Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg håndtere stressende situasjoner best mulig?

Spørsmål

Hei! Jeg er student på fulltid, og har også en deltidsjobb på hjemstedet mitt (som ligger 3 timer borte fra studiestedet). Jeg merker nå som eksamensperioden er i gang at jeg har blitt satt opp på alt for mye jobb i forhold til studiemengden nå.. jeg har prøvd å selv bytte bort Jobbhelger, uten at det har fungert. Jeg kjenner at jeg blir utslitt bare av tanken på å ikke ha en eneste dag å slappe av på frem til midten av desember. Hverdagene går til studier fra morgen til kveld, og i helgene må jeg bruke mye tid på å reise hjem og jobbe.. jeg kjenner allerede at jeg stresser mye, og jeg sliter med å få nok søvn og matlyst på grunn av at jeg hele tiden føler meg urolig. Tanken på at jeg ikke har mulighet til å slappe av en helg på over en måned tapper meg for mot, energi og krefter.. Jeg kan ikke trappe ned på studiene på grunn av skriving av bachelor-oppgave i tillegg til to eksamener på en uke.. Jeg blir også lei meg da jeg føler at jeg ikke blir møtt med forståelse fra jobb.. tror du det er mulig for meg å snakke med fastlegen og få en sykemelding bare for en helg så jeg kan få slappe av i kropp og psyke? Jeg føler meg helt utbrent nå, og skulle så gjerne bare hatt et par dager for å få stresse ned litt

Kvinne 22
Svar

Hei,


du beskriver at du sliter med stress i forbindelse med at du sitter både med eksamensoppgave samt at du har en jobb som du angir ligger tre timer unna studiestedet ditt. Du angir at du sliter med søvn og matlyst for tiden og at du føler deg urolig og sliten.

Du forteller at du ikke har mulighet til å trappe ned på studiet siden du sitter midt i bachelor-oppgaven din, og at du blir lei deg for at du føler at du ikke møter forståelse fra jobben. 


Det er helt vanlig at stress går utover søvn og noen ganger også matinntak. Du opplyser dessuten at du sliter med anemi og jernmangel, noe som kan også bidra til følelsen av å være sliten. 

Du spør om det er mulig å få snakket med fastlegen for å få en sykmelding. Først vil jeg si at det pleier alltid å være mulig å ta kontakt med fastlege når du kjenner symptomer. Om fastlegen velger å skrive en sykemelding til deg i din situasjon kan jeg selvfølgelig ikke svare for på vegne av fastlegen. Dette er altså noe som du må ta opp med fastlegen. Utover det kan det være lurt å drøfte med fastlegen jernmangelanemien din som du opplyser om, dersom du ikke allerede får oppfølging for dette.


Det er ellers tiltak du selv kan sette i gang for å få det bedre i en slik situasjon: 

Først av alt er det anbefalt å vedlikeholde en fast døgnrytme der du både legger deg til en fast tid og står opp til en fast tid. Du bør også ta deg tid til avspenningsøvelser, gjerne rett før leggetid for å øke sjansen for å sove godt. Unngå inntak av koffeinholdige drikker om kvelden siden de kan bidra til søvnforstyrrelser. Ellers er det viktig at du ikke bruker sengen til noe annet enn å sove slik at kroppen venner seg til at det å ligge i senga betyr at du skal sove. 

Likeså bør det inngå faste måltider i døgnrytmen, her igjen – gjerne til faste tider, slik at kroppen venner seg til det. 

Du kan også prøve å sette av regelmessig tid til avspenningsøvelser, noe som for eksempel kan gjøres på toget på vei hjem eller til jobb?


Når det gjelder jobb-situasjonen høres det meget upraktisk ut at du har en jobb på hjemmestedet mens studiestedet er tre timer unna. Kunne det være en idé å søke på en jobb nærmere studiestedet? 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring samt lykke til med bachelor oppgaven!