Hvis kjæresten slår

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 år. For omtrent et halvt år siden var jeg sammen med en jevnaldrende gutt. I begynnelsen var han herlig, men etter hvert begynte forholdet å skrante. Jeg har fryktlig dårlig selvtillit og underkaster meg fort, og lurer på om det var årsaken til at han begynte å slå. Det var på en måte en lek for han, selv om han skjønte at jeg fikk vondt. Han slo meg aldri i ansiktet, men ofte på overarmene, enkelte ganger også foran venner. Noenganger kløp han meg til jeg fikk store blåmerker.Mange reagerte sterkt og spurte meg om han mishandlet meg, jeg sa at det bare var en lek som gikk litt for langt. Men vet ikke om han gjorde dette for lek. Jeg sa i fra, en gang skrek jeg til ham. Forholdet er nå over. Men en venn av meg spurte meg her om dagen om jeg hadde blitt slått, fordi jeg reagerte hver gang han gjorde en brå bevelse mot meg. Også arbeidskolleger og skolevenner har reagert på min frykt for gutter i brå bevegelser. Jeg har aldri tenkt over det før,men satt meg ned å tenkte over det, og fant ut at jeg kanskje har gjennomgått en form for mishandling? Vet ikke hvorfor jeg ikke har sagt det til noen eller tenkt over det. Kanskje jeg trodde at det var slik jeg bare måtte tåle i et forhold med en relativt dominerende motpart? Vet ikke helt om jeg skal si det til mine venner heller, for han og jeg har fremdeles endel felles venner. Og kanskje det hele var min egen feil, fordi jeg skulle sagt hardere i fra og søkt hjelp? Min skolegang og jobb har ikke lidd under dette og har mange gode venner. Det eneste som har blitt såret er meg, jeg føler at jeg ikke var bra nok, og at slåingen var en måte for han å utrykke sin desperasjon over at han måtte holde ut med meg. Han presset meg til nesten til sex første gangen (var jomfru før jeg møtte ham)og senere ble det en ting jeg måtte gjøre for å holde på ham. Nå føler jeg meg helt ødelagt. Har kommet meg ut av den værste fasen nå, hovedsakelig på grunn av fantastisk støtte fra gode venner. Men hvordan skal jeg igjen kunne tro på kjærligheten, og bli kvitt frykten som gnager i meg hele tiden?

Kvinne, 17 år

Svar

Kjære kvinne, 17 år!

Takk for ditt lange og reflekterte spørsmål. Godt at du har kommet deg ut av forholdet, og godt at du har venner som støtter deg.

Å slå er ingen lek, verken for han eller andre, det er maktovergrep. Det er ikke lov å slå kjæresten sin, det er ikke lov å slå noen. Med "lov" mener jeg både juridisk men mest av alt sosialt. Å slå er en helt uakseptabel oppførsel. Videre: Det er ikke din feil. Uansett hva dere har kranglet om, hva som forutgikk de gangene han slo deg, er det ikke din feil. Det er også helt uakseptabelt å "tvinge seg til" (uansett maktmetode) sex.

Jeg skjønner godt at du føler deg krenket. Dette har blitt en svært dyrekjøpt lærdom. Men nå kjenner du tegnene. Blir du forelsket i en annen som begynner å oppføre seg som ex-kjæresten din gjorde, må du gjøre det slutt med en gang. Det blir dessuten aldri med den ene gangen, det blir et mønster som skrur seg til.

Det er mange ting som burde vært tatt opp i dette svaret, det ville blitt et veldig langt svar. Derfor har jeg konsentrert meg rundt noen få "regler" som jeg håper kan være til hjelp når du bearbeider dette. Altså:

1. Det er helt uakseptabelt å slå og å tvinge seg til sex
2. Fordi det er helt uakseptabelt er det aldri offerets feil.
3. Skjer det på nytt med en annen, må det være slutt straks. Det gjelder din verdighet.

Du er god til å formulere det som hendte deg. Det er en god hjelp. Fortsett og snakk med vennene dine. Trenger du mer bistand, kan det være lurt å gå til en lege eller psykolog. Jeg ønsker deg lykke til.