Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva slags medisin bør jeg bruke mot angst, uro og søvnproblemer.

Spørsmål

Hei, jeg har problemer med søvnen. Jeg har brukt Imovane veldig lenge (egentlig flere år) der jeg også har tatt høyere doser enn anbefalt, på grunn av at den forskrevne dosen ikke er nok lengre. Pr dato så har legen min godkjent Imovane 7.5 mg x 2 doser. (at jeg tar 2 stk 7,5mg til natten) Pr idag så tar jeg mer enn dette fordi disse 2 ikke fungerer lengre. Jeg har også vært plaget av uro /angst i mange år. Jeg føler jeg trenger angst/uro- dempende medisin som er beroligende, og en type sove medisin som får meg til å sove gjennom hele natten uten å våkne utpå natten igjen.. Imovane får mg til å våkne altfor tidlig / får urolig søvn. Hva slags sovemedisin er bedre? Og hva slags medisin som fungerer på angst/uro?

Mann 52
Svar

Hei.

Imovane er kun ment til kortvarig bruk mot søvnproblemer, ikke langtidsbruk. Det er fordi den er sterkt vanedannende og avhengighetsskapende, og fordi at hvis man bruker den fast, så vil den virke dårligere etterhvert, slik at man må ha høyere og høyere doser for å få samme effekt, slik du nå opplever. 

Du forteller at du har problemer med angst og uro, samt søvnproblemer. Og du spør om hva slags medisiner som kan hjelpe mot dette. 

Det er selvfølgelig et svært godt spørsmål, men jeg vil med hensikt ikke anbefale ett stk konkret preparat for deg, og det er pga følgende:

Dine problemer må kartlegges og du må få stilt en så presis diagnose som mulig. Dette er igjen for å få valgt et så effektivt preparat som mulig. Dine søvnproblemer kan meget gjerne være en del av en psykisk lidelse som angst og/eller depresjon, og dersom det er tilfelle vil det riktigste og mest effektive, sannsynligvis være det å behandle undeliggende psykisk sykdom, og ikke bare gi sovemedisin eller beroligende medisiner, som ikke kurerer, men bare døyver der og da, mens medisinen virker.


Jeg tenker med andre ord kanskje mest i retning av medisiner som faktisk behandler psykiske lidelser, dvs medisiner mot angst og depresjon f.eks. i gruppen SSRI ("Lykkepiller", som de så upresist blir kalt), og ikke i rent beroligende og søvndyssende medisiner. Disse sistnevnte finnes det en rekke av, stort sett i klassen benzodiazepiner. Eksempler er Valium, Vival, Sobril m.v. Disse virker meget angstdempende, men dessverre kun midlertidig og mens tabletten virker, og samtlige er meget avhengighetsskapende, og gir mer angst som bivirkning og som abstinens, om man slutter å ta dem etter en tids forbruk. 


Rent konkret synes jeg helt klart at du skal oppsøke din fastlege for å få en grundig samtale og kartlegging av dine problemer, slik at legen ut fra dette kan anbefale et optimalt preparat for deg, -kanskje innen denne SSRI-gruppen av medikamenter. Jeg vil da håpe og anta at du får god hjelp for både din angst og dine søvnproblemer.

Lykke til.