Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre mot rødming?

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 18 år, og har et meget godt liv. Selvom sliter jeg veldig med rødming, noe som har plaget meg over lenger tid nå. Jeg trodde det kanskje ville stoppe etter en stund, men det har bare fortsatt, og plager meg veldig i hverdagen. Et liv uten rødming, føler jeg at jeg kunne nyt livet til maks. Hvordan kan jeg fjerne problemet mitt? Gjerne flere alternativer, og anbefalinger!

Mann 17
Svar

Hei,

du forteller at du sliter med rødming som har plaget deg over lengre tid i hverdagen.

Når vi rødmer utvider blodårene i ansiktshuden seg. 

Dette kan ha enten emosjonelle årsaker eller ikke emosjonelle årsaker. 


Ved ikke-emosjonelle årsaker finnes det som regel en bakenforliggende fysisk årsak til rødmen. Et eksempel er når det er veldig varmt ute eller når vi anstrenger oss fysisk. Utvidelsen av blodårene skal i en slik situasjon hjelpe kroppen til å regulere temperaturen. Også inntak av visse medikamenter eller alkohol kan føre til rødming. Dessuten finnes det noen sykdommer som kan være bakenforliggende årsak for rødme, men disse forekommer sjelden i din alder. 


Når du opplever rødming kun innenfor sosiale situasjoner kan rødmingen derimot være uttrykk for angst eller skam. Her kan det vegetative nervesystemet – som er den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt – reagere og føre til rødme. 


Det finnes flere ulike behandlingsmuligheter ved rødme:

Ved ikke-emosjonell rødme bør det letes etter bakenforliggende årsak og rødmen behandles deretter. 

Ved rødme som er emosjonell utløst kan man i første omgang prøve selv med avspenningsøvelser eller pusteøvelser. Disse forhindrer ikke selve rødmingen, men minker ofte anspentheten i kroppen slik at man ikke lenger er så opptatt av rødmingen.

Det finnes også psykologisk behandling, for eksempel i form av kognitiv atferdsterapi, for å håndtere angsten på en mer konstruktiv måte. 

Behandling med medikamenter som tilhører gruppen betablokkere skal kunne minke rødmingen, men det finnes per i dag ingen vitenskapelig belegg for dette. 

Som siste utvei for pasienter som sliter med alvorlig og invalidserende rødme kan kirurgi være en siste utvei, men dette gjøres ganske sjelden. Grunnen til det er at kirurgen da kutter over noen nervetråder i brystkassen, som ofte fører til at rødmingen minker, men har en del bivirkninger i form av at man for eksempel kan få økt svetting på andre kroppsområder samt at det også kan påvirke hjerterytmen. Noen blir også plaget med smerter i operasjonsområdet. Problemet er dessuten at når operasjonen er tatt, kan man ikke snu i etterkant av operasjonen siden nervestrengene lar seg ikke reparere slik at de blir som forut operasjonen. 


Jeg ville råde deg til å prøve avspennings- og pusteøvelsene i første omgang. Kommer du ikke i mål med dette vil jeg anbefale deg kontakt med fastlegen for å drøfte hva som kan være bakenforliggende årsak og hva som kan være aktuelt av behandlingstiltak i ditt tilfelle. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!