Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre mot mitt tankekjør, søvnløshet og angst?

Spørsmål

Hei jeg er en mann på 70 år, og jeg er meget sprek for alderen. Jeg har det veldig tungt etter å ha mistet min kjære, men har altid slitt med en bekymringsangst .Jeg tror ikke jeg er så deprimert. Jeg får ikke sove og tankekjøret gjør meg veldig sliten. Jeg greier ikke å bruke antidepressiva. Har fått Vival, men tør ikke bruke så mye av det. Lurer bare på om det er noe annet middel som ikke er vanedannende, og som kan lette tankekjøret litt og gjøre meg mer rolig.

Mann 70
Svar

Hei.


Det finnes en lang rekke medisiner å velge mellom for slike problemer som du har, og i hovedsak er det to hovedgrupper av disse:

1) Antidepressiva / angstdempende i kategorien SSRI ("lykkepiller", misvisende navn), som man ikke blir avhengig av

2) Beroligende midler i gruppen benzodiazepiner, som for eksempel Vival. Alle disse har et betydelig potensiale for avhengighet, og skal derfor kun benyttes i kortvarige kriser, og aldri som fast medikasjon over tid.


Men i tillegg til medisiner vet vi at samtaleterapi med fastlege eller psykolog kan være vel så virksomt, så hvorfor ikke heller forsøke dette? Regelmessig fysisk trening er også dokumentert angstdempende, faktisk på linje med medisiner, spesielt over tid.


Når det gjelder antidepressiva, så vet ikke jeg om du trenger det, men jeg synes du skal ta en diskusjon med fastlegen din om dette, for det er ikke nødvendigvis slik at du ikke tåler noen som helst av disse, fordi om du ikke har tolerert de du har forsøkt til nå. 


Når det gjelder din søvn, kan du ta opp med fastlegen om du kanskje skulle forsøke ikke-vanedannende medikamenter som for eksempel Vallergan (en allergimedisin som gir trøtthet som ønsket bivirkning) eller Melatonin, som heller ikke er vanedannende. 


Jeg støtter deg i å være tilbakeholden med å bruke Vival. Det virker utmerket der og da, men nettopp på grunn av den svært gode (og midlertidige effekten) så er det svært vanedannende og avhengighetsskapende.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.