Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre for å takle uroen jeg opplever?

Spørsmål

Jeg har vært gift i 27 år og vi har naturlig nok hatt både gode og ikke fullt så gode dager. Da barna var små var min mann mye ute og reiste i forbindelse med jobben, og det ble mye festlige sammenkomster uten meg. For 12 år siden hadde vi pga mye uro ett brudd som varte i 6 mnd. Vi valgte å flytte sammen igjen, og fikk et liv hvor jeg opplevde at han tok mere hensyn til meg. Jeg kan den dag i dag bli sint når jeg tenker på hvordan han oppførte seg den gang, men har valgt å gå videre. For 1 år siden, kom vi til en episode som skaket opp forholdet, og gjorde at jeg siden har hatt mye uro. Vi har gått til terapi, både jeg alene og vi sammen, men jeg føler uro hver dag. Noe som gjør at vi må snakke om det ofte, og han blir lei av at jeg skal lodde hvordan forholdet er hele tiden. Han sier han vil ha meg, men jeg er ikke sikker på hvorfor. Jeg har uro hver dag, og noen ganger så mye at jeg lurer på hvordan jeg skal komme meg gjennom helga. Er det lurt i en periode å ta noe beroligende så jeg kan få det litt roligere? Finnes det andre måter jeg kan få bort denne uroen på. Den sliter meg helt ut. Takknemlig for svar.

Kvinne 55
Svar

Hei,


du beskriver et langvarig ekteskap med flere opp- og nedturer. Du opplyser spesielt om to episoder som tilsynelatende har gått utover forholdet. Disse episodene ser ut å ha gått dypt inn på deg og såret deg, siden du sier at du fortsatt kan bli sint i dag når du tenker tilbake til den tiden. 


Du angir at siste episoden var for ett år siden og ordlegger deg at det var noe som «skaket opp forholdet». Du beskriver denne episoden som begynnelsen av din uro. Du angir at det er samme uroen som du fortsatt sliter med per i dag og som du nå ber om hjelp for. 

Du sier at du har deltatt på både individualterapi og på parterapi uten at det har hatt effekt på uroen din. 


Du forteller at du kjenner ofte på behovet for å snakke om uroen din og beskriver at mannen din tolker det til at du «lodder forholdet» hele tiden. Du skriver at mannen din har forsikret deg gjentatte ganger om at han vil ha deg, samtidig som du skriver at du «ikke er sikker på hvorfor». Dette kan skape inntrykket at du er blitt usikker på det selv og på din egen verdi. 

I slike situasjoner er det ofte til hjelp å sette seg ned hver kveld og skrive ned tre ting som du har vært flink til, egenskaper du verdsetter hos deg selv eller noe du har oppnådd den dagen for å bygge opp selvtilliten igjen. 

Utover det kan det lønne seg å se litt tilbake i tiden: Hva var det ved deg som fikk mannen din til å forelske seg i deg? Hva var det som tiltrakk han til deg? Hvilke ord brukte han den gangen for å beskrive deg overfor andre? Hvordan uttrykte han sin kjærlighet til deg? Og ikke minst – hvilke ressurser tilskriver andre, mer utenforstående, som for eksempel kollegaer, venner, andre familiemedlemmer deg?


Når det gjelder ditt spørsmål om beroligende er dette som regel en dårlig idé å ty til i din situasjon. Beroligende vil i en slik situasjon ofte gjør vondt verre. Beroligende medisiner har vanligvis en såkalt toleranseutvikling, noe som betyr at du trenger å øke dosen av medikamentet på sikt for å få samme effekten. Dette pleier å utvikle seg til en avhengighet over tid.


Mitt råd er at du bruker tid på å belyse årsaken til uroen du opplever. Siden du angir at uroen din startet i forbindelse med en episode for ett år siden som «skaket opp forholdet», ville jeg anbefale deg å gå dypere inn i dette. Hva var det egentlig som skjedde? Hva følte du den gangen og hva føler du i dag vedrørende denne episoden? Har du for eksempel gått med på et kompromiss som du egentlig ikke ønsker å leve med? Hva er det du ønsker deg ut av livet? Og hva ville du ha anbefalt bestevenninnen din eller barnet ditt om vedkommende hadde havnet i din situasjon?


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!