image: Hva er angst, og har jeg det?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er angst, og har jeg det?

Spørsmål

Lurer på om du kan hjelpe meg å forstå angst. Jeg har ikke noen diagnose satt av lege, men ut ifra det jeg har lest og erfart i løpet av årene, tror jeg nok at jeg har angst. Alltid vært både sjenert og bekymret av meg, redd for å dumme meg ut, overtenker, men kan også være den tøffe som tar tak i ting. Er veldig humørbasert.

Men jeg tror jeg har panikkangst, og kan få det av merkelige ting. Som f. eks en frisørtime. Alt går fint helt til dagen jeg har time, eller når jeg setter meg i frisørstolen. Det begynner å prikke i hele kroppen, det verker i kroppen, jeg får smerter, jeg blir kvalm. Føles ut som jeg må på do eller kaste opp. Det blir tungt å puste på en måte, tørr i munnen. Helt rød i ansiktet for jeg blir varm, for så å få "frostrier" etterpå. Og jeg blir veldig trøtt.

Jeg har mange ganger lært meg å stå i det, vet jeg må komme gjennom det for å komme over det. Og det har i mange år gått bra. Jeg føler jeg har hatt litt kontroll på dette faktisk, selv om det er ubehagelig.

Jeg vet jeg må tilbake til frisøren for å "lære hjernen" min at selv om det ble sånn sist så går det kanskje bedre neste gang osv.

Nå har jeg i den siste tiden hatt en del andre problemer, har smerter i en ankel, så jeg går til fysioterapeut, men da jeg lå på benken der fikk jeg et panikkanfall, tror ikke hun merket noe for jeg skjuler det mest mulig, det gikk over, men nå føler jeg meg varm og kald og trett etterpå. Så nå har jeg begynt å grue meg til neste time for jeg er redd for at det samme skal skje igjen. Og jeg merker jeg ikke helt klarer å tenke rasjonelt og roe meg ned på samme måte som før.

Føler det prikker i hele kroppen, både bein og armer. Føler meg ustø. Høres dette ut som angst?

Har også hatt en god del magesmerter, diare/underlivssmerter, i starten på hver måned, men har time for å ta ut hormonspiral da jeg tror det er den som har mest skyld i det, hadde det ikke sånn før jeg fikk den. (hatt den i 1 år) Kan en spiral forårsake smerter/plager på denne måten?

Kvinne 32
Svar

Hei og takk for et klokt og interessant spørsmål.

Det høres absolutt ut som at det er angst du beskriver. Det arter seg eksakt slik du forklarer her så fint. Vi kan gjerne kalle det en redsel uten at det er noe å være redd for, og det er fysiologisk sett også det det egentlig er. For blir vi skremt eller kommer i en skikkelig farlig situasjon, så er det kroppens fysiologiske respons å raskt produsere stresshormoner (adrenalin m.m.) , for disse gjør blant annet at hjerte går mye fortere, hvilket igjen gjør oss i stand til å løpe raskere, kjempe hardere osv, noe som er viktig fra naturens siden i farlige situasjoner.

Ved angst så får en eksakt de samme fysiologiske reaksjoner som ved reell fare, og det skjer ved hjelp av de samme fysiologiske mekanismene og hormonvirkninger som ved reell fare.

På en måte kan vi da si at angst "bare" er stresshormoneffekter i kroppen til feil tid og feil sted.

Når en først vet dette, blir det hele som oftest mindre truende, "skummelt" og farlig, fordi en med tanken og intellektet skjønner at det kun er stresshormoner i ulage. Når en forstår dette, blir en oftest også mindre redd for angsten, og mindre redd for at det skal skje igjen. Det kjente er så mye mindre "skummelt" og truende enn det ukjente, så også med angst.

En stor del av angsten er angst for angsten, altså frykten for at det skal skje igjen. Slik som du beskriver så tydelig.

Da er selvfølgelig "behandlingen" å bli mindre redd for angst, for å bygge ned angst for angsten. For det igjen gir lavere nivåer av stresshormoner, og kroppen går ikke i den alarmberedskap den er i, med høye nivåer av stresshormoner.

Mange mennesker forteller om at de har fått god kontroll over angsten ved å forstå angsten på denne måten, og jeg håper at det vil skje deg også. Jeg tror faktisk det, fordi du i det har skrevet, har vist at du allerede har opparbeidet deg betydelig innsikt i og forståelse for din egen angst.

Det er heller ikke slik at angst er en "sykdom" som man enten har eller ikke har. Det er en del av det å være menneske, og kunsten handler da kanskje mest om å akseptere dette, slik at det ikke blir truende og skremmende og opptar en større og større del av livet. Jeg pleier å si og tenke at et menneske som sier at de aldri ikke har kjent angst, enten lyger eller så kjenner de seg sel svært dårlig.

Når det gjelder dine underlivsplager, så er det meget mulig at det er bivirkninger av hormonspiralen (som også kan forverre angst, faktisk), så jeg støtter deg i å ta denne ut, og se om ikke det hjelper.

Håper at svaret og informasjonen er til nytte. Lykke til!