Helseangst, tvangstanker og medisiner

Spørsmål

Jeg har slitt med sterk helseangst siden januar i år. Har brukt 10 mg cipralex siden februar. Brukte også sobril 20 - 30 mg per døgn i februar - mars. Jeg merket ikke noe hjelp av cipralex mot angsten derfor økte jeg i samråd med lege til 15 mg i juni og videre til 20 mg i juli. Jeg synes ikke dette hjalp mer mot angsten. Tvertimot begynte jeg å oppleve ubehagelige tvangstanker. F.eks etter å ha hilst på en hund som slikket meg på hendene så vart jeg mer og mer overbevist om at jeg hadde blitt smittet med rabies. Slike tvangstanker har jeg ikke opplevd før, svært ubehagelig. Jeg var på 20 mg cipralex når disse tankene kom, så jeg begynte å lure på om cipralex gjør mer skade enn nytte i hjernen min. Jeg bestemte sammen med legen at nå ville jeg slutte med cipralex. Jeg har gradvis trappet ned de siste 2 ukene, og har de siste dagene brukt 7.5 mg. Jeg kjente meg lettere etterhvert som jeg reduserte bruken av cipralex. Når jeg nå er nede på 7.5 mg så merker jeg at det gir litt mer uro i kroppen. I går kjøpte jeg en avis av en gutt som ringer på døren og selger VG hver søndag. En stund etter at jeg hadde kommet inn og lest gjennom avisen kom det en ekkel tanke om at jeg hadde tatt på samme avisen som selgeren og berørt hendene hans da jeg betalte og vekslet mynter. Det kom tanker om at han sikkert hadde vært i utlandet og blitt smittet med rabies i ferien, og nå var sikkert jeg også smittet fordi jeg tok i avisen og hendene hans. Hva er dette? Kan cipralex skape krøll i hjernen på denne måten, og er det håp om at dette kan bli borte når jeg er ferdig med cipralex, og de siste bivirkningen er ute av kroppen

Mann 63
Svar

  

Hei,

du beskriver at du har slitt med sterk helseangst siden januar i år og har brukt både Cipralex® og en periode Sobril® mot dette uten at du opplevde effekt. Du beskriver at du har siden opplevd ubehagelige tvangstanker som du beskriver som nye og der du sier at du aldri har hatt disse tidligere. Du opplyser at tvangstankene som regel går ut på å bli smittet med rabies. Dette har ført til at du i samråd med legen gradvis har trappet ned fra 20 mg til 7,5 mg Cipralex® men opplever da mer uro i kroppen og beskriver fortsatt tvangstanker om å bli smittet med rabies. 

Du spør om det kan være Cipralex® som kan være årsaken i dette. 


Ifølge felleskatalogen kan Cipralex® ha blant annet angst og rastløshet som vanlige bivirkninger. Ifølge felleskatalogen er det mindre vanlig (men kan altså oppstå) at man opplever nervøsitet, panikkanfall og forvirring). 


Som regel er tvang og angst beslektet. Det eksisterer altså en mulighet for at Cipralex® kan være årsaken til dine plager, også fordi du opplever en tidsmessig sammenheng, men det er vanskelig å si med sikkerhet om det er eller ikke er Cipralex® som ligger bak. 

Jeg kjenner heller ikke historien din rundt helseangsten og årsaken hvorfor den har oppstått særlig siden det høres ut som den er nyoppstått i januar (Hvorfor akkurat da?)

Dersom det skulle etter hvert vise seg at det er Cipralex® som ligger bak dine symptomer så vil disse symptomene mest sannsynlig bli borte dersom behandlingen med Cipralex® avsluttes.


Dersom du skulle vurdere å avslutte behandlingen med Cipralex® bør du i så fall ikke gjøre dette alene, men i samråd med fastlegen. Det kan da også vurderes hvilke andre alternativer finnes som kan hjelpe deg, for eksempel kognitiv terapi, bytte til et annet preparat eller eventuell en henvisning til DPS. 

Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!