Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Heisann

Spørsmål

Jeg sliter en del med tanker og ting som har dukket opp i voksen alder fra min barndom som for meg var ganske tunge å bære på, den gang og mulig vanskeligere nå. Jeg vokste opp med min mor etter en plutselig skilsmisse og vi flyttet. Jeg ble mobbet i store deler av hele barneskolen, og følte meg ganske alene fordi min mor ikke så meg. Hadde en fin opplevelse i utenlandstjeneste, men ved ett par ubehagelige opplevelser ett par ganger. Jobbet så som vekter og opplevde ett par ganger ubehagelige oppleveser. Dette har gjort slik at jeg alltid føler jeg er på og klarer ikke å slappe av ved sosiale anledninger eller hvor det er masse mennesker. Har også store problemer med kjærlighet omsorg og er nå skilt. Har ett barn med ADHD og er selv utredet i voksen alder uten ADHD. Har sittet inne for vold og prøvd kognetiv terapi uten hell. DPS ville gå videre på angst og depresjon, jeg avsluttet og kommer ikke inn igjen. Selvmedisinerer meg med Concerta fordi det hjelper på stress/uro og jeg fungerer i sosiale sammenhenger.

Mann 36
Svar

Heisann og takk for åpenheten din.

Om jeg forstår deg rett så tenker du at det er flere årsaker til at du føler deg stresset og urolig. Samtidig ser jeg at du sliter med kjærlighet og omsorg.

Det er vanlig at om en beskjed som i ditt tilfellet var skillsmisse, kom brått på deg når du var liten, så vil dette først og fremst skape et sjokk i deg. Videre vil du etter en eller flere slike hendelser få problemer med tillit til andre mennesker som igjen kan lede til økt ensomhetsfølelse. 

Du skriver også at du har opplevd flere ubehagelige opplevelser både under utenlandstjenesten og som vekter. Om disse opplevelsene også skjedde brått og uten at du var forberedt på dem, så vil du her kunne oppleve det jeg kaller traumaopplevelse fra ditt opprinnelige trauma fra skillsmissen i barndom. Om dette kan stemme for deg, så er det også slik at en traumaopplevelse vil skape en traumafølelse, som i sin tur skaper en trauma reaksjon. Noen ganger vil slike reaksjoner handle om vold eller annen negativ adferd. 

Jeg ser du skriver at du er skillt og har problemer med kjærlighet og omsorg. Dette kan sees i en sammenheng med din opplevelse med at mor ikke så deg som liten. Dermed fikk du ikke mors kjærlighet og oppmerksomhet som alle barn trenger i oppveksten. Barn i slike tilfeller går ofte rundt med en ensomhetsfølelse i seg. I oppveksten og i voksen-alder vil de kunne motsette seg kjærlighet, intimitet og omsorg som en strategi på å unngå følelsesmessig og ubearbeidet smerte på.

Du skriver at du selvmedisinerer deg med Conserta for å slippe å kjenne på stress/uro. Dette er en løsning som kan skape en tvangsmessig og nevrologisk avhengighet til substansen du bruker. Igjen så kommer vi tilbake til at stress/uro kan være symptomer på ubearbeidet smerte fra dine opplevelser, som du "Demper" med Conserta. Sannsynligheten for å utvikle kronisk avhengighet i slike tilfeller er alltid tilstede!

Jeg håper at mine svar gav mening og at du finner en løsning som gir deg frihet og sinnsro.

Mvh

Ove Andre Remme

Rus og familie terapeut

Daglig Leder

www.terapivakten.no

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-