Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har muligens depresjon, men klarer ikke å snakke med legen om det.

Spørsmål

Hei, jeg har i en lengre periode slitt med en rekke problemer, blant annet stort søvnbehov. Jeg føler meg aldri utvhilt og kan ligge nesten hele dagen i sengen enkelte dager. Føler meg tom for energi ofte som gjør at trening og kosthold har sklidd helt ut det siste halvåret. Dette gjør at jeg har gått opp en del i vekt og. Jeg føler meg empatiløs, mistet kontakt med både venner og familie fordi jeg ikke "bryr meg". Får dårlig samvittighet, men jeg pleier å bryte ned den dårlige samvittigheten med å glemme og fortrenge. Alkohol er også noe jeg tyr til når følelsene blir for slitsomme. Var hos fastlegen noen månender tilbake, og fortalte at jeg føler meg ofte sliten og trøtt, og prøvde å legge frem at det er litt problemer psykisk også, men da jeg har vanskelig for å snakke om sånt og legen fanget det ikke opp, men tok blodprøver for å sjekke jernmangel, og sa alt så bra ut, men at jeg hadde litt lite D vitaminer, og at det kunne forklare det at jeg var sliten. Jeg har googlet litt og sett at depresjon samsvarer med en del av mine symptomer, men når jeg leser om depresjon hører jeg om antidepressive og piller osv, noe jeg ikke er så gira på akkurat. Vet jeg burde gå til fastlegen om dette, men usikker hvordan jeg skal legge frem dette til fastlegen da jeg synes det er vanskelig å snakke om sånt. Jeg har også akkurat byttet fastlege pga flytting, så har aldri hatt time hos min nye lege, føler det blir rart hvis jeg på første time bare dumper alt dette i fanget til legen, vil ikke bli lagt inn på psykatrisk avdeling akkurat. Jeg er så lei av og ha det slikt, men vil heller ikke gjennom en masse styr for å bli frisk. Men jeg begynner virkelig å bli lei av å ha det sånn nå. Det går veldig utover det sosiale da jeg kansellerer det meste av planer med venner fordi jeg ikke orker, og sist jeg var på fest ble jeg veldig full og emosjonell noe som jeg er utrolig flau over i ettertid og gjør at jeg holder meg unna sosiale fester og heller drikker alene.

Mann 25
Svar

Hei.


Du har det slett ikke greit, det har du fått klart frem her. Og mye kan tyde på at du kan ha en behandlingstrengende depresjon, det er jeg enig med deg i. En del av problemet ditt er også at du synes det virker vanskelig å ta dette opp med legen din, da du synes det er vanskelig å snakke om slike ting. Da vil jeg med en gang få påpeke at du har fått det veldig godt til her skriftlig, så det er etter alt å dømme mer en ting du kvier deg for, fordi det er uvant å snakke om slike ting, enn manglende evne til å gjennomføre det. Du er jo god med ord, og har fått til å forklare deg her veldig tydelig og klart. 

Jeg er enig med deg i at du burde oppsøke lege for dette, især fordi dette er noe du kan få hjelp for, og fordi du uten å få hjelp og behandling, kanskje vil ha det så vondt som du har det nå,  i betydelig lengre tid enn du trenger. 

Siden du er god med ord, tenker jeg at du kanskje kan starte en legetime med å gi legen en utskrift av spørsmål og svar her, for det er en veldig god døråpner og start på konsultasjonen. Etter at legen har lest dette, vil legen kunne "lede samtalen" videre, slik at det ikke blir vanskelig for deg. Det er jo viktig for legen å vite at du synes det er vanskelig å snakke om, for da kan legen vha samtaleteknikker gjøre samtalen enklere for deg. 

Du kan enten bruke en utskrift av spørsmål og svar her, eller om du ønsker kan du skrive mer omfattende. 

Når du bestiller legetime, bør du si at du trenger en dobbelttime og at du har fått råd av annen lege om dette, for det blir erfaringsmessig noe lite tid både for lege og pasient med de vanlige 10-15 minuttene til slike problemstillinger. Så når du starter legetimen kan du bare innlede med å si at "dette synes jeg det er vanskelig å snakke om, og en annen lege har derfor anbefalt meg å starte legetimen med å la det lese dette" eller noe slikt. Jeg er helt sikker på at det blir en flying start på en legetime du trodde ville bli vanskelig, så følg dette rådet.

Du sier noe om at du ikke ønsker å bli lagt inn på psykiatrisk avdeling. Det trenger du ikke å tenke på. Ingenting i det du skriver her, taler i den retning. Når det gjelder dette med antidepressive medisiner, som du "ikke er så gira på", så er det heller ingenting som du vil få tredd ned over hodet, og det er ikke gitt at det er eneste løsning heller. Sannsynligvis vil legen drøfte denne muligheten med deg, og gi deg grundig informasjon om fordeler med dette, mulige bivirkninger osv, slik at du kan ta stilling til om det er noe du ønsker.  Det er forsåvidt heller ingen stor avgjørelse å ta, for om du starter med det og ikke blir fornøyd, får bivirkninger eller noe, så er det jo bare å slutte igjen. Men det er kanskje en dårligere avgjørelse å ikke forsøke, om legen finner ut at du kan ha nytte av det, for det kan jo i verste fall være å velge vekk muligheten for å bli bedre raskest mulig, noe du såklart ønsker.

I tillegg til medisiner har også samtaler med lege eller psykolog god effekt vanligvis, og vi vet også at regelmessig fysisk trening har en god antidepressiv effekt i seg selv, så det kan du jo forsøke å presse deg til på egen hånd, selv om du ikke føler for det for øyeblikket.

Foreningen Mental Helse har en døgnåpen gratis hjelptelefon, tlf nr 116123. Der kan du anonymt snakke med mennesker som har erfaring i å snakke med personer som sliter psykisk. Det tenker jeg også at du kan ha nytte av, både for peptalk i forhold til det å oppsøke hjelp, og også for å ventilere, snakke med noen om problemene dine istedet for å holde alt inni deg. Det er et ordtak i den forbindelse som heter "Det lindrer å dele", og det stemmer alltid. Forsøk derfor gjerne dette også, f.eks. i påvente av legetime. Her kan du lese mer om dette:

https://mentalhelse.no/fa-hjelp/hjelpetelefonen

Jeg håper mine råd og innspill kan hjelpe deg. Husk at depresjon er en sykdom som lar seg effektivt behandle, så unn deg selv muligheten for å få et bedre liv enn det du har nå, det fortjener du.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-