Har jeg kreft? Jeg er så redd!

Spørsmål

Er jeg hypokonder?
er så redd for at jeg har fått kreft. blir litt vanskelig å forklare, men jeg prøver.
tror jeg kan ha fått brystkreft, hjernesvulst og egstokk-kreft.
jeg ammer, og har noen klumper på en størrelse på 10 cm i bredde og lengde i den høyre puppen. har dessuten en del kuler i armhulene. selv om jeg lar barnet mitt tømme puppen, så er disse ujevnhetene i høyre pupp der. hvis dette ikke høres ut somkreft, er da det vanlig å ha slike ulumskheter i en pupp ved amming? hvilket stadium vil dette være på da?
kan også kjenne på magen at jeg har slike knuter på begge sider 10 cm. nedenfor navlen, og tror jeg har eggstokk-kreft.
helt siden på slutten av svangerskapet har jeg også hatt det sånn at når jeg rister på hodet mitt, så gjør det vondt oppå hodet. har mye vondt i hodet. jeg er så redd for at jeg har en svulst på hjernen også. utifra det jeg beskriver, høres det da ut som om jeg har disse kreft typene? må legge til at jeg vet at jeg agentlig må bruke briller.

er redd for at jeg har kreft, og når jeg har det slik som dette, er det vel ingen vits i å dra til legen. har et lite barn, og er så redd for å dø fra henne. finnes det informasjon om kvinner som ammer og brystkreft? vet ikke om det har kanskje noe på det psykiske at jeg er redd for at jeg har kreft, da minn mor døde av kreft. jeg vil være meget takknemlig om dette ble att på alvor, for dette plager meg veldig. er redd og vet ikke hvordan jeg skal si det til noen.

Sykdommer: muligens kreft?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Det må være slitsomt å tenke på alvorlig sykdom slik du gjør!

Jeg kan selvfølgelig ikke si til deg at du garantert ikke har kreft, en slik vurdering er umulig å gjøre over internett.

Jeg kan imidlertid fortelle deg at symptomene du presenterer fra mage og hode ikke gir meg noen mistanke om kreftsykdom. Du er 19 år og heldigvis er det svært sjelden at man får kreft i den alderen, selv om det selvfølgelig teoretisk er mulig.

En pupp som ammer er ofte full av kuler og fastere strukturer enn vanlig. Hvis man er engstelig kan man godt forestille seg at dette likner på skumle kreftkuler, men jeg tror nok dette representerer kjertelvev som har hovnet opp på en helt naturlig måte i forbindelse med ammingen.

Jeg synes du skal snakke med legen din om dette, eventuelt også helsesøster på barnekontrollene. Legen din kan undersøke de symptomene og plagene du har lagt merke til, og jeg tror nok mest sannsynlig hun også kan berolige deg.

Redselen for å være alvorlig syk kan bli svært sterk og kan gi mye plager og problemer. Da er det viktig å stole på fagfolk og akseptere det også hvis man blir erklært frisk. På den annen side skjønner jeg godt at du tenker som du gjør; din mors død og nå opplevelsen av å være verdens midtpunkt for et lite barn gir en nye tanker på livet og døden.

Jeg synes absolutt du skal kontakte legen din og fortelle om tankene dine. Jeg er sikker på at du vil bli tatt seriøst og at du etterpå vil være glad for å bli grundig undersøkt.