Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg generalisert angst, sosial angst, agorafobi eller noe annet når jeg plages med svimmelhet, uvelhet, kvalme, varme, skjelving og nervositet?

Spørsmål

Hei. Jeg har fått ett problem som kan minne om sosial angst, men jeg klarer ikke helt å plassere hvilken. Den opptrer ofte når jeg er i selskap med venner/familie, helt plutslig blir jeg dårlig(svimmel, uvel, kvalm, varm, skjelven, nervøs, lyd og lyssky). Det kan minne litt om å bli full. Dette kan skje selv om jeg ikke drikker, men det kan virke som at alkohol ofte fremskynder det. Det går som regel greit i 1-2 timer, så kan det slå inn. Da må jeg trekke meg unna, sitte, ha det kjølig mørkt og stilt. Det beste er å legge seg ned, hente seg inn. Hvis jeg ikke drar hjem kommer det i bølger, det går over i 30-40 min, for så å komme igjen. En gjenganger tidligere var at jeg fikk det på buss hvis jeg hadde på meg mye klær og fikk ståplass. Sitteplass hjalp litt, men det hente seg da og. Jeg har også fått det på jobb noen ganger, selv om jeg jobber alene(elektriker på anlegg). Plutslig blir jeg dårlig å må legge meg flatt. Føles som at jeg kommer til å besvime. Dette kan forekomme uavhengig av kosthold og veskeinntak. Det virker av og til som at problemet kommer om jeg står oppreist, sitter alltid om det er mulig, men i nevnte sammenhenger kommer det snikende selv om jeg sitter. En lege nevnte agorafobi, men utfra hva jeg leser stemmer ikke det, generalisert angst passer bedre. Har du noen formening om hva annet det kan være? Hvordan behandle det? Er det vanlig at alkohol kan fremprovosere? Fritiden min har sklidd over til å ligge hjemme og se filmer og spille spill.

Mann 31
Svar

  

Hei,


du beskriver at du plutselig kan få symptomer som svimmelhet, uvel, kvalme, varm, skjelven, nervøs, lyd- og lyssky. Du opplyser at plagene kommer når du er i selskap med venner/familie, men at du også kan få det når du er alene på jobb som elektriker. Du nevner dessuten at det går vanligvis greit i 1-2 timer før du ble dårlig når du er i selskap med andre. 

Samtidig forteller du at symptomene kommer når du står oppreist slik at du sitter alltid om det er mulig; i tillegg skriver du om en episode på buss der du fikk symptomer mens du var mye påkledd og der symptomene ble bedre idet du satt deg. 


Først vil jeg skissere hovedtrekkene på de ulike typer angst som du nevner: 

Ved generalisert angstlidelse er angsten vedvarende og fritt-flytende, det vil si at angsten ikke er begrenset til noen bestemte situasjoner. 

Ved agorafobi frykter pasienten blant annet å gå på offentlige plasser, reise med offentlig transport alene, handle i butikker eller oppsøke folkemengder. Ved agorafobi er panikkanfall vanlig. Typisk er at pasienten prøver å unngå situasjonen som utløser frykten. 

Sosial fobi handler som regel om frykt for å bli gransket og/eller kritisert av andre mennesker, noe som fører til unngåelse av sosiale situasjoner. 

Behandling av angstlidelser består som regel av kognitiv terapi inklusive eksponeringsterapi der man sammen med terapeuten utsetter seg gradvis det man frykter. 


Ut ifra det du beskriver ville jeg anbefale deg å få utelukket andre fysiske sykdommer først. 

Det at du skriver at du får symptomene gjerne når du står oppreist slik at du foretrekker sittende stilling, eller at symptomene kom da du var på buss med mye klær på kan muligens tyde på et bakenforliggende problem i hjerte-kar-systemet, for eksempel ortostatisk blodtrykksfall. (Ved ortostatisk blodtrykksfall faller blodtrykket når man står oppreist over lengre tid eller når man reiser seg raskt fra liggende eller sittende stilling. I slike tilfeller kan man blant annet bruke kompresjonsstrømper for å bedre symptomatikken.)

Fysiske sykdommer bør alltid være utelukket før man konkluderer med en angstdiagnose. 


Mitt råd er altså til å ta kontakt med fastlegen din for en grundig kroppslig undersøkelse i første omgang. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!