Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg en depresjon, eller har jeg kommet inn i en blindgate i livet?

Spørsmål

Hei! Jeg føler livet er slitsomt. Jeg har det ikke bra. Alt er et slit og jeg orker ingenting. Føler meg nedfor, blir ikke glad for noen ting. Kjenner ofte på en følelse av at jeg har lyst til å gråte, men får det ikke til. Jeg føler livet er meningsløst. Jeg lever et helt vanlig A4 -liv, med mann, jobb,hus og tre barn (melom 3 og 9 år).Misliker meg selv for at jeg er introvert, sjenert og har vanskelig for å komme i kontakt med nye mennesker. Jeg tenker ofte at jeg har lyst til å bli alvorlig syk. Da vil jeg ha en grunn til å føle meg nedfor, og jeg kan ta en timeout fra livet mitt nå på en måte. Jeg føler nå at jeg gjør en dårlig jobb når jeg er på jobb. Jeg glemmer ting og har problemer med å konsentrere meg. I tillegg føler jeg at jeg ikke er god nok hjemme. Lite tålmodig med ungene . Sexlyst har vært ikke eksisterende i flere år. Jeg blir tykkere og tykkere. Klarer ikke å ta meg sammen. Spiser sjokolade hver dag. De siste månedene føler jeg at jeg ikke har hatt matlyst. Det er ingenting som frister. Jeg bekymrer meg for ting som egentlig ikke er nødvendig. Er redd for å gå inn i nettbanken. Er redd for at det skal være tomt på kontoen. Vi har greit med penger, så dette burde egentlig ikke være et problem. Jeg får purring på regninger for det er et ork å gå inn i nettbanken å betale de. Jeg hater å få meldinger, og det kan gjerne gå flere dager før jeg svarer.Det å ta valg og avgjørelser er veldig vanskelig, og det blir derfor til at jeg utsetter alt. Jeg merker at disse negative tankene er verre på kvelden enn på dagen, spesielt om jeg er alene på kvelden. Da kverner de negative tankene i hodet over hvor mislykket jeg er som person. I det siste har jeg begynt å miste store mengder hår, og jeg har fått eksem som jeg ikke har hatt tidligere. Jeg tenker kanskje at jeg egentlig bare er lat og at jeg må ta meg sammen: Komme i gang med trening, spise sunn mat osv., men jeg klarer ikke. Hva kan jeg gjøre for å komme meg ut av denne onde spiralen?

Kvinne 35
Svar

Hei og takk for et åpenhjertig og godt formulert brev.


Det er svært viktige spørsmål du stiller, især det siste: "Hva kan du gjøre for å komme deg ut av denne onde spiralen?"

For det høres jo ut som en ond spiral, det du beskriver, hvor det ene påvirker det andre i negativ retning: Du er sliten, da orker man gjerne å trene mindre og en trøstespiser lettere, du legger på deg, hvilket ofte går ut over selvbildet, noe som igjen påvirker sexlyst, og jo mindre du får gjort, jo flere negative bekreftelser får du. 


Spørsmålet her er om dette handler om "medisinsk fagområde" i utvidet forstand, dvs inkl psykologi, eller om det er mer at du er kommet inn i en blindgate i livet, noe som skjer mang en person i løpet av livet. Er det sistnevnte tilfelle, så dette mer snakk om livskunst og "snuoperasjoner" i livet, men samtidig er det fornuftig av deg å stille spørsmålet til en lege også, for det kan jo faktisk ha sykdomsmessige årsaker også. Og det er det en lege kan finne ut av for deg, dvs din fastlege i praksis. Det er en typisk problemstilling å oppsøke fastlege for, så det kan og skal du trygt gjøre.

Beskriv situasjonen slik du har gjort her, og si at du er klar over at det ikke behøver å skyldes sykdom, men at du har fått til råd å få utelukket det, før du definerer det som en blindgate i livet, en livskrise, en ond sirkel eller lignende.


Mange sykdommer kan gi symptomer som det du beskriver, og en generell sjekk hos en lege for å utrede dette, vil være bred og se på de fleste mulige årsaker. Tilfeldige eksempler kan være lavt stoffskifte, lav blodprosent, vitaminmangler, men også er depresjon en meget vanlig årsak til nøyaktig slike symptomer som du beskriver, med nedsatt virkelyst, sexlyst, matlyst, negative tanker osv. Hvis det er det du har, så er det også et åpent spørsmål om hva som er høna og hva som er egget, dvs om du blir deprimert av å ha det slik, eller om det er en depresjon som gjør at du har det slik du har det. Men ofte er det en blanding av begge deler, dvs at dette også blir en ond sirkel. Og da kan det uansett være riktig å ta tak i en evt depresjon og få behandling for den, uansett "hva som kom først". Samtaler med lege eller psykolog, evt medisiner, og regelmessig fysisk aktivitet er da virksomme midler mot depresjon. Ofte vil en ta i bruk alle disse, og få best effekt av det.


For å kartlegge om du har en depresjon, vil legen snakke grundig med deg, og kanskje gjøre standardiserte spørretester som kan indikere om du har en behandlingstrengende depresjon eller ikke. Denne testen kan du også med fordel gjøre store deler av selv før du oppsøker lege, og så fortelle lege resultatet. Det vil også kunne gi deg en pekepinn, for der er en "poengskala" på slutten, som indikerer graden av evt depresjon. Men du skal ikke stille slike diagnoser på deg selv, for det er du inhabil til, og slett ikke objektiv, for du ser jo på deg selv med "mørke solbriller" nå, slik du har det, og oppfatter kanskje ting verre enn det kanskje faktisk er. Derfor er det hensiktsmessig med en vurdering utenfra fra en fagperson, så får du en objektiv vurdering.

Her har du en lenke til MADRS, en slik standardisert test mhp depresjon:


http://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/psykiske_lidelser/psykiatrisk_undersoekelse/madrs


Jeg synes det er svært viktig at du tar opp denne muligheten med legen din, spesielt fordi det er en reell mulighet, og fordi det finnes effektiv behandling som du selvfølgelig fortjener og skal ha, dersom du trenger det, for noe annet er jo å glipp av muligheten til å ha det bedre, og det kan du ikke tillate deg, spesielt med familie og barn.


Jeg håper at mine innspill her kan være til nytte for deg. Lykke til.