Har hatt bulimi i 12 år, nå frisk, men bekymret for fremtidig sykdom.

Spørsmål

Hei, rett på sak, jeg har hatt bulimi i ganske mange år, fra jeg var 20 til 32. Da ble jeg frisk. Har ikke hatt symptomer på 2 år. Allt av blodprøver, ekg etc er helt supre. Men jeg vet at dette med elektrolytt balansen, etter å ha lest det en plass og at selv om det var noe gale, så kunne blodprøvene se helt fine ut selv om en pasient var syk, om ikke legene visste hva de skulle se etter. Dette skremte meg. Jeg har ikke turt å vær åpen om min tidligere tilstand til min lege. Familien min vet bare at jeg er frisk nå. Så det jeg lurer på, har jeg noe å bekymre meg for, kan det være en fare for at jeg kan få, foreks. hjertesvikt, som følger av sykdommen selv om jeg er frisk fra den nå. Jeg vet det finnes senskader, som større sjangs for halskreft. Jeg fikk kraftige smerter i brystet for noen mnd siden, var å sjekket dette, og legen kunne fortelle meg at dette var muskulært. Ellers bortsett fra det, og at 20åra mer eller mindre ble ødelagt for meg, så føler jeg meg ganske bra nå. Jeg kan slite med restless legs på kveldene eneste, men vet ikke om det har en sammenheng. Derfor henvender jeg meg til deg. Hva bør jeg gjør, behøver jeg å gjøre noe som helst mer, hvordan vet jeg om jeg kan ha ødelagt noe kronisk eller ikke. Håper jeg fikk formidlet dette greit. Mvh

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er flott å høre at du har klart å legge bulimien bak deg, og har det bedre nå. Jeg tenker da i utgangspunktet at "gjort er gjort", dvs at det som har skjedd, har skjedd, og du kan ikke endre det eller noe som helst, og da finnes det bare en hensiktsmessig måte å forholde seg til dette på, og det er å ikke ha mer fokus på det, men heller verdsette din gode helse nå og fremover.

Du lurer nå imidlertid på om du kan ha gjort noe skade på kroppen, som vil føre til sykdom eller andre plager fremover i livet. Det er et spørsmål som du også fortjener å få lagt fra deg, for det er jo nettopp et slikt fokus på ting som allerede har skjedd og som ikke kan endres (din tidligere bulimi)

Svaret er nei, du har ikke gjort noen skader på kroppen som ikke kan oppdages idag, og som kan gjøre deg syk senere i livet. Nå er du frisk, og det er det eneste som teller.

Alle mennesker kan imidlertid få sykdommer i løpet av et langt liv, også du, men oppstår det, finnes som hovedregel behandling, og det er et svært feil fokus å bekymre seg for om man kan få sykdommer i fremtiden. Det gjelder alle mennesker, også deg, så unn deg å nyte din gode helse nå, og ta fremtidig sykdom når det eventuelt kommer. Det er et særdeles godt råd for alle mennesker. Især du som har hatt så nedsatt livskvalitet i så mange år, fortjener nå gode dager uten tanker om sykdom, så unn deg dette.



Du skriver: "Men jeg vet at dette med elektrolyttbalansen, etter å ha lest det en plass og at selv om det var noe gale, så kunne blodprøvene se helt fine ut selv om en pasient var syk, om ikke legene visste hva de skulle se etter. Dette skremte meg. "

Da vet ikke jeg hva du har lest, men det er uansett ikke tilfelle eller noe du trenger å bekymre deg over. En elektrolyttforstyrrelse kompenserer kroppen for meget raskt, med en rekke mekanismer, inkl urinproduksjon og nyrefunksjonen effektivt og raskt retter opp i dette.  Og fremfor alt så vises elektrolyttforstyrrelser på blodprøver. Det er ikke slik at de ikke vises.


Jeg håper det var et greit svar, og ønsker deg alt vel.

PS jeg vil fraråde deg å lese mer om sykdommer, evt ettervirkninger av bulimi osv, for det er jo nettopp et slikt feil fokus som hindrer deg i å nyte gode dager som frisk nå, og uansett hva du måtte lese (og på nettet finnes jo som kjent alt) -så kan jo ikke fortiden endres.  Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-