Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har ADHD sammenheng med skjelvinger og sosial angst?

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 27 år. For fire årsiden satt jeg på skolen og skulle drikke fra vannflaska mi da jeg plutselig begynte å skjelve på hånda. Etter denne episoden har det bare blitt verre. Jeg klarer ikke gå ut å spise med andre mennesker og syn det er utfordrende å dra i familiemiddager fordi jeg er livredd for at jeg skal skjelve på hendene mine. Jeg har også den site tiden hatt rykninger i hodet. Jeg har alltid vært sjenert, men nå føler jeg mer at jeg har sosial angst. Jeg trives ikke lenger med å være sosial noe jeg alltid likte før. Jeg sliter også med at jeg er veldig surrete, glemmer ting lett, klarer ikke følge med i samtaler, har lese og skrivevansker og lurer på om jeg har ADD. Hvem kan jeg søke hjelp hos med eventuelt en utredning? Har sosial angst og ADD noe med hverandre å gjøre? Kan jeg bli kvitt skjelvingene? Burde jeg dra til fastlegen eller psykolog med dette problemet og hvordan eventuelt skal jeg legge det fram og fortelle om dette da jeg syns det er ubehagelig å snakke om?

Kvinne 27
Svar

  

Du beskriver at du for fire å siden opplevde skjelving på hånda for første gang og at det siden er bare blitt verre. Du forteller også om rykninger i hodet.  Du oppgir at du nå ikke lenger trives med å være sosialt, noe du har likt før siden du er redd for å begynne å skjelve mens andre er tilstede.

Du forteller at du i tillegg er veldig «surrete», sliter med hukommelsen og konsentrasjon. 


Du lurer på om du kan ha ADD og spør hvem du kan henvende deg til for å få utredning.

Når det gjelder ADD er det en utredning som gjøres i samarbeid mellom fastlegen og spesialisthelsetjenesten. I utgangspunktet må du ta kontakt med fastlegen først som skal utelukke andre bakenforliggende fysiske sykdommer. Fastlegen vil vanligvis foreta en grundig kroppslig undersøkelse, som regel også blodprøver og eventuell en hjerteprøve. Dersom fastlegen mistenker ADD diagnosen vil fastlegen vanligvis henvise deg videre til nærmeste DPS til en utredning. 


Du spør om sosial angst og ADD har noe med hverandre å gjøre. 

Det er blitt vist i studier at pasienter som har fått en ADHD diagnose ofte har tilleggsvansker, det anslås at sirka 50 % a pasientene med diagnosen sliter også med angst. 

Du finner mer informasjon om ADHD generelt og om tilleggsvansker ved ADHD på www.adhdnorge.no.


Du spør også om du kan bli kvitt skjelvingene. Dette vil være avhengig av årsaken for skjelvingen. 

Skjelvingene/rykninger må undersøkes først for å kunne vite hvor de kommer fra. I følge nasjonal retningslinje er det påvist ufrivillige bevegelser (tics) hos 20 % av barn og ungdom med påvist ADHD.

Dersom det skulle vise seg at dine skjelvinger er tics finnes det behandlingsmuligheter.

Likeså finnes det behandlingsmuligheter dersom skjelvingene skulle vise seg å være begrunnet i sosial angst. 


De fleste anser det som ubehagelige å prate om sykdommene sine. Men husk at leger er profesjonelle fagfolk og har taushetsplikt. Du bør derfor føle deg trygg når du tar kontakt med fastlegen din og legge frem dine plager slik du opplever de. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-