Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Går ikke an å bli syk av å ligge i en luften fra en vifte

Spørsmål

Hei. Det er varme dager. Jeg sov derfor hele natta med en bordvifte på. Den stod på gulvet, ca 1-1,5 meter fra sengen. Vendt mot hodet mitt, men viften stod på en funksjon hvor den pendlet frem og tilbake. Jeg kjente «vinden» i ansiktet. Viften er vel 30-40 cm høy og vinklet litt ned mot gulvet. Da jeg våknet hadde jeg bittelitt sår/irritert hals og tett nese. Dette er et rom som vi ikke har støvsugd på en god stund. Og det er mye ting der - bla masse bamser og tepper som samler støv. Spørsmål: Kan dette ha vært skadelig for meg på lengre sikt? Kan lungene mine ha tatt permanent skade? Kan denne hendelsen gi kreft, kols eller astma? Jeg tenker på alt svevestøv som har blitt virvlet opp og som jeg har pustet inn kontinuerlig i 8 timer. På dørhenglsene - som viften stod i nærheten av - er det en del svart, tørket smøremiddel. Hva hvis jeg f.eks har pustet inn noe av dette? Jeg tenker også på at det har vært noen veldig varme dager nå. Og om dette gjør at skadelige partikler etc har blitt frigjort i større grad, bundet seg til husstøvet, og at jeg har pustet inn dette. (Vi pusset opp et annet rom, rett utenfor rommet hvor jeg sov, for et par måneder siden. Der har jeg kjent det har luktet litt maling e.l på de aller varmeste dagene). Tilleggsspørsmål: Fornuften sier meg at dette nok har gått bra, men jeg klarer ikke legge vekk tankene. Hvor syk/søk er egentlig denne «problemstillingen» jeg har kommet opp med? Dette kommer til å plage meg i flere dager - jeg engster meg for slike ting i så stor grad at det reduserer livskvaliteten min betraktelig. I løpet av en uke kan det være 10-20 slike «problemer» som plager meg.

Mann 46
Svar

Hei.


Som jeg skjønner at du egentlig vet, så har de hendelsene du her beskriver, absolutt ingen mulighet for å gi deg noen helseskade av noe slag. Det er helt uberettigede bekymringer. Men det at du lager deg selv slike unødvendige og irrasjonelle bekymringer, er  kanskje noe mer bekymringsfullt, og ihvertfall må det være slitsomt, formoder jeg. Du forteller jo om 10-20 slike episoder pr uke. Da tenker jeg at dersom du ønsker å slippe å ha det slik, så kunne hatt stor fordel av noen samtaler med fastlege og/eller psykolog om dette, for slike plager går det an å bli kvitt. Og det er jo pr definisjon et psykologisk problem, ikke et reelt rasjonelt problem du beskriver.

Så spør du "hvor syk eller søkt denne problemstillingen er". "Hvor syk" er jo et spørsmål som handler om "graden" av sykhet, og jeg forstår selvfølgelig at du spør, men det er jo som du skjønner et spørsmål som ikke kan besvares i form av "litt syk", "ganske syk" eller lignende, og ikke hadde du hatt noen som helst praktisk nytteverdi av å få rede på "hvor syk" en slik problemstilling er. Det som teller, er ikke å gradere dette, men å få slippe å ha det slik, og det kan du oppnå ved å hjelp fra fastlege eller psykolog, noe jeg anbefaler deg, siden du forteller det at denne tendensen din til å lage slike konstruerte problemstillinger, reduserer livskvaliteten din.

Håper svaret og rådet er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-