Fortsatt utslitt etter 3 uker ferie

Spørsmål

Hei.
Jeg er veldig sliten for tiden, og umotivert og slapp. Jeg jobber innen IT/Web og har hatt samme jobben i 2,5 år. Jeg trives i utgangspunktet på jobben og har det veldig fint hjemme, men jeg har ikke energi lenger. Jeg orker ikke noe, og mange dager på jobben tilbringes nærmest apatisk uten å få gjort noe som helst. Jeg vil ikke sykemelde meg, men ønsker å få mer energi. Jeg spiser sunt men har noen problemer med å sove innemellom. Jeg har vurdert å bytte jobb, men jeg tjener for godt og kan ikke gå ned i lønn, da jeg har kjøpt hus. Nå frykter jeg at jeg kan bli oppsagt da jeg ikke gjør noe fornuftig hele dagen. Men jeg klarer ikke. Jeg hadde 3 ukers ferie nettopp som ikke hjalp i det hele tatt. Motivasjon og energi mangler, hva skal jeg gjøre for å få mere energi?

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du kan ikke fortsette å leve slik du gjør nå!!! Det er helt tydelig at du har tappet kroppen for energi, og nå har du ingen reserver å tære på. Du er presset av økonomien, av prestasjonspress på jobben og redsel for å miste jobben. Du mangler motivasjon og tiltakslyst.

Dette er klassiske symptomer på utbrenthet og plagene kan utvikle seg til en depresjon, til sosiale og økonomiske/jobbmessige problemer, noen får kroppslige plager i form av smerter og plager med fordøyelse, hjerterytme, blodtrykk og hodepine.

Det er ikke meningen å skremme deg men å få deg til å forstå at dette er alvorlig og at du trenger hjelp! Du skal først av alt ta en prat med fastlegen din om dette, han kan ikke sykemelde deg mot din vilje, selv om det kanskje kunne være fornuftig med en pause for å hente krefter.

Dernest bør du snakke med arbeidsgiver og fortelle at du er helt på felgen og at du trenger forståelse for dette. Kanskje du kan få andre arbeidsoppgaver som er bedre egnet for deg i denne fasen, kanskje nye oppgaver kan gi deg tilbake litt motivasjon?

Snakk også med ektefelle og familie. Er det uløste konflikter hjemme eller på jobb som tærer på kreftene dine? Kan du legge om rutiner som letter arbeidsmengden eller som skaper variasjon?

Tenk gjennom livsstilen din! Stresser du hele dagen? Spiser du fornuftig og nok? Mosjonerer du? Får du stimulans andre steder enn gjennom jobb og TV? Er det hobbier du kan tenke deg å ta opp?

Å komme ut av en slik utbrenthet er svært vanskelig, men det er mulig!! Du trenger hjelp fra helsevesen, arbeidsgiver, familie og venner.

Start med å besøke fastlegen din, bestill en dobbelttime og legg frem problemet for ham.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn