Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelsen av å bli flyttet på ved kjent angst

Spørsmål

Hei. kvinne, som helt siden barnealder har vært plagd med angst. Fikk diagnose helseangst og panikklidelse av min psykolog og lege. Jeg har til dels klart å begrense googlingen på alle de symptomer jeg kjenner i kroppen. Men er fortsatt redd for både kreft, ms, als, hjerneslag, hjerteinfarkt osv osv. Men det som plager meg mest nå er angst for selve angsten. Redd for når symptomene skal komme, om de kommer når de absolutt ikke bør komme osv. Jeg har mange rare symptomer på angsten, men det verste er vel det at jeg kan føle at hjernen får et dytt innimellom. At den flyttes på uten at jeg fysisk er i bevegelse. Ofte kommer dette når jeg sitter og er i situasjoner hvor jeg er stresset eller ubekvem..f eks i sosiale sammenhenger hvor det forventes at jeg skal prate. Da tenker jeg ofte på om jeg sitter riktig, om jeg blir oppfattet som rar eller det jeg sier er rart. Føler meg anspent og føler at hodet skjelver. Jeg får dette også når jeg er alene men da når jeg er stresset eller bekymret. Noen ganger er det en liten følelse av dette, og en sjelden gang i blant mer kraftig. I går hadde jeg et sånt kraftig. (Hadde besøk) og plutselig føltes det ut som at jeg fysisk ble skyvdd frem og tilbake og at jeg bare falt. Jeg satt i stolen så falt altså ikke. Men reagerte med å plutselig reise meg og bare gå. måtte legge meg ned. Varer i noen sekunder bare. VELDIG engstelig for hva dette kan være. Har jo prøvd å lete etter forklaring på dette, men det eneste jeg finner som ligner, er brainzaps. Noe som er vanlig ved seponering av angstmedisin. Jeg har aldri brukt dette. Dette skjer så og si aldri når jeg er i beveglse, men kan få små "anfall"av dette i køen på butikken feks. Møter på jobb, foreldremøter osv er selvskrevne situasjoner hor dette ubehaget i hodet kommer. Det føles altså som at hele meg faktisk blir flyttet på, uten at jeg e i bevegelse Spørsmålet mitt er om dette rare kan skyldes angst? Har tatt MR av hodet for et par år siden pga dette. Uten funn

Kvinne 35
Svar

Hei,


du opplyser at du har vært plaget med angst helt siden barnealderen samt at du har fått diagnosene helseangst og panikklidelse. 

Du beskriver symptomer der du opplever at kroppen din eller deler av den (for eksempel hjernen) blir flyttet på, uten at du fysisk er i bevegelse. Du angir at du har tatt en MR av hodet uten at det ble funnet noe avvik. Du spør om symptomene du opplever kan skyldes angst. 


Symptomene som du beskriver kan ha flere årsaker: 

Som du har selv googlet deg frem til, kan de opptre ved seponering av medisiner, for eksempel antidepressiva, såkalte lykkepiller, noe du forteller du aldri har tatt. 

Men slike symptomer kan også opptre etter at man har sluttet med beroligende medisiner, for eksempel av typen benzodiazepiner (Sobril®, Vival®, Valium® og lignende for å bare nevne noen). 

I tilfellet du har tatt denne typen medisiner tidligere, ville jeg anbefale deg å kontakte fastlegen din og drøfte situasjonen du er i; dette med tanke på at fastlegen kan vurdere om du eventuell er i behov for en nedtrappingsplan. 


Andre årsaker til de symptomer som du beskriver er både angst, kronisk stress og tretthet.

Du angir at symptomene kommer hos deg enten i forbindelse med at du har besøk eller når du har angst eller er stresset, noe som tyder i retning at dine symptomer kan være angstrelaterte.

Du sier ingenting om hvor mye eller lite du sover, men jeg vil anbefale deg å passe på at du får tilstrekkelig med god søvn siden det kan bidra å minke dine plager. 


Angst og stress henger sammen siden angst i seg selv er en veldig stressende opplevelse. (Jeg regner med at du har fått informasjon av din psykolog hvordan angsten og kroppslige situasjoner henger sammen.) Mange angst-pasienter sliter med «angst for å få angst», akkurat slik du opplever også.

Når man engang har opplevd et angst- eller panikkanfall, vil man gjerne unngå denne følelsen igjen om man kan. Denne unngåelsesstrategien fører dog til at hjernen vår tror at det var «riktig» til å ha angst i den angstfylte situasjonen og angsten blir forsterket. 

Også denne typen angst lar seg behandle med for eksempel eksponeringsterapi, det vil si at man prøver å utsette seg for det man er redd for. I praksis vil det bety at man øver seg på å «invitere» angsten som en god venn. På denne måten kan man oppnå en form av kontroll igjen og angsten for at angsten skal komme uventet på minker igjen.

Øvelsen er noe som jeg vil anbefale at du øver først sammen med din fastlege eller psykolog siden det er viktig at man opplever mestring dersom man jobber med eksponering. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!