Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flåttbitt?

Spørsmål

Hei har ett spørsmål som jeg har begynt å tenke mer og mer på. Det gjelder min sønn på 18 år. Da han var 3-4 år husker jeg at jeg kikket i hodebunnen hans og han hadde en stor rød sirkel,større enn en femkrone i hodebunnen.Det var ikke så mye opplysning om flått på den tiden og jeg tenkte at han bare hadde slått seg selv om det rart med bare en rød ring. Kan ikke huske om han var noe spesielt syk på den tiden og de neste 8 årene var han ikke noe mer syk enn andre barn. Da han var litt over 12 år ble han akutt syk med halsbetennelse og feber1-2 uker. Etter dette ble han aldri helt bra igjen og hele neste året var han veldig syk, vondt i hele kroppen masse smerter,spes. magen,kvalm,feber og likeblek.måtte hente ham på skolen mange ganger da lå han likeblek. Legen tok blodprøver og alle var bra men viste at han hadde hatt kyssesyke men sannsynelig ikke nylig. Må legge til at han fremtil sykdommen omtrent bodde på fotballbanen. Etter noen måneder prøvde han å spille fotball men hver gang ble han utmattetog vondkunne liggei flere dager etterpå. På skolen hadde han tidligere gjort det bra men synes konsentrasjonen hans ble dårligere og det er den fortsatt. Han prøvde å vende tilbake til fotballen men ga tilslutt opp. Idag gjør han ingen ting,har prøvd treningsenter noen ganger men da kan han gjerne sove ett døgn etterpå.i årene som har gått har han også blitt veldig irritabel,hissig og tiltaksløs. Han er ganske undervektig og veldig småspist. Han sliter også med søvnvansker og sier at det er umulig å sove om natten. Har hatt han med til legen mange ganger. Legen tror ikke det er ME men han har ikke gjort mye med det.Det jeg lurer på kan det være at han ble bitt av flått i hodebunnen den gangen og etter så mange år bryter sykdommen ut?han ble testet for borrelia da han var 12 år og den var negativ me har lest at den ofte ikke viser riktig resultat.hva kan jeg gjøre nå om han har smitten i seg, hjelper det m antibiotika og isåfall hvilken type?hvordan teste dette? Mamma,

Svar

Hei! Det er ingen av symptomene som du beskriver som passer med sekomplikasjoner til flåttbitt. Det er mere sannsynlig at det kan tenkes å være koblet til gjennomgått kyssesyke. Ikke sjeldent kan man se slikt bilde, ofte nevnt som postviralt utmattelsessyndrom. Dette kan også være et helt normalt bilde hos en 18 åring. Antibiotikabehandling har ingenting for seg. Fokuset blir uansett ikke medikamentelt. Med utgangspunkt i at fastlegen har gjort grundig undersøkelse og generelle blodprøver, må det ikke fokuseres på diagnoser og utredning. Det vil bare kunne forverre bildet. Døgnrytme, kosthold, struktur på dagen mm er veldig viktig. Det er også viktig å ha i mente og depresjon kan ligge bak. Flåttbitt er ikke noe sannsynlig årsak

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-