Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får smerter i brystet om ikke jeg trener hard intervalltrening

Spørsmål

Hei, Jeg er en 21 år gammel kvinne som alltid har vært aktiv og drevet med idrett. Helt siden jeg var liten (kan ikke huske helt alder), har jeg fått vondt i brystet hvis jeg ikke har trent intervaller med høy intensitet. Nå for tiden trener jeg hver dag og løper intervaller 2-3 ganger uken, ofte med mitt løpelag. Sist jeg trente ordentlig intervaller var på tirsdag. Jeg løp 2000*2 i går, men jeg klarte ikke å komme godt nok opp i puls og fart. Derfor, har jeg nå fortsatt ubehag i brystet, og det blir verre jo flere dager jeg venter. For å få bort brystsmertene, forutsetter det altså at jeg trener ordentlig hardt. Det hjelper for eksempel ikke å løpe en lang tur eller å løpe intervaller med for lav intensitet. I perioder hvor jeg trente mindre, kunne det ta omtrent 6-9 dager før det ble veldig ubehagelig. Jeg er nysgjerrig på hvorfor jeg får brystsmerter, spesielt da jeg har hatt det i så mange år. Jeg var hos fastlegen for noen år siden, og jeg oppfattet det som at han trodde det var psykisk, hvilket mange andre også gjør. I perioder hvor jeg har eksamen eller ikke klarer å presse meg selv på trening, kan dette være ganske plagsomt. Venter jeg for lenge med å trene intervaller, klarer jeg ikke å konsentrere meg med skole og jeg kan få problemer med å sove.

Mann 21
Svar

Hei.


Det finnes ingen fysiske sykdommer som arter seg slik som du beskriver dette, altså at du får vondt i brystet om ikke du trener kjempehard intervalltrening. Følgelig må dette være psykologisk forklarbart, slik din fastlege også oppfattet det som da du var der. Det at to leger (fastlege og jeg) uavhengig av hverandre har samme oppfatning, øker naturligvis sannsynligheten for at dette er korrekt forklaring. Det jeg vil si med det, er at du følgelig har svært god grunn til å stole på dette, og følgelig slippe å tenke mer på hva årsaken kan være. Det at du heller ikke klarer å konsentrere deg om skole og at du får søvnproblemer uten hard intervalltrening, forteller oss også svært tydelig at dette skyldes psykologiske forhold, kanskje en form for tvangstanke.


Dersom dette er noe som plager deg tilstrekkelig i hverdagen, vil jeg anbefale deg å få psykologisk hjelp for dette, det vil si samtaler med fastlege og/eller psykolog. I utgangspunktet tenker jeg nok at du bør unne deg dette, siden dette har vart i mange år, og følgelig kan fortsette å bli en plage for deg om ikke du tar tak i det og får hjelp til å komme deg ut av dette.


Håper at mitt svar og klare råd kan være til nytte for deg. Lykke til.