Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er 34 år, deprimert, og redd for demens

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste dagene blitt så engstelig for om jeg kan ha begynnende demens. I høst blei jeg deprimert og måtte slutte i jobben min. Jeg er nå i behandling hos DPS, og jeg går hos NAV. Har fått diagnosen engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse. Jeg har slitt mye med angst og depresjoner gjennom store deler av livet mitt. Har også slitt med sykdomsangst tidligere i livet. Dette har kommet og gått i perioder. Nå er det ganske ille. Jeg bor alene, og går å tenker og grubler veldig mye. De siste dagene føler jeg at jeg har blitt mer distré og surrete, og dette gjør meg veldig redd. Jeg kan tenke på noe, for så å glemme det i noen sekunder, for så å komme på det igjen. Jeg har også slitt litt med å lese enkelte tekster, og å skrive på PC. Føler jeg liksom må konsentrere meg ekstra mye når jeg skal både skrive og lese. I dag rørte jeg også med hvilken dag det var, trodde det var søndag, men så var det mandag. Har også lagt et par matvarer feil (en matvare som skulle i fryser havnet i kjøleskap). Forsøker hele tiden å minne meg selv på hva jeg gjorde og tenkte på for noe i går. Jeg blir så innmari redd når jeg tar meg selv i å surre, får nesten litt panikkfølelse av det. Jeg vet at i sjeldne tilfeller så kan mennesker i 30-års alderen få demens, og derfor er jeg redd. I jobben min så jobbet jeg på en skjermet avdeling for demente, så jeg har sett hvordan den sykdommen kan være, og den er nesten verre hos de som er yngre slik som i 40-50 årsalderen. Har forøvrig slitt med dårlig søvn etter at jeg ble deprimert. Har også vært engstelig for mange andre ting den siste tiden. Prøver å leve noenlunde sunt fordi jeg har lest at det kan forebygge demens. Har også lest at personer som har hatt mye angst og depresjoner har større sjanse for å få demens, noe som bekymrer meg mye.

Mann 34
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 34 år, som føler at du har blitt mer distre og "surrete", glemsom, og du opplever konsentrasjonsproblemer. Søvnproblemer har du også. Forøvrig forteller du om depresjon og angst, og tendens til panikk når du nå har begynt å lure på om dine problemer skyldes tidlig demens. Du bruker også medisinen Quetiapin, som kan gi nedsatt våkenhetsnivå og trøtthet som bivirkning, noe som igjen kan være medvirkende til problemer med konsentrasjon og hukommelse. 

Men det viktigste her er følgende: Alle de plagene du forteller om, de som gjør deg redd for demens, er vanlige og typiske symptomer ved angst og depresjon. De er såpass vanlige at de står i lærebøker i psykatri, som vanlige symptomer på depresjon og angst. Jeg synes heller ikke det vanskelig å forstå at å være depresjon eller å ha angst, går ut over konsentrasjon og hukommelse, for da er jo psyken fullt beskjeftiget med å klare hverdagen, tunge tanker og hva det måtte være. Det er almenmenneskelig. Er man svært opptatt av et eller annet, svært bekymret, så det det ingen som tilsier at vi kan forvente å yte like bra hva gjelder f.eks. konsentrasjon.

Jeg har derfor ingen som helst tro på at dine plager skyldes demens, og vi gå så langt som å si at det kan du faktisk utelukke, og slippe å tenke på videre. 

Årsaken er det at vi har jo påpekt åpenbare årsaker til plagene dine, din depresjon og din angst, kanskje iblandet noe bivirkninger av medisinen din også.

Når årsaker er åpenbare, trenger man ikke lete etter andre særdeles lite tenkelige årsaker. 

Jeg håper at dette er en grei forklaring, og at den vil hjelpe deg til å legge fra deg din bekymring for demens. Bare det at du faktisk har begynt å tenke på noe så forferdelig og så lite tenkelig, sier også noe i seg selv om din depresjon, for det å være deprimert handler jo på en måte om å være svartsynt og pessimistisk, tenke det verste osv. Altså at dine tanker om og frykt for demens, også er et uttrykk for din depresjon og angst. Og at slike forferdelige tanker igjen forverrer din angst og gir det angst, er høyst forståelig, for det ville jo ethvert menneske få, om en tenkte at en muligens hadde en demens i tidlig fase.

Håper at svaret er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-