Engstelig for leverskade

Spørsmål

Hei!

Jeg er en mann på 24 år som etter et års tid med et relativt uheldig alkohol forbruk er blitt veldig bekymret for om jeg kan ha utviklet leverskade eller det jeg frykter mest, altså skrumplever. Er det mulig å utvikle dette i så ung alder? Jeg har det siste året drukket ganske mye, i perioder daglig. Alt fra en halvliter om dagen til 3 - 4. Sjelden mer enn det. Jeg sliter enormt med angst og dette er grunnen til at jeg begynte å drikke. Men nå har angsten snudd til at jeg er redd for min egen helse med tanke på mitt alkoholkonsum. Alkoholavhengighet ser også ut til å gå i familien, da flere av mine slektninger har slitt med dette opp gjennom årene. Så ser jo at jeg er spesielt utsatt og at dette er uheldig.
Er altså som sagt ekstremt bekymret for alkoholisk leverskade og da spesielt skrumplever. Har ingen symptomer på det så vidt jeg vet, men har også lest at symptomer er vage eller ikke særlig merkbare i startfasen.
Jeg har nå nærmest kuttet ut alkoholen de siste 4 månedene, Er sjansen stor for at eventuell skade jeg kan ha fått på leveren isåfall vil reparere seg selv om jeg holder på avgjørelsen om å slutte å drikke?

På forhånd takk for svar.

Hilsen bekymret mann.

Svar

Hei! Med det konsumet som du nevner i aktuell periode er det svært lite sannsynlig at du har utviklet noen som helst form for skade på lever og det er utenkelig at du skulle ha skrumplever eller levercirrose. Det skal ofte flere års forbruk med høyt inntak av alkohol som en halv flaske sprit om dagen eller en flaske vin om dagen. Det er bra og flott at du tar ansvar for egen kropp og ser på dette i ettertid at det var dumt, men noen skade har du ikke fått og leveren reparerer eventuelle småskader skjedde under denne tiden.