Cøliaki

Spørsmål

Hei. Jeg skriver til dere fordi jeg sårt trenger svar. Jeg har slitt med dårlig mage og lite energi i mange år nå, men de siste to årene har det skutt i været. For litt over et år siden fikk jeg diagnosen cøliaki med skadegrad c3. Jeg har ikke blitt bedre, til tross for streng glutenfri diett. Jeg har blitt henvist til spesialist i indremedisin og til kanalspesialist, har tatt avføringsprøver og blodprøver for alt mulig rart, ultralyd av skjoldbruskkjertel, og fått sjekket andre ting jeg ikke vet hva er en gang, men ingen kan finne noen årsak til plagene mine.
Jeg har diare eller forstoppelse hver dag. Magen blir oppblåst uansett hva jeg spiser eller ikke spiser. Jeg er utrolig slapp og sliten, jeg sliter med å huske og å konsentrere meg om ting, og på det verste kan jeg ikke en gang snakke uten at ordene kommer ut omstokket og feil. Når jeg står opp om morgenen, er jeg ofte omtåket og har skjelvinger og hard puls. Mange ganger føler jeg meg direkte fyllesyk, som om jeg har slukt en flaske vodka kvelden før (men uten kvalme). Jeg er sliten i musklene, og har nesten konstant den rare følelsen i armene og bena som man får når man holder pusten så lenge man klarer. Jeg blir tungpusten med jevne mellomrom, og jeg sliter også med sterke, kroniske smerter i rygg, nakke, skuldre og bryst. Smertestillende har ingen virkning. Jeg tar minipillen cerazette, som jeg vet kan påvirke det månedlige mønsteret, men det er bare de siste 9-10 månedene jeg har opplevd at blodet, hvis det kommer i det hele tatt, er koagulert når det kommer ut. På toppen av dette har jeg alle de ''klassiske småsymptomene'' på at noe er galt; hoven tunge med belegg, tørre øyne, sprøtt hår og flisete negler, hudkløe, tinnitus, hovne lymfekjertler... Lista er lang. Jeg er helt desperat etter svar, hverdagen er snart ikke til å holde ut lenger. Jeg klarer ikke lenger jobben som jeg trives så godt i. Jeg vet at dere ikke kan diagnostisere over nett, men kanskje dere kan hjelpe legene å hjelpe meg på et vis?

Svar

Hei! Jeg forstår godt at det er slitsomt å ha det slik. Det første som slår meg er om stoffskiftet er kontrollert. Jeg regner dog med at det allerede er gjort. Det andre er at melkintoleranse er veldig vanlig kombinert med cøliaki. Er det vurdert i ditt tilfelle? Du beskriver symptomer fra en regge organsystemer, og det må isåfall være en organovergripende tilstand som skulle forklare det. Blodprosent, blodsukker mm hører med her. Til slutt må også psykiske faktorer taes med i betrakning da det ofte gir symptomer fra en hel rekke organsystemer. Er det noe som kan være en forklaring? Det er ikke alltid at man forstår det selv. Dette var ikke et svar med noen fasit og det er det vanskelig å gi