Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bytte fra Sobril til Vival

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt en invalidiserende angstlidelse siden jeg var 16 år, og har stått på oxazepam (Sobril) 20-40mg daglig de siste ti årene. Jeg er klar over at jeg mest sannsynlig er resistent og at mye av effekten er placebo, men jeg føler fortsatt at jeg trenger medikamentet. Denne uka fikk jeg høre at det er store problemer med leveransen av medisiner til Norge, og alle apotekene i fylket mitt er tomme for Sobril. Jeg har fått diazepam (Vival) som erstatning i denne perioden, men jeg er redd for abstinensreaksjoner som følge av byttet. Vil jeg merke noen symptomer mht at jeg har tatt oxazepam i ti år og plutselig bytter til diazepam? I tillegg til Sobril tar jeg også Zoloft 200mg og Seroquel 25mg før leggetid. Hjertelig takk.

Mann 28
Svar

Hei! Begge preparatene er samme kategori, såkalte benzodiazepiner. Det skal ikke gi abstinens reaksjoner å bytte fra Sobril til Vival. Eneste forskjellen er at virketiden til Vival er mye lengre. Det betyr at man kan være mer trett om morgenen og den skal også doseres sjeldnere enn Sobril. f eks 1 til 2 ganger daglig. Det er heller ingen problem å kombinere Vival med Zoloft og Seroquel.

Når er sagt vet du sikkert at både Sobril og Vival er svært vanedannende medisiner og at langtidsbruk kan påvirke deg negativt. Fastlegen din vil kunne gi deg en henvisning slik at du også kan få hjelp på andre måter til å mestre ditt angstproblem. Dersom du skulle ha uheldige erfaringer fra tidligere henvisninger til psykiatrien vil jeg likevel råde deg til ikke å gi opp. Det finnes ikke- medikamentelle behandlingsformer for angstlidelser som det er verdt å prøve ut, spesielt med tanke på at du er så ung og har livet foran deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-