Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brekninger og oppkast

Spørsmål

Hei! Jobber i restaurantbransjen, og har fått endel mer ansvar i det siste. Sliter med brekninger, jeg «kaster opp» så å si hver dag. Det kommer ingenting, men mye luft. Jeg tror det har med stress å gjøre, men ta noen dager helt fri har ikke funket. Litt bekymret for spiseforstyrrelse, men da burde jeg jo faktisk ha kastet opp. Begynner å bli lei av å «kaste opp» luft, hva kan jeg gjøre? Hva er det her? Merker at om jeg spiser endel på jobb, så må jeg «kaste opp», føles som jeg har alt opp i halsen. Jeg kan kontrollere det, vente en time eller to er null problem, men det må ut, og det et bare luft. Men som sagt, mulig tilknyttet stress.

Mann 26
Svar

Hei. 

Forstår at dette må være svært slitsomt for deg, særlig når problemet ikke ser ut til å gi seg. Brekninger er sammentrekninger i magesekk og spiserør, og kan tolkes som kroppens "forsvarsmekanisme" som skal aktiveres når man har spist skadelig mat eller når man må kvitte seg med mageinnholdet raskt. Brekninger og oppkast er i liten grad viljestyrt da det er en refleks, og denne refleksen styres fra et senter i hjernen. 

Gjentatte brekninger, kvalme og oppkast kan komme av mange ulike årsaker, der stress og psykiske påkjenninger er en av disse. Andre årsaker kan være forgiftning (gir vanligvis et mer akutt sykdomsbilde enn du beskriver), hormonforstyrrelser, infeksjoner eller sykdom i magesekk og tarm, hjerne eller balanseorganer. Noen legemidler kan også gi kvalme og brekninger.

Min konklusjon er at du raskt bør ta kontakt med din fastlege for utredning av plagene dine. I mange tilfeller er stress og psykiske påkjenninger den utløsende årsaken, men det er svært viktig å utelukke andre og mer alvorlige tilstander. Fastlegen vil vanligvis kartlegge dine plager ved en grundig sykehistorie, klinisk undersøkelse og evt. supplerende undersøkelser som blodprøver og bildeundersøkelser (røntgen/CT/MR). 

Håper dette var til hjelp, god bedring! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-