Blir kvalm av skolen

Spørsmål

Hei!

Jeg er mor til en 16 årig gutt som har hatt psykiske vegringer for skolen i et par år. Det har gitt utslag i magesmerter, hodepine og diare. Denne sommeren har han vært symptomfri. Nå har han imidlertid begynt på videregående og har igjen blitt syk. Han er kvalm og kan også brekke seg og kaste litt opp p.g.a. kvalmen.

Han virker deprimert p.g.a. dette og det forstår jeg godt. Familien vår er arvelig belastet med psykiske problemer.

Han har normal avføring, spiser normalt (men ganske usunt). Han er typisk "pc-freak" og er lite aktiv. Han er 190 og litt overvektig (ca. 7-8 kg).

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Han er lei av/redd for legen. Han er jo ikke syk i ferier og langhelger. Han har ikke nedsatt matlyst, men er inaktiv og kan virke "lat". Har ingen problemer med venner eller lignende men trives ikke i skolen.

Hva tror du? Psykisk eller fysisk? Hva kan gjøres? Bør han være hjemme fra skolen?

Sykdommer: 16 åring med vedvarende kvalme i forbindelse med skolegang

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at dette er et stort problem både for han og dere!

Slik du beskriver plagene med symptomfrie helger og ferier og dårlig trivsel på skolen er det svært nærliggende å tenke på psykiske årsaker til problemene. Imidlertid skal man være forsiktig med å trekke slike slutninger før annen, mer kroppslig årsak er utelukket. Det er i såfall en oppgave for primærlegen hans.

Han har altså begynt på videregående nå. Hvis han selv ser en sammenheng med sine symptomer og skoletrettheten er det vel litt rart at han har bestemt seg for å begynne på videregående? Kunne det være fornuftig med et hvileår med andre aktiviteter, jobb etc?

Det er ikke så lett å foreslå et suksessfullt opplegg uten selv å truffet sønnen din, hvis dere tror dette er mer enn skoletretthet så bør nok en lege gjøre en vurdering. For det første bør annen, kroppslig sykdom utelukkes, deretter må sønnen din vurderes med tanke på depresjon eller andre psykiske plager.

Muligens er dette likevel et problem som ikke en lege kan ordne opp i, men mer at sønnen din må bestemme seg for om han vil satse på skolen eller ikke.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn