Bekymret mann har nå hodesmerter og urolig hjerte. "Psykisk eller fysisk"?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 46 år gammel med som i mange år har slitt med angst og stresslignende symptomer. Ikke veldig plaget av angst, men det kommer og går. Er en veldig "bekymrende" type, som tenker mye på egen "sykdom og plager", er jeg frisk osv.. og bekymrer meg for barnas helse (sikkert unødig, de er friske). Jeg har hyppig byttet jobb siste årene pga at jeg trodde jobben og stresset var grunnen til plagene, men ting blir ikke bedre. Periodevis har jeg mye hodepine, stiv nakke, vondt i brystet osv. Siste halve året nå har jeg hatt mye vondt i hodet, brystsmerter, stiv nakke, dårlig nattesøvn osv. Den siste tiden har jeg også flere ganger daglig hatt noe som føles som et "urolig" hjerte, virker ikke som dobbeltslag, mere som en "ujevn rytme", urolig rytme. Ubehaglig, men ikke særlig vondt. Varer et par sekunder hver gang. Har tatt 3 sånne sykkeltester med EKG oppgjennom, men ikke de siste 4 årene, også en MR-scan av hodet for noen år tilbake da hodepinen stod på som værst. Ingenting galt med hjertet sist jeg ble sjekket, MR av hodet viste heller ingen ting. Nå bekymrer jeg meg for at det kan være noe alvorlig pga av ofte hodepine, og brystsmerter igjen, i tillegg til "urolig" hjerte, men prøver å slå meg til ro med at det sikkert er psykisk. Får utslett innimellom på diverse steder, som jeg må behandle med dermovat. Sikkert på grunn av stress og engstelse. Burde jeg ta nye tester, eller innfinne med meg situasjonen? Er lett overvektig (180cm/92 kg), dårlig nattesøvn, føler meg lite uthvilt og "sliten". Finnes det en "quick fix"? Mvh, mann 46.

Mann 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har fått beskrevet klart og godt din situasjon, og om hvordan du er en litt overbekymret type, som lett blir bekymret for mulig sykdom. Nå har du mye vondt i hodet, brystsmerter og urolig hjerte, stiv nakke, dårlig nattesøvn.

Du lurer da på om dette er noe du "bare skal innfinne deg med", dvs at du kan konkludere med at det er din tendens til stress og bekymring som er årsaken, eller om du bør legeundersøkes.

Det er helt klart at det er fullt mulig, vanlig, og riktig sannsynlig at alt det du beskriver nå av plager, er nye utslag av din tendens til helsebekymringer.  Stress og bekymringer vil også kunne påvirke hjerterytmen, både til raskere frekvens, og økt tendens til ekstraslag, og det er en typisk snøballeffekt, hvor en blir mer bekymret over det en kjenner, og mer bekymringer fører til økt tendens til ekstraslag. Akkurat derfor tenker jeg at det kan være rett for deg nå, å få sjekket dette hos fastlege, slik at du kan få konstatert at du etter alt å dømme ikke har noen farlig type hjerterytmeforstyrrelse. Det har jeg imidlertid svært liten tro på, ut fra det du forteller her, så formålet med en legetime nå er mer at det kan hjelpe deg til å la være å tenke mer på dette.


Jeg tenker også at du kan ha stort utbytte av en eller flere grundige samtaler med legen din om din tendens til helsebekymringer,  hvor legen kan lære deg noen psykologiske teknikker (kognitivt basert samtalebehandling) som kan hjelpe deg til å forholde deg anderledes til kroppen din og tanker om sykdom. Er man av den typen du sier at du er, så er ett av hovedproblemene at en overvåker kroppen altfor nøye, og derfor kjenner ting som man ellers hadde oversett eller ikke brydd seg om.  Og det kan læres, og en blir flinkere i det ved å trene på det, med tankemessige teknikker. 


Du kan også med stor fordel lese mer om helseangst, da det å lære seg mer om dette og om hvordan å håndtere det psykologisk og tankemessig, er en svært nyttig behandlingsmetode i seg selv. Da anbefaler jeg at du leser en eller flere av bøkene til "hypokonderlegen" Ingvard Wilhelmsen. Mange mennesker med helsebekymringer har fortalt om svært stor og langvarig nytteverdi av disse. 


Det er også svært viktig for deg å vite, at det at du til nå har hatt en tendens til helsebekymringer, er ikke noe som vil være slik for alltid, for vi mennesker forandrer oss livet gjennom, inklusiv måter å tenke på. Det betyr at du har gode muligheter for å slippe å ha det slik videre, så følg rådene jeg har gitt deg her, så skal du se at du kan plages mindre med dette i fremtiden. Ha det bra og lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn