Bekymret for lymfekreft

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt diverse sympt. siden tidlig august. Dårlig matlyst og kvalme, samt smerter/ubehag/press i underkant av costalbuene, av og til litt lenger opp på ribbeina, begge sider. Av og til øm når jeg tar på huden (armer/bein/hender), som når man har feber, men har ikke feber. Ubehaget rundt ribbeina har kommet og gått litt. Kvalmen er noe bedre enn den var. Gått ned 1 kg. på 4 mndr. men hadde nok gått ned noen kg. mer hvis jeg ikke var veldig bevisst på å få i meg nok til å holde vekten stabil. Litt løsere i magen enn ellers. Har i tillegg helseangst (særlig mtp. kreft) og har ila. de siste månedene fått utført en rekke utredninger: Omfattende blodprøver, gastroskopi, ultralyd abdomen, koloskopi, MR caput, GU, fått hjelp til å kjenne på lymfekjertler, bryster og sjekket føflekker. Eneste funn er små gallesteiner (funnet på ultralyd) og rødhet i øvre del av spiserør (funnet ved kamera gjennom nesen, fått Esomeprazol). Jeg er likevel redd for at det kan være noe alvorlig. Kan det være lymfekreft? Følbare lymfekjertler er sjekket, pluss de i magen da jeg tok ultralyd. Hva med lymfekjertler rundt lungene? Bør jeg ta røntgen? Har lest at kløe er et symptom på lymfekreft. Jeg klør litt her og der, mest på leggene. Kun hatt ett tilfelle av ekstrem kløe, for et par uker siden. Hva med kreft i skjoldbruskkjertel/strupe? Har litt kiling i halsrgropen, litt hoste/heshet, ellers lite plager fra luftveiene. Har lett etter forklaring på mine symptomer i snart fire mnd. og begynner å bli ganske sliten av det. Har fire barn og alt dette legger en demper på gleden ved å være sammen med dem. Jeg ser jo for meg at jeg får dødsdommen snart. Jeg vet at man ikke kan oppdage kreft på blodprøver, men legger likevel med resultat av blodprøve tatt i sept. SR målt sist uke var på 4. Se tilleggskommentar på endring av verdier i blodprøve, også tatt sist uke. Kan disse endringene på (økt leukocytter, mindre Trombocytter) skyldes blodsykdom (les: blodkreft)? Hva betyr lavt S-Ferritinin?

Svar

Hei! Blodprøveverdiene er helt normale. Selv om det er en liten endring i hvite blodceller og platetall, er det godt innenfor normalen. Det vil alltid være en variasjon når prøver taes flere ganger. Det er heller ingen endring som taler i retning av lymfe eller blodkreft. S-Feritin er en blodprøve som sier noe om jernlageret i kroppen. Verdien kan også være forhøyet ved betennelsestilstander i kroppen. Lav verdi taler i retning av jernmangel. Din verdi er normal. Du har vært gjennom en grundig og omfattende utredning for nåkså vage symptomer. Det har ikke kommet noe frem av denne utredningen og det må man glede seg over. Det blir feil å ha fokus på videre jakt etter alvorlig sykdom. Legen din har undersøkt lymfeknuter og disse har vært normale. Kreft i skjoldbrusk vil gi utslag på stoffskifteverdier eller man kjenner forandring (hevelse/knute) på halsen. Kreft i lymfekjertler i brystkassen er sjeldent og gir heller ikke symptomer som du beskriver.Dersom du har plager fra luftveiene i form av hoste eller åndenør, kan det være greit å ta et røntgenbilde av lungene, men ikke for å lete etter lymfekreft, men snarlig om andre årsaker kan ligge bak (betennelse). Kløe er sjeldent noe debutsymptom på lymfekreft. Kløe er vanlig og kan ha mange årsaker. Det er viktig å vite at stress og bekymring for alvorlig sykdom påvirker kroppen slik at symptomer forsterker seg. Hjertet slår fortere, smerter oppleves mer intenst, ubehag i mage, løs eller vekslende fast avføring. Hodepine, kvalme mm. Dette kjenner vi ofte igjen ved f eks eksamensstress, prestasjonsangst osv. Det er derfor viktig å lytte til helsepersonell/fastlege som har kompetanse på symptomer og diagnostikk. Ellers kan en slik utredning fort bli selvforsterkende hvor den ene undersøkelsen etterfølges av den andre uten at man blir noe mere beroliget. Slik du beskriver symptomer og blodprøver tatt i betrakning er det lite som taler i retning av lymfekreft eller blodkreft og det er positivt!