image: Angstanfall, tungpust og søvnvansker

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angstanfall, tungpust og søvnvansker

Spørsmål

Hei! Det begynte med at jeg møtte veggen plutselig etter et selskap der jeg stilte opp selv om jeg veldig sliten. Når jeg kom hjem kjentes det ut som om en stor buss kjørte over hele kroppen. Jeg ble kvalm og slet med at pusten var tung og fikk ikke nok oksygen. Plutselig klarte jeg ikke å snakke i circa 1 min. Vi reiste til legevakten uten at de kunne finne noe.

Det har gått ca 6 måneder siden dette. Nå plutselig har jeg fått plager akkurat i det jeg legger meg ned i sengen for å sove. Føler det er mye som skjer men det starter med tung pust og som om spiserøret er hovent klemt sammen. Så kommer det en bølge av at en skal besvime og at beina mine føles veldig tunge og rare.

Selv om jeg er trøtt ramler jeg inn og ut av søvnen men av og til våkner jeg av et slags blinkende hvitt lys og kvalme. Klarer da ikke sove etter dette og pusten føles tung og brystet litt rart, lett og tungt samtidig.

Har fått astmamedisin av legen min som jeg tar, men føler ikke at denne hjelper. Veldig lenge har jeg følt meg sliten og tung i kroppen og lite uthvilt etter søvn. Jo lengre jeg sover jo mindre uthvilt føler jeg meg. Begynner nå å bli litt redd av å sove da disse plagene følelse voldsomme. Dette skjer nå 1-2 ganger i uken. Våkner ofte med veldig tykt slim i halsen som er grønt.

Mann 36

Mann 36
Svar

Hei !

Du møtte veggen for 6 måneder siden. Dette kom som et angstanfall etter et selskap for 6 måneder siden. Du oppsøkte legevakten uten at man kunne påvise noe fysisk galt. Du beskriver ikke hva man har gjort etter dette.

En slik reaksjon er sjelden forbigående av seg selv. Den vil ofte kreve at man får profesjonell hjelp til å sortere hva som har gjort at du har fått en slik reaksjon, og hvordan du skal møte livet videre.

De plagene du beskriver oppfatter jeg som en forlengelse av den reaksjonen du hadde for seks måneder siden.

Dine pusteproblemer har nok lite med astma å gjøre, men mer med at du befinner deg i et stadium der du verken er fullt våken eller sover.

Jeg ser at du beskriver dine psykiske reaksjoner i et somatisk mønster. Dette er en form for psykosomatisk lidelse, som kan være vanskelig å behandle. Det er viktig at man utreder deg i forhold til om det kan være en somatisk tilstand som ligger bak dine opplevelser, og man kan begynne med å henvise deg til en psykolog/psykiater.

Samtidig kan man gjøre en grunnutredning med nevrologisk undersøkelse i tillegg til evt MR av hodet ditt, selv om det er lite trolig at man finner noen funn. Jo lengre du har denne situasjonen, jo verre kan det bli å komme ut av den. Ta kontakt med fastlegen din for å begynne med utredning.

Illustrasjonsbilde øverst: Yuriy2012 / Shutterstock / NTB