Angst og depresjon

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne i 60 årene som har hatt perioder med angst og depresjon siden jeg var ung. De kommer uten noen årsak og forsvinner uten at jeg forstår hvorfor. Jeg har ingen åpenbare grunner til å være deprimert . Episodene kan vare fra noen få dager til flere måneder. Det kan gå år mellom episodene - eller bare noen måneder. Jeg har prøvd utallige medikamenter og kognitiv terapi. Men det eneste som jeg vet med sikkerhet har hjulpt, er det prøvde for ca 40 år siden. Det har Terfluzin og ble avregistrert i Norge i 1991. Det er fortsatt i salg i noen andre land under navnet Stelazin. Nå er jeg inne i en periode som har vart siden slutten av oktober. Jeg hadde også en langvarig periode fra slutten av mars til slutten av slutten av august. To langvarige perioder med kort mellomrom. Det har ikke hendt før. Jeg er derfor svært motløs. Jeg gjør alt jeg kan for å holde meg i aktivitet. Trener, går turer, er med venner og spiser sunt. Finnes det noe medikament eller noen metode som kan hjelpe ? Jeg er villig til å prøve det meste for jeg orker ikke å ha det slik.

Kvinne 64
Svar

  

Hei,

Du forteller at du har hatt perioder med angst og depresjon siden du var ung samt at disse symptomene kommer og går uten at du forstår hvorfor det er slik. 

Du beskriver at du har prøvd mange ulike medikamenter samt kognitiv terapi uten at du opplevde effekt, men forteller at det eneste medikamenter du merket effekt av var Terfluzin som du prøvde for 40 år siden.

Du opplyser dessuten at du opplever en symptomforverring for tiden med to langvarige perioder med høy symptomtrykk med bare kort tid imellom. 


Angst og depresjon er både egne diagnoser samtidig som de kan være symptomer som kan innegå i ulike psykiske lidelser. Du oppgir ikke om du er blitt diagnostisert og hvilken diagnose du i så fall har fått. Du forteller heller ingenting om andre sykdommer du har eller livsomstendighetene dine. Alt dette har betydning for å avgjøre hvilke tiltak og hvilken behandling kunne hjelpe deg på best mulig måte (noe som ikke er mulig å gjøre via nettet). 


Jeg forstår meget godt at du opplever det som slitsom og at du er frustrert over at du ikke har opplevd effekt av ulike medikamentelle behandlingsforsøk. 

Jeg undrer meg litt over at du skriver at du ikke forstår hvorfor periodene med angst og depresjon kommer og går siden du forteller at du har gått i kognitiv terapi. Og kognitiv terapi prøver nettopp å kartlegge utløsende tanker bak opplevde følelser. 

Har du prøvd en annen terapeut som du kanskje har bedre kjemi med? 

Har du prøvd andre terapiretninger som for eksempel ISTDP (=intensive short term dynamic psykotherapy) med mer?


Når det gjelder medikamenter så er Terfluzin– akkurat slik du anga - ikke lenger er registrert i Norge. Terfluzin er gammelt antipsykotikum. De såkalte gamle antipsykotika er kjent for å ha en del uheldige bivirkninger. Dersom man i dag vurderer å bruke antipsykotika i en behandling prøver man vanligvis å velge et antipsykotikum fra de nyere generasjoner med mindre bivirkninger. 


Samlet sett er det uklar hva som ligger bak din angst og depresjon og hvorfor du opplever en forverring nå. 

Behandling er som regel avhengig av flere faktorer, blant annet hvilken diagnose som stilles. 


Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med fastlegen din for å drøfte om en henvisning til spesialisthelsetjenesten til videre utredning og behandling kan være et aktuelt tiltak i din situasjon. Alternativt kan du velge å få gjennomført det hos en privatpraktiserende psykiater. 

Jeg håper at jeg har kunnet hjelpe deg litt på veien til å bli frisk og ønsker deg god bedring!