Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst og depresjon, kan jeg sykmeldes?

Spørsmål

jeg kontakter deg for å spørre om hjelp til depresjone,angst og høyt strees nivå. jeg sover dårlig og har det ikke noe særlig greit med meg selv når jeg er på jobb i det siste .jobben er mye av probl. trinitusen er værre en vanlig og det hjelper ikke på humøret som går utover familie livet . derfor tar jeg kontakt med deg for å høre om jeg kan få en sykemelding og en henvending til en sykolog fra min fast lege for dette problemet. for å se om det vil hjelpe. kona mener jeg må gjøre noe for det er ikke bra for min egen helse eller familie å fortsette slik jeg gjør nå. jeg gruer meg til å gå på jobb, trives ikke på jobb,sliter med å slappe av og roe meg ner når jeg kommer hjem om ettermidagen jeg sliter med å sove om kvelden for jeg iriterer meg over alt som har skjedd på jobben dagen før. jeg er sinna nesten hele tiden ifølge kona og set skal lite til for at jeg blir irritert og bare går avsted for å komme vekk. jeg har fått tak i noen tabbletter på apoteket som de mente der at burde hjelpe mot stress og få meg til og sove mer avslappet . dette føler jeg at virker litt men sover alikevel urolig. vi har hjerte problemer i familien så min kone mener at denne type stress og depresjon ikke er brqa for meg i lengden . jeg har holdt på i denne syklusen i snart 5 måneder . brukt mye unskyldninger som at jeg er dyk eller skal til fysioteraput bare for å komme meg vekk fra jobb , jeg har også brukt egenmeldinger på dager der deprasjonen og angsten har vært verre en værst . men som min kone sier ette er ikke bra for meg og derfor tenkte jeg at jeg ville høre om dette er noe jeg kan sykemelde meg for? har hørt det kan hjelpe i noen tilfeller å være vekke fra jobben og få hjelp av sykolog eller snakke grupper som hjelper folk i slike situasjoner. jeg er utbrent og har ikke så mange andre valg føler jeg , jeg har vurdert å slutte jobben flere ganger. men tror ikke det er løsningen. håper du kan hjelpe .

Mann 39
Svar

Hei og beklager et forsinket svar. Det skyldes at du hadde stilt ditt spørsmål til en lege som når har sluttet hos oss. Du får derfor svar fra meg i stedet.


Du spør om du kan få en sykmelding fra oss, samt en henvisning til psykolog.


Det går dessverre ikke, blant annet fordi Lommelegen er en anonym tjeneste, og jeg kan ikke skrive sykmeldinger eller henvisninger for personer jeg ikke vet hvem er, naturligvis. I tillegg er det med sykmeldinger og henvisninger en del av det som heter pasientbehandling, noe vi ikke driver med her. Lommelegen er et nettsted for helseinformasjon og helserådgivning, ikke individuell behandling. 


Men din henvendelse er forøvrig helt adekvat, dvs du stiller spørsmål som det avgjort er verd å stille. Men du bør definitivt ta dette opp med den rette instans for deg, og det er fastlegen. Da vil du kunne få diskutere med han/henne om du bør sykmeldes eller ikke, og du vil kunne få hjelp for dine psykiske plager, for eksempel i form av henvisning til psykolog.


Noen ganger kan en ha nytte av kortere sykmeldinger ved den type problemer du har, men ofte ser en at fravær fra jobb, spesielt langvarig, kan virke direkte forverrende på psykiske plager. Jeg vet ikke nok om det, dine psykiske plager nå, din jobb m.v. til å kunne gi deg et klart svar på om du nå bør sykmeldes eller ei, og det spørsmålet er også så viktig at det bør diskuteres grundig mellom deg og din fastlege, slik at avgjørelsen blir så riktig som mulig. Jfr ovenfor, dette med at det ofte virker stikk i mot sin hensikt å bli sykmeldt ved den typen plager du ser ut til å ha. En mulighet en ikke sjeldent benytter, er en delvis sykmelding. Hvis du for eksempel blir sykmeldt 40%, så skal du jobbe 60% av din vanlige ukentlige arbeidstid. Det kan for mange være en god avlastning, samtidig som man slipper å miste kontakten med arbeidsplassen, som er så viktig for psykisk helse.


Jeg håper at du finner gode løsninger, men start med fastlegen, det er der du får en hjelp du her spør etter, og fortjener nå. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-