Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst gir ofte en rekke fysiske symptomer

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med smerter i skulder, arm og bryst. Det verker ofte i armen, men på forskjellige steder. Armer sovner også ofte av spesielt om natten, mye lettere enn før. Noen ganger stråler smertene fra skulderen og ned. Andre ganger gjør det også vondt i brystet, helt ute på siden under venstre bryst. Jeg sliter også med at jeg føler at jeg ikke klarer å trekke luft helt ned i lungene. Jeg er noen ganger svimmel, eller føler jeg «svever». Det blir ikke verre under fysisk aktivitet, merker mer til det når jeg sitter stille. Jeg har tatt flere EKG, blitt lyttet på mange ganger og målt blodtrykk, men alt er normalt. Jeg begynner å bli redd for at det kan være f.eks blodpropp. Ekstra redd ble jeg når jeg begynte å søke på nettet og fant ut at Dale Oen døde av blodpropp, som var helt uoppdaget. Men idrettsutøvere spiser vel betydelig mer enn et «normalt menneske» osv (vet vet egentlig ikke helt hva årsaken var, men hang meg litt opp i det). Ekstraslag har jeg også lagt merke til. Blir ikke svimmel når dette skjer, men skvetter og tror jeg skal falle om, om det gir mening. Hverken foreldrene mine, besteforeldre osv. har hjerteproblemer, kun oldemor og oldefar, pluss søskenbarn. Det skal sies at jeg sliter med angst og tenker sikkert litt for mye. Jeg er 162 høy og veier 56 kg om dette har betydning. Spiser relativt sunt og røyker ikke, kun snuser. Bruker også 50 mg Zoloft, er redd jeg er av nesten ingen som får hjertebivirkninger av de. Som sagt, jeg tenker litt for mye... Trenger jeg å bekymre meg? Jeg har vært innom tanken senebetennelse. Jeg har nemlig vært tre ganger hos kiropraktor og hatt en massasjetime, men smerten er der fortsatt. Legen min sier han er oppimot 100% sikker på at jeg er hjertefrisk, men angsten min tror ikke helt på det.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du er altså en kroppslig frisk ung jente på 21 år, som sliter med angst og "sikkert tenker litt for mye". Du har smerter i skulder, arm og bryst, du føler at du får ikke trukket luften langt nok ned i lungene, du er tidvis svimmel, og du kjenner mer til dette når du sitter i ro og ikke gjør noe, enn når du er i aktivitet. Legen din har konkludert med at du er hjertefrisk.


Da kan jeg fortelle følgende: Absolutt alt du forteller om hva du kjenner fra kroppen, tyder meget sterkt i retning av at din underliggende angst er årsaken. Symptomene er i så måte helt typiske. Det at du kjenner det mer når du er i ro og mindre når du er beskjeftiget med noe, taler også sterkt i retning av psykologiske årsaker. Det er også generelt meget vanlig og helt velkjent, at angst ofte også gir rent fysisk følbare symptomer. 


Det finnes ingenting i det du skriver her, som taler i retning av hjertesykdom eller annen alvorlig fysisk sykdom, og din unge alder taler også naturligvis særdeles sterkt imot hjertesykdom.

Videre så vet vi at frykt for å ha en uoppdaget farlig sykdom, f.eks. hjertesykdom, også gjør mye med deg, og forsterker din angst, som så igjen kan gi spenninger i muskulatur, som igjen gir smerter, som du så blir enda mer bekymret for osv, mao. en ond sirkel som oppretteholdes og forverres av din frykt for at du skulle gå rundt med en uoppdaget sykdom.

Derfor er nok det å velge å stole på at du er kroppslig frisk nå og ikke har noen hjertesykdom, det første du må øve på, for å komme deg ut av denne onde sirkelen, for det er jo motoren og "drivstoffet" i slike prosesser.

Videre så synes jeg du med fordel skal ha en grundig og god samtale med din lege om det vi her har snakket om, dvs psykosomatiske symptomer, fysiske symptomer ved angst, slik at du merker at du klarer å ta dette til deg og stoler på det.  Hvis du velger å følge dette gode rådet, så kan du gjerne med fordel ta med en utskrift til legen din av spørsmål og svar her, for det belyser veldig godt hvordan du har det, hva du plages med og hva slags samtalehjelp du trenger og vil ha nytte av nå.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-