Anfall med angst og redsel

Spørsmål

Hei. Jeg er en 27 år gammel mann, som i de siste par årene har vært "plaget" med et merkelig fenomen som jeg kaller et "anfall". Anfallet starter med at jeg får en rar deja vu / flashback følelse med etterspill av angst og redsel. Selve anfallet varer bare i 10-15 sekunder og jeg er hele tiden tilstedeværende når dette kommer. Jeg har eller får heller ingen fysiske plager. Det spesielle med dette anfallet er at det kun trigges når jeg ligger i sengen enten før eller etter søvn. Dette forekommer ca en gang i uken. , jeg har aldri ( såvidt jeg kan huske ) fått et slikt anfall ellers når jeg er på jobb o.l. Min "sykdomshistorie" er den at jeg tidligere har generelt slitt med angst, og da særlig panikkangst. Jeg lurer på om dette anfallet kan være knyttet til angst og da videre til soverommet/sengen da jeg har hatt mine fleste angsttilfeller der.

Mann 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du beskriver påtrengende flashbacks/deja vu i sengen med et etterspill av angst og redsel. Du forteller ikke hva disse flashbacks-ene går ut på, men er det nogenlunde de samme bildene som dukker opp i hodet ditt hver gang? 

Tilstanden du beskriver, kan passe med noe som vi kaller for posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Dette er en angstlidelse som rammer enkelte som har vært utsatt for en ekstrem belastning som f.eks. voldtekt, krig eller annen alvorlig trussel mot liv eller helse (enten for seg selv eller for noen nærtstående). Tilstanden kjennetegnes nettopp ved flashbacks og gjenopplevelse av de(n) skremmende hendelsen(e), og triggere kan f.eks. være sanseinntrykk som man på en eller annen måte forbinder med det som skjedde. Det kan også komme i søvn og i hvile, og mange med PTSD sliter med mareritt og søvnproblemer. Har du noen gang vært utsatt for en slik alvorlig belastning, og er dette noe du kan kjenne deg igjen i?

Du sier at du også tidligere har slitt med angst og panikkangst, og det er slitsomt å gå og ha det sånn. Jeg synes du bør oppsøke lege for å få noen å snakke med, og for å få hjelp til å bedre forstå tilstanden din. Det finnes heldigvis hjelp å få, og det finnes flere psykologer og annet personell som er eksperter på nettopp denne tilstanden. Kanskje kan det også være godt for deg å betro deg til en nær venn eller en annen person som du stoler på, i tillegg til legen din. Ofte gjør det godt at noen nær deg vet hva du går igjennom.

Lykke til!


Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-