34-åring med frykt for demens

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med å kvitte meg med tanken om at jeg kan ha en tidlig fase av Alzheimers/demens. Jeg er 34år og er fullstendig klar over at sjansen for å få dette i så ung alder er veldig, veldig liten. Likevel er det jo noen som utvikler dette i så ung alder, og det er det som plager meg. Det hele starten med at jeg så en dokumentar om Alzheimers for 4-5 år siden. Jeg begynte da å tenke at jeg var blitt dårligere med navn enn jeg var i 16-18års alderen, og det har jeg. Det samme gjelder evnen til å huske for eksempel tekster/sangtekster/filmtitler, og lignende. Dette gnagde periodevis en god stund, men slapp taket til slitt. For 2-3mnd siden så jeg en nye dokumentar om samme emnet. Og nå er det på an igjen. Denne gangen verre. Enkelte dager kan jeg nesten ikke tenke på annet. Da søker jeg på alt innen temaet og krisemaksimerer alt.
Jeg har nok helt klart blitt dårligere på navn enn jeg var når jeg var 15, men er ganske sikker på at jeg ikke har blitt noe spesielt dårligere på navn siste 10årene. Det samme gjelder i grunn navn på serier/filmer/sanger og lignende. Ofte kan jeg ha problemer med å komme på dette uten å måtte tenke litt. Jeg kan for eksempel ha sett en film i går, og navnet på filmen sitter ofte langt inne å komme på om noen spør hva filmen het. Noen ganger står jeg litt fast med enkelte ord også, men det merker jeg jo at andre også gjør av og til.
Min far har alltid vært dårlig med navn så lenge jeg kan huske, og min mor surrer mye med ord. Uten at de virker noe unormalt glemsk ellers. Kanskje har jeg arvet det verste fra begge her.
Hukommelsen ellers mener jeg er gjennomsnittlig, jeg har ikke noe klisterhjerne som jeg hadde på barne/u.skolen. Jeg lærer ikke like fort som før, men det kan like godt skylde konsentrasjonen.
Hva er sjansen for at det kan være et tidlig tegn på Alzheimers, og hva kan grunnen være til at navn/tekster o.l ikke lar seg lære like litt som før? For eksempel sangtekster som "alle" kan fester seg dårlig.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En svært sannsynlig årsak til at du eventuelt husker noe dårligere nå, er din bekymring for å huske dårligere, og overfokusering på demens, frykt for å få dette, googling om demens-symptomer osv.
Alt dette fokuset er i aller høyeste grad egnet til å få enhver til å huske dårligere.

Ditt spørsmål her er "hva er sjansen for at dette kan være et tidlig tegn på Alzheimers". Jeg kan naturlig nok ikke angi dette i prosent eller noe som helst, men du har jo aldeles rett i den er forsvinnende liten. I tillegg er der så åpenbare andre årsaker til at du skal oppleve noe dårligere hukommelse: Dine bekymringer og overopptatthet av dette.

Jeg synes du helt klart skal gå til legen din med denne problemstillingen, for å få snakket ut om det, gjøre en test for å fastslå at du ikke har dette, ta div blodprøver for å se etter vitaminnivåer osv, mao. få en bekreftelse på at alt er vel.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn