Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

21-årig kvinne med angst, redd for hjertesykdom

Spørsmål

Kan innlede meg å si at jeg har noen måneder slitt med angst, som startet med en panikkanfall helt ut av det blå. Har vært jevnlig på oppfølgingssamtaler hos lege, og har nå gått på Zoloft en stund, noe som har funket veldig bra. Jeg var mye anspent i kroppen, og gikk derfor til både kiropraktor og fysioterapaut. Fikk ikke så mye ut av kiropraktortimene, men fysioterapauten har rett og slett hjulpet meg å få pusten tilbake (hyperventilerte en god del grunnen angsten og dårlig «pusteteknikk». Jeg har hatt mye smerter ut i venstre arm, øverst i ryggen, opp under ørene og i brystet. Har tatt EKG, sjekket puls, målt blodtrykk og blitt lyttet på for å utelukke hjertet. Alt fint og normalt. Jeg har kanskje mest vondt i i venstre skulder og ut i armen. Noen sier det er vonde muskler grunnet anspentheten fra angsten, andre sier kanskje senebetennelse (jobber som renholder), men aldri noe konkret. Er fortsatt bekymret for at det kan være hjertet eller karsykdom i og med at det hverken har hjulpet å være hos kiropraktor eller fysioterapaut. Tror du jeg trenger å være redd for det? Tenker hele tiden at det kanskje kan være blodpropp eller annet man ikke kan finne ut ved undersøkelsene jeg har tatt. En annen ting er at jeg stadig går rundt med klump i halsen, noe som gjør det vanskelig å svelge. Noen dager har jeg så trang følelse i halsen at når jeg svelger så kommer det voldsomme smerter og trykk fra brystbenet og opp. Plages også med mye luft som kommer opp. Mistenker halsbrann, men smertene mine er ikke sviende eller brennende. Jeg får noen ganger sure oppstøt helt til munnen, men det skjer sjeldent. Når det står på som verst, får jeg også veldig vondt øverst i ryggen, samtidig som i brystet. Høres det ut som dette kan være halsbrann? Smertene er verst når jeg svelger, og roer seg litt deretter. Føler jeg har lest at halsbrann kan oppstå av både stress (min angst) og legemidler.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du er en kvinne på 21 år, som for tiden har en del angstplager, som du får hjelp for. Det er bra. Du har en del muskulære plager, slik en svært ofte ser ved angst. Forklaringen er vanligvis at angst gir langvarige spenninger i musklene, hvilket igjen forårsaker smerter.  Nå er du bekymret for at smertene fra skulder og ut i armen evt kan skyldes hjerte-karsykdom, og du spør her om jeg tror du trenger å være redd for dette. 

Det trenger du på ingen måte å være. Unge kvinner som deg får ikke hjertesykdom, i sær ikke infarkt og tette coronararterier og slike ting du tenker på. Du bør ta en aktiv avgjørelse om å ikke tenke på dette mer, for det er en bekymring som er fullstendig uten grunn, og som i tillegg er med å opprettholder din angst.

Hvorvidt smertene skyldes "muskler eller senebetennelser", slik du spør om, er forøvrig ikke et spørsmål du nødvendigvis trenger å få svar på, og ikke minst så er det ingen sikre avgrensinger mellom slike tilstander, da alle muskler går over i en sene der de festes mot et bein, og ufarlig er det jo uansett.


Så til din følelse av klump i halsen, og tendens til sure oppstøt m.v. Du lurer på om det kan være halsbrann. Det kan det være. Test ut reseptfrie syrenøytraliserende medisiner, som f.eks. Pepcid eller Zantac, og se om det lindrer. Gjør det det, så er det en indikasjon på at forklaringen ligger i den gaten. Følelse av klump i halsen (uten at det faktisk er noen fysisk klump der) er imidlertid også veldig vanlig ved angst, og det er klart at dette godt kan ha elementer av dette i seg også. Du kan kanskje også ha reflux, dvs at lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør ikke fungerer optimalt, slik at du får tilbakeslag av syre og mageinnhold opp i spiserør og svelg. Diskuter denne muligheten med legen din, som isåfall kan gi deg nødvendige og virksomme medisiner mot dette, evt utrede deg med gastroskopi, om nødvendig.


Håper det var greie svar. Ha det bra.