Vondt i rygg og nakke, tror jeg har kreft eller MS

Spørsmål

Hei Brynjulf Har skrevet til deg før og,men skal prøve å skrive mer utfyllende nå.Det jeg sliter litt med er rygg,bryst,nakke hodet.Har hatt en del hodepine i mange år nå,går som regel vekk etter 2 paracetter og litt søvn. Det som har vært problemet det siste året er: Begynte med at jeg fikk veldig vondt i brystet, ble ganske redd av dette å var hos legen,der undersøkelser,blodprøver røntgen av lunger ble tatt,alt var fint. Etter en stund så fikk jeg vondt i ryggen, ikke korsryggen men lenger oppe midt i ryggsøylen, er helt øm der. Har vært hos kiropraktor som sier jeg har skjeiv ryggsøyle å dette gir smerter i brystryggen som kan stråle fram mot brystet. Skal ta røntgen av ryggen i februar. I det siste så har jeg itilegg til dette hatt vondt i nakken og en del hodepine som skifter side av hodet, av og til og øm på tinningen. Det med ryggen kommer å går i smertegrader fra dag til dag, men seinest igår så hadde jeg hodepine, men så plutseligt så fikk jeg extra vondt i brystryggen igjen og da forsvant liksom hodepinen. Merker jeg er litt redd for dette og har fått helseangst. Tenker jo på hjernesvulst og ms og alvorlige sykdommer som er på vei.Er også litt fjern og små svimmel til tider.Hva tror du om dette?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ingenting av det du skriver her, taler i retning av alvorlig sykdom, som f.eks. kreft eller MS. Det at du "kommer på" å tenke på slike diagnoser med dine symptomer, er nok et utslag av helseangsten du snakker om, for helseangst kjennetegnes jo nettopp bl.a. av en systematisk feiltolkning av symptomer, i retning av alvorlig sykdom. Det er også veldig typisk for personer med helseangst, å velge nettopp kreft og MS, av en eller annen grunn.

Brystsmertene dine skyldte ikke sykdom, var konklusjonene på undersøkelsene av dette. Da er det veldig nærliggende å tenke at det var ubevisste muskelspenninger i brystkassen, som kan gi smerter som kan være sterke og som man i første omgang kan mistolke som hjertesykdom. Det at du har tendens til bekymringer og helseangst, øker sannsynligheten for at dette var årsaken. Spør legen din om det var det han også tenkte, om dine brystsmerter. Det vil jeg nesten anta.

Så til dine rygg- og nakkesmerter og din hodepine:
Slikt er meget, meget vanlig, og flertallet av oss alle har hodepine en eller flere ganger i løpet av et vilkårlig år. Det skyldes oftest ikke sykdom, og ytterst sjeldent alvorlig sykdom. Ryggsmerter og nakkesmerter er også en "hverdagsplage" som flertallet av oss er borti en eller flere ganger i løpet av livet, og det skyldes også som hovedregel ikke sykdom eller farlige ting. Blant de vanligste årsaker er muskelspenninger som følge av bekymringer, stress, frykt for sykdom m.v. Muskelspenninger i nakken fører ofte igjen til spenningshodepine, som er en av de vanligste hodepinetyper.
Alt du forteller om her, taler sterkt i denne retningen, ikke minst det at du har tendens til helseangst, noe som gjør at du er spesielt utsatt for denne type psykosomatiske symptomer. Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen sikre diagnoser over nettet, men det er nesten vanskelig å tenke seg at IKKE dette er forklaringen her. En eventuell skjevhet i ryggen kan isåfall kun være et bifunn i denne sammenhengen, -om du da har det. Det er på ingen måte slik at det nødvendigvis har noe som helst med smertene dine å gjøre.
Du skal videre til røntgen av ryggen i februar, forteller du. Jeg vil sterkt anbefale deg å tone ned betydningen av den undersøkelsen. Det er nemlig slik at røntgenbilder ofte gir svært lite matnyttig informasjon i forhold til ryggsmerter, og det er også slik at det ofte er lite sammenheng mellom hva man ser på et røntgenbilde, og hvor vondt man har i ryggen. Man kan f.eks. ha veldig vondt i ryggen uten spesielle funn på røntgen, og man ha masse unormale ting på røntgen av ryggen, og lite eller ikke vondt. Det er også vanlig at man finner ting på røntgen som ikke har noen betydning eller relevans for symptomene, dvs det som kalles bifunn.

Jeg synes du skal høre med legen din om han/hun ikke er enig i det jeg skriver her, dvs at alt tyder på at smertene dine er knyttet til spenninger og bekymring og muskelspenninger, som igjen henger tett sammen med hverandre. Og jeg vil sterkt anbefale deg at du unner deg den "oppgavefordelingen" jeg beskrev ovenfor; at du ikke skal tolke symptomer, men kun beskrive dem til lege, og så får du en profesjonell vurdering av det, istedet for å komme på diagnostisk vidvanke selv.

Slike psykosomatiske smertetyper som jeg her beskriver og tror du har, har en sterk tendens til å avta og forsvinne, når man slutter å bekymre seg over smerten og slutter å spekulere hva årsaken er. Det er fordi en tar vekk "bekymringbiten" i den onde sirkelen av tanker og frykt for sykdom og muskelspenninger. Så legg merke til om det skjer for ditt vedkommende også nå, men da må du bestemme deg for at velge å stole på at du ikke har noen alvorlig sykdom. Ha det bra!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-