Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormalt blodprøvesvar behøver ikke å bety sykdom

Spørsmål

Hei! Jeg tok blodprøver hos fastlegen nylig, generell «pakke». Jeg har helseangst og er generelt svært redd for kreftsykdom. Alle var normale, bortsett fra s-ferritin som var 203. Fikk beskjed om at det er så minimalt over referanse at det var ikke noe tenke på, også siden alt annet var normalt. Mine tidligere s-ferritin prøver har vært lavere ser jeg nå (mars 2018:76, mars 2019:115). Det er jo en viss økning til 203 tenker jeg. Fastlegen min er godt kjent med angsten min, og prøvde berolige meg med at jeg ikke skal tenke på denne verdien selv om den har vært lavere før. Jeg har ikke nylig hatt forkjølelse eller inflammasjon som jeg vet om og som kan være relevant for forhøyet verdi. Jeg forstår jeg kan kontrollere verdien senere, men jeg bekymrer meg så mye nå. Hva tenker du om prøvesvaret?

Kvinne 37
Svar

Hei.


Du er altså en frisk kvinne på 37 år, med helseangst.  Du har vært hos fastlegen for å ta blodprøver, det du kaller en "generell pakke", hvilket forsåvidt ikke finnes, da man velger blodprøve ut fra hva man ønsker å undersøke eller mistenker. 

Men uansett så viste altså ikke disse tegn til sykdom, hvilket naturligvis er bra. Forøvrig ville jeg nok som hypokonder vært meget tilbakeholden med å ta unødvendige blodprøver (disse var jo unødvendige, siden du er frisk), for det er faktisk slik at tar man tilstrekkelig antall blodprøver på et aldeles friskt menneske, så vet en at en får et eller flere svar som kan være i grenseland eller litt forhøyet, -helt uten at det har med sykdom å gjøre.  Og slike tall vil jo åpenbart trigge enhver helseangst hos personer som har tendens til dette. Og det er nettopp dette som har skjedd hos deg. Hypokonderen tenker i utgangspunktet at en legeundersøkelse med blodprøver osv, er netttopp det som skal til for å dempe helseangsten, men enhver erfaring hos både leger og hypokondere viser det stikk motsatte: Det gir stort sett bare ny næring til nye spekulasjoner og ny angst, slik du nå opplever.

Jeg vil derfor fraråde deg å gå til lege, med mindre du åpenbart kjenner at du er syk. Er en syk, er en heller ikke i tvil. 

Nå har du fått påvist en ferritin-verdi på 203, altså såvidt forhøyet. 

Et slikt enkeltstående tall, uten tegn til sykdom forøvrig, både subjektivt og objektivt, og uten andre unormale blodprøvesvar, har tilnærmet null informasjonsverdi, og det kan og skal ikke tolkes i noen retning. Det er mye i kroppen som svinger opp og ned, inklusive blodprøveverdier, og de øvre normalgrensene for blodprøvesvarene er ikke "absolutter", det er grenser som er satt ved at man har diskutert seg frem til det, blant annet med utgangspunkt i at dersom en setter normalområde fra x til y, så vet en at de fleste innenfor dette område er friske. Det betyr da IKKE at man er syk om er utenfor dette normalområde. 

Det eneste rette her er derfor å kontrollere denne verdien etter f.eks. 2-3 måneder. Samtidig må du legge fra deg alle tanker og bekymringer om denne blodprøven, for det er ingen holdepunkter her for at dette har med sykdom å gjøre i det hele tatt. Prøven skulle ikke engang vært tatt. En av de viktigste tommelfingerregler for god legepraksis, er å IKKE ta blodprøver "i blinde", men kun ved mistanke om en konkret sykdom. Ellers oppnår man alt for ofte nøyaktig slike unødvendige bekymringer som du nå opplever. Ha det bra.