Ubegrunnet redsel for bakterier

Spørsmål

1)Hei. Jg har en datter på snart 15 mnd og 2 små hunder.Jg er for tiden livredd for avføringen til hundene.Vi har alltid luftet de i hagen og bak huset i et lite skogsområde.Der har vi ik ofte tatt opp avføringen deres da folk ik går der.Vi stoppet å lufte de der i sommer. I hagen vår har vi tatt opp avføringen av og til, men oftere i d siste grunnet frykten for smitte til min datter.Gammel avføring kan gjøre småbarn blinde og gi hjerneskader,derfor er jg redd. Forrige fre fant vi avføring bak sofaen fra enten katten som bodde her fra feb t juni i år da vi leide ut leiligheten, el fra en av mine hunder.D ble vasket opp!Jg tok av trekkene på sofaputene (mest sannsynlig var d ik avføring på trekkene da avføringen vi fant, var bak sofaen, nede langs gulvet og litt oppover veggen).Jg kjøpte grinder for å ha hundene på kjk imens.Dette var forrige fre,og jg skulle vaske trekkene idag (trekkene har liggi i stua). Inatt gikk hundene fritt her pga en glipp,og d ser ut som hundene har liggi på sofatrekkene og kanskje vært på sofaputene uten trekk og kanskje på soverommet t min datter og kjk. Hva må til for at gammel avføring skal være farlig for datteren min?Hvis d kom litt gammel avføring på putetrekkene,og hundene har gått på disse for så å gå på de utildekte putene i sofaen og inn på rommet til datteren min som ligger ganske lavt ned mot gulvet i senga der stellebordet hennes og er; er d nok for å smitte ho? 2) Vi har et bad som bør pusses opp pga fuktskade og gamle rør. Slukene på badet er ofte tette og vi må bruke plumbo el klor for å åpne de litt.Jg synes d er ekkelt å bade datteren min her. Jg er redd for at bakterier fra sluket og fukten på veggen som badekaret og dusj er inntil, skal smitte min datter under bading.Så vi har pleid å bade henne hos svigerforeldrene mine i d siste. Er d farlig å bade henne her hos oss, mtp bakterier fra sluken som er rett under badekaret, der vi fyller baljen hennes?El er det trygt når vi regelmessig tar plumpo el klor i sluka? Mvh

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg ser av dine to spørsmål til oss her, at du er veldig redd for bakterier, spesielt med tanke på smitte av din datter. Det virker ganske åpenbart på meg, at du etter alt å dømme har en tendens til overdreven frykt for dette, og at det kanskje mer er problemet her, enn noen mulighet for reell smitte av sykdommer. 


Det er nemlig slik at de sykdommer som hunder og katter får, inklusiv de innvollsormer som de kan ha, IKKE smitter til mennesket. Og våre sykdommer, som f.eks. forkjølelse og influensa, ikke smitter til katter og hunder. Sykdommer går altså som hovedregel ikke på tvers av artsgrenser. Det finnes noen få unntak som f.eks. at gravide skal holde seg vekke fra katteavføring, pga toxoplasmose, men det er en helt konkret og spesifikk situasjon, som kun gjelder gravide som ikke har vært smittet av toxoplasmose tidligere. 

Du skriver at "gammel avføring kan gjøre småbarn blinde og gi hjerneskader". Det er absolutt ikke tilfelle.


Store deler av verdens befolkning lever tett i sammen med hunder og katter, og det blir ikke sykdom av det. Jeg har vært lege i nesten tretti år, og aldri sett eller hørt om et barn har blitt syk via hundeavføring, slik du er redd for. Det som i verste fall helt teoretisk kunne skje, var at barnet kunne bli midlertidig dårlig i magen i en periode, men det er ingen former for alvorlig sykdom som kan smitte slik, og hovedårsaken er altså at sykdommer som hovedregel ikke smitter mellom arter. 


Alle dine detaljerte bekymringer omkring hundeavføring, putetrekk, sofaputer osv, kan du kort og greit legge helt fra deg. 


Det samme gjelder din frykt for smitte via gamle sluk. Din datter kan under ingen omstendighet bli syk av dette, og du kan trygt bade henne hjemme, istedet for hos din svigermor. 


Dersom du merker at du fortsetter å være opptatt av dette, tenker jeg at det må være såpass plagsomt og forstyrrende i deres hverdagsliv, at du burde vurdere å få snakke med legen din om det, for å få hjelp til å slippe å ha slike unødvendige bekymringer, men hvis du greier å legge det fra deg ved hjelp av informasjonen jeg har gitt deg her, hvilket jeg håper, så er jo det uaktuelt.


Håper at min tydelige informasjon kan være til nytte for deg, og jeg ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-