Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tunge bein ved løping, helseangst eller sykdom?

Spørsmål

Hei, Jeg har den siste tiden følt at kroppen min ikke er som den vanligvis pleier å være. Jeg sitter mye fra 8-16, men er en aktiv person som trener mellom 4 og 6 dager i uken. Jeg har alltid vært mye aktiv og løpt lengre distanser uten problemer. I den siste tiden har jeg følt meg "tung" i beina, spesielt ved fysisk aktivitet og det føltes ut som jeg har melkesyre bare av å gå opp en bakke. Kroppen føles stiv og annerledes. Dette er utrolig frustrerende for meg som ikke har opplevd dette tidligere. Kan det ha en sammenheng med at jeg sitter mye ellers? Jeg har ikke noe kraftsvekkelser e.l., men jeg føler meg tung i kroppen under trening og at noe ikke stemmer helt. Bruker mye tid på å tenke ut hva det kan være, og google er selvfølgelig en god venn.... I tillegg har jeg helseangst, så tanken på at mine symptomer relateres til MS eller ALS er høy. Jeg fikk for to år siden fornemmelse av prikkinger, stikkinger i kroppen og var mye svimmel. Ble sendt til MR av hodet i uten funn. Prikkingene og stikkingene har jeg fremdeles, men ikke like fremtredende. Den siste tiden føler jeg at symptomene kommer mer og mer frem. Jeg er ofte tørr i øynene og får tåkesyn av linsebruk og pc-arbeid, men da tror jeg med en gang dette er symptomet på MS = jeg har MS! Det er veldig slitsomt, og mye av min tid går til å tenke seg til worst case scenario. Men når det gjelder beina - så er ikke dette noe jeg føler - men jeg har tunge bein! Er dette noe jeg burde ta videre med lege? Eller kan det feks relateres til overtrening, for mye stillesitting eller rett og slett mer helseangst? Jeg løper fremdeles samme distanser som før, men virker som beina er fulle av melkesyre for hvert steg. Er det stor sannsynlighet for at dette kan være MS? Jente 25

Kvinne 25
Svar

Hei.


Jeg tar det aller viktigste først:

Du som har helseangst, må innføre et umiddelbart totalforbud for deg selv mot å google symptomer. Enhver lege og enhver person med helseangst kan bekrefte at det er den garanterte metoden for å få mer angst, og i tillegg komme til feil konklusjoner, så gjør aldri det igjen. Vær også klar over at det står ikke et eneste ord om akkurat deg og din helse på internett. Det står en del generell informasjon, -forøvrig av høyst varierende kvalitet. Du vil aldri få svar på spørsmål om hva dine plager skyldes, ved å google dem. Og i tillegg vil personer med helseangst ubevisst søke slik at en ender opp med worst case scenario.


Videre så ser jeg overhodet ingenting i det du forteller om her, som gir mistanke om de sykdommene du nevner. Det at du tenker på akkurat dette, forteller ingenting annet enn du selv sier: at du har helseangst. Da ender man gjerne med slike "konklusjoner".


Du spør konkret om du bør gå til lege med dette. Det synes jeg, av flere grunner, blant annet at du som har helseangst overhodet ikke er i stand til å trekke balanserte og rasjonelle konklusjoner om egen helse og å tolke det du kjenner fra kroppen på en korrekt måte. Angsten for sykdom gjør at du ikke trekker riktige konklusjoner. Og i tillegg har du naturligvis ikke den utdannelse og erfaring en lege har for å gjøre den jobben du til nå har forsøkt å gjøre selv. Så unn deg selv den luksus det er å kunne delegere hele denne problemstillingen til legen din, vel vitende om at du da også får et rasjonelt og objektivt svar.


Jeg synes også det er riktig å gå til lege for å sjekke om det kan være noen medisinske grunner til de plagene du beskriver. En betydelig mer sannsynlig forklaring enn de utenkelige du har funnet frem til, kunne for eksempel være lav blodprosent.

Så en generell sjekk hos fastlegen din er det du trenger nå, for å finne ut av om dette skyldes sykdom eller ikke. Det er nemlig også fullt mulig at dette ikke skyldes sykdom, men for eksempel at det er din helseangst som gjør at du overvåker kroppen din for nøye og tolker det du kjenner på en feil måte, slik at du tror at det er symptomer på sykdom. Dette er det veldig viktig at du vet, slik at du ikke tar for gitt at dette skyldes sykdom.


Dine prikkinger kan meget gjerne skyldes ubevisst hyperventilering. Det er meget vanlig om man har angst eller helseangst, og det gir nøyaktig slike prikkinger som du beskriver. 


Når du går til legen din nå, så ta også opp slike psykologiske forklaringsmodeller med legen din som jeg her nevner for deg, siden det etter alt å dømme er mer sannsynlige forklaringer enn fysisk sykdom.


Jeg håper du har nytte av svaret og rådene, og ønsker deg lykke til.