To leger mener at jeg ikke har kreft, men jeg fortsetter å bekymre meg

Spørsmål

Hei. Du svarte på spørsmålet mitt 21.oktober med overskrift "Ingen mistanke om kreft". Jeg sliter fortsatt med dette, og har nok helseangst også. Snakket med lege på lørdag, og hun bekreftet egentlig det samme som dere. Sa at ville jeg gå videre, måtte det være privat, i og med avføringsprøve var fin og ingen andre symptomer og da dekkes ikke det offentlige. Hun trodde samtidig en koloskopi ikke ville hjelpe da jeg nok ville ha ytterligere en ny etter en stund. Likevel sliter jeg. Noen ganger, spesielt helger, kjenner jeg ordentlig trang til toalettet, går dit og det går fort å bli ferdig. Andre dager, og kanskje flest dager, har jeg også en følelse, men det kommer bare litt. Noen ganger hardere klumper, andre ganger løse tynne/flate klumper. Uansett føler jeg størrelse er for liten og form feil, uansett hvor raskt det går, hvertfall de fleste ganger. Jeg er redd det er noe galt siden jeg må trykke så mye, samtidig har jeg gjort dette over flere år som skrevet. Etter min far fikk sykdommen, den forverret seg og han døde, føler jeg at det har "forverret" seg litt, i hvertfall tenker jeg mer på det, og det er mulig det er der det ligger en "sperre". Samtidig klarer jeg ikke legge dette fra meg i hodet og slappe av. Og da kommer jeg vel ikke videre heller uten treg mage/treg avføring. Jeg er liksom redd for at det er noe feil, og ikke bare psykisk, og ikke "stoler" på de erfarne. Har også lest en del på nett, og der står det mye forskjellig som stresser, ang tykkelse/form på avføring osv. Merker at jeg kan sitte lenge trykke, og ikke skje noe, men plutselig så kommer det, dersom jeg sitter lenge nok og kanskje slapper litt av et øyeblikk. Har hatt det slik i mange år, så det er ikke noe nytt å "streve", men tankene/redselen har kanskje bidratt til å gjøre det enda litt tyngre. Ønsker råd og svar til hva jeg gjør videre, kan jeg stole på jeg ikke er alvorlig syk, og hva kan dette komme av? Jeg blir ødelagt av disse tankene.

Mann 44

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen.


Her har du altså to leger vurdering av at det ikke er noen mistanke om sykdom hos deg, og disse er gjort uavhengig av hverandre. Det øker sannsynligheten for at det faktisk er slik. Du fortsetter imidlertid å bekymre deg for sykdom, på tross av at du har "gjort det rette", dvs å få en legevurdering av det du lurer på. Det betyr at det ikke ser ut til å hjelpe deg å få en legevurdering på at det ikke er sannsynlig at du er syk, og da må vi tenke anderledes om hva som kan hjelpe deg.  Du innser selv at du har helseangst, og det tenker jeg også. Og jeg tenker at det er det som er det underliggende problemet, og at løsningen på dine problemer er derfor å ta tak i dette, dvs med psykologisk behandling / samtalebehandling, for det er meget effektivt mot helseangst, -i motsetning til coloskopi og spesialistundersøkelser, for det å få slike bekreftelser fra diverse undersøkelser og utredninger og spesialister, erfaringsmessig har svært liten verdi for personer med helseangst. Har man helseangst, vil slike bekreftelser fra spesialister osv i beste fall kun virke som helt midlertidig "brannslukking", og helseangsten dukker opp igjen i form av nye spørsmål "Enn hvis legen overså...." "Da har jeg altså ikke kreft i tarmen, men siden det må være "noe", så kan det være at jeg har sykdom X"

Du kan få slik psykologisk behandling enten hos fastlege eller hos psykolog. Noen fastleger driver med slik samtaleterapi selv, mens andre henviser til psykolog, og det ene er like bra som det andre.

Du spør om hva du kan gjøre videre. I tillegg til overnevnte råd, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å innføre totalforbud for deg selv om å lese mer om sykdommer, symptomer, avføring m.v. på nettet, slik du sier at du har gjort. Det er fordi er en meget sikker måte å få mer angst på, om en har tendens til helseangst. Noe mer effektiv måte å forverre helseangst på enn akkurat det, finnes knapt. Så lov deg selv å slutte med det, med umiddelbar virkning. Det er første bud for å få det bedre. 

Håper at rådene kan være til nytte for deg, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-