Støy fra kroppen?

Spørsmål

Jeg er en mann på 23 år, fast nattevakt i ca. 3 år nå. Jeg har siden april/mai i år slitt med flere diffuse symptomer. Jeg nevner alt jeg kommer på nå, sikker ikke alt som er relevant.
Det startet en gang i slutten av april når jeg satt i ro, opplevde et intenst "trykk" i hodet og en fornemmelse av at jeg mistet balansen. Siden jeg satt, vet jeg ikke om jeg faktisk mistet balansen. Det gikk over etter kanskje 30 sekunder, og alt var normalt igjen.
Etter kanskje en uke fikk jeg gradvis en kronisk fornemmelse av svimmelhet. Som at jeg sto på en gyngende båt. Det var ikke veldig kraftig svimmelhet, men jeg merket det absolutt. Dette varte i ca. 2 måneder, hvor jeg i tillegg tidvis opplevde andre trykk i hodet, og "lynende" smerte i hodet, som kom i intervaller, ubehagelig, men ikke veldig vondt. Når dette fortsatte utviklet jeg en slags helseangst, som var verst når jeg skulle prøve å sove. Tenkte alle verste scenarier, fikk hjertebank osv. I løpet av denne perioden var jeg hos 2 forskjellige fastleger. De tok blodprøver, og div. "koordinasjonsøvelser" som var normale. De fant ingenting feil ved meg, og anbefalte godt kosthold og mosjon.
I løpet av de siste månedene har svimmelheten og de lynende smertene forsvunnet, men jeg har utviklet andre symptomer, som jeg ikke har vært til legen med:
- Trykk i hodet, bihulene? (Pannen, bak nesen, spesielt i og bak ørene)
- Overfølsom til skarpe, lyse lyder.
- Lymfeknuter i nakken, og på siden av halsen. (Noen gamle, noen nye)
- Øresus
- Hard liten kul, på begge sider, "under" Adams eplet.
- Kanskje forverret syn?

Andre plager som jeg ikke vet hvor lenge jeg har hatt. Heller ikke sjekket hos lege:
- Veldig liten hard kul på "toppen" av hver testikkel. Samme plass på begge.
- Stråling nedover benet fra hoften.
- Stråling i arm
- Smerter i bryst (muskelsmerter?)
- Stiv nakke
- Vondt i korsryggen hvis jeg står lenge.
Kan også nevne at de fleste av symptomene kommer og går, uten at jeg skjønner hva som utløser de.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har her forklart om en rekke ting du kjenner fra kroppen, og disse gjør deg bekymret. Her er imidlertid ikke noen spørsmål i det du har skrevet, så jeg er ikke helt sikker på eksakt hva du ønsker informasjon om.

Derfor velger jeg å tenke litt høyt om det du skriver her, og å dele noen tanker og råd med deg. Håper det er greit.

Du er 23 år, og i utgangspunktet forekommer sykdom svært sjeldent i den alderen.
Og fremfor noe, vil jeg ta konklusjonen først: Ingen ting av det du omtaler her av ting du kjenner fra kroppen, taler i retning av sykdom i det hele tatt. Jeg får rett og slett ingen mistanke om at du evt skulle være syk, ved å lese dine beskrivelser av det du kjenner fra kroppen.
Det virker tvert imot ganske åpenbart at du kjenner aldeles for mye etter på kroppen din, og er var for enhver sanseopplevelse kroppen gir deg, og så tolker du det som tegn på "mulig sykdom". Et helt typisk eksempel er f.eks. dette med at du har kjent en liten hard kul på toppen av hver testikkel. Det forteller meg at du virkelig overvåker kroppen din alt for nøye, og kjenner etter på alt. For det du da beskriver, er dine normale bitestikler. De sitter på toppen av testiklene, og kjennes nøyaktig slik ut.

Kroppene våre er slik at de konstant, så lenge vi er våkne, bombarderer oss med sanseopplevelser. Prikking, stikking, varme, kulde, press, nummenhet osv, men dette er ikke sykdomstegn eller symptomer på noe som helst, men det vi kaller "støy fra kroppen".
Under normale omstendigheter filtrerer hjernen vår vekk denne støyen fra kroppen, for den er uten informasjonsverdi. På samme måte som vi kan filtrere vekk summingen fra et ventilasjonsanlegg; -vi hører det ikke i det hele tatt, før det skrues av.
Men så kan det være slik i perioder av livet, at dette hjernefilteret ikke virker så godt som vanlig, og da blir vi oppmerksom på alle disse unyttige sanseopplevelsene fra kroppen. Det kan skje f.eks. om vi er stresset, bekymret, og ikke minst om man er redd for sykdom, slik du forklarer at du er. Da får vi på en måte "alt for gode antenner", som fanger opp alle disse tingene som vi til vanlig ikke legger merke til.
Og ethvert menneske som først begynner å legge merke til denne støyen fra kroppen, uten å vite hva det er, vil selvfølgelig begynne å spekulere på hva det skyldes, og om det er tegn eller symptomer på sykdom osv.
Og når en ikke får svar, blir bekymringene og spekulasjonene større.

Det virker særdeles sannsynlig på meg at det er slike mekanismer igang her hos deg, og at du har kommet inn i en slik ond sirkel. Det er lett og greit å komme seg ut av det igjen, når en først har skjønt hva det hele dreier seg om, slik jeg prøver å forklare deg her.
Jeg synes imidlertid at du også godt kan ta en grundigere prat med legen din om dette, slik at du får lagt det helt fra deg, og på den måten slutter å overvåke kroppen så altfor nøye som du gjør nå.
I den sammenheng bør du ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, og la legen lese igjennom hva vi har snakket om her, så kan dere ta tråden opp igjen fra der vi slutter her nå.

Jeg håper og tror at du vil ha nytte av denne innfallsvinkelen og rådene her, og ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn