Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterk helseangst

Spørsmål

Jeg sliter med så mye forskjellig. Hvis jeg starter med magen: I desember 2016 begynte jeg å få problemer med magen. Var oppblåst hver dag, og hadde stort ubehag i venstre del av magen. Jeg begynte å bli forstoppet da jeg dro på ferie. Dette plaget meg så mye, så jeg dro til legen (mange ganger). Vi tok blodprøver, avføringsprøve, de lyttet på tarmene, og jeg tok ultralyd. De fant ingenting galt, og det var ulike leger som sjekket meg. Etterhvert utviklet jeg helseangst, og var livredd for at jeg var alvorlig syk og skulle dø. De mente problemene med magen var sterkt knyttet til psyken min, og jeg ble sendt til psykolog. I dag har jeg ikke vondt i magen mer, og jeg er ikke spesielt oppblåst. Men: fem dager i uken har jeg løs avføring en gang om dagen (ikke diare), og så har jeg to dager der jeg ikke har noen avføring. Når disse to dagene er over, så får jeg på dag tre blyanttynn avføring. Så er det tilbake som normalt med løs avføring. Avføringen er ofte normal brun, men i blant ganske lys. Legen min sier at jeg ikke skal google ting, men høre på det han sier. Hvordan kan jeg det? Det virker som de overser noe. Når jeg søker opp blyanttynn avføring kommer det opp skumle ord som kreft og svulst. Hvorfor vil ikke legen hjelpe meg? Det er jo noe som ikke stemmer her, og alt de sier er at jeg ikke skal bekymre meg. Noen ganger kan jeg også kjenne meg kvalm, og om jeg går på do da så får jeg ut avføring og kvalmen går bort. Har testet negativt på både gluten og laktose. Prøver å finne en sammenheng i kosten, men finner ikke ut hva som plager meg. Jeg blir også utrolig kvalm når jeg kjører bil/t-bane/buss osv. Føles som at jeg skal spy. Er dette normalt i voksen alder? Samtidig er jeg plaget meg røde øyne hele tiden, verken optiker eller lege ser noe galt her. Nyser 70 ganger om dagen, og er snørrete. Dette har pågått i flere mnd og allergitestene kommer ut negativ. Jeg blir gal, hva er det som feiler meg egentlig?? Hvem er det som kan hjelpe meg? Er psykisk dårlig nå

Svar

Hei.

Jeg vil prøve å svare på dine spørsmål og kommentere en del av det du skriver her, flettet inn mellom dine egne spørsmål:

"Men: fem dager i uken har jeg løs avføring en gang om dagen (ikke diare), og så har jeg to dager der jeg ikke har noen avføring. Når disse to dagene er over, så får jeg på dag tre blyanttynn avføring. Så er det tilbake som normalt med løs avføring. Avføringen er ofte normal brun, men i blant ganske lys."

Kommentar:
Dette er ikke symptomer på sykdom for ditt vedkommende. For det første er du undersøkt og konstatert fysisk frisk, og for det annet så er det slik at du åpenbart har et problem med helseangst.Det merker du selv, og du sier jo at du "blir gal" og at du er psykisk dårlig nå. Det forstår jeg, og man blir gjerne psykisk dårlig av å være livredd for sykdom over tid. Og så er det også slik at psyke og mage/tarm er tett forbundet, og påvirker hverandre. Det er enhver grunn til å tenke at dine psykiske problemer nå virker inn på din tarmfunksjon.
Og fremfor alt er det slik at du nå "overvåker" kroppen i alt for stor grad, på utkikk etter sykdomstegn og symptomer, og du overvåker og følger med på avføringen, som egentlig bare skal gå av seg selv, uten at man "følger med" og prøver å tolke den.
Du som har helseangst må for enhver pris ikke tolke dine avføringsvaner, utseende på avføring osv, for sannsynligheten for at du ender med helt feil konklusjoner omkring "mulig sykdom", er selvfølgelig svært stor, siden du tolker dette med hypokonderens øyne, og ikke objektivt.
Du må la være å følge med på avføringen, rett og slett. Det er et av flere tiltak som nå er viktig for deg, for å komme deg ut av din helseangst nå.

"Legen min sier at jeg ikke skal google ting, men høre på det han sier. Hvordan kan jeg det? Det virker som de overser noe."

Legen din har åpenbart rett. Har man helseangst, eller legning for helseangst, så er det å google symptomer og sykdommer den sikreste oppskrift på økt angst. Akkurat det må du ikke tvile på, og enhver hypokonder kan bekrefte for deg at det er slik. Og hypokondere som har kommet seg ut av helseangsten, vil bekrefte for deg at det med å sette et absolutt forbud mot googling av symptomer, er første forutsetning for å kunne bli kvitt helseangsten.
Du tenker at du er nødt til å google symptomer, fordi det "virker som de overser noe", altså legene dine.
Den tanken må kommenteres:
I dette ligger det faktisk en underliggende tanke om at du som ikke-lege, er bedre i stand til å gjøre vurderinger av kropp/symptomer/helse, og å tolke symptomer, finne ut om det skyldes sykdom eller ikke, enn en lege. Slik er det vanligvis ikke. Leger er pga sin utdannelse og erfaring de som kan mest om akkurat dette, på linje med at elektrikere kan mest om strøm og piloter er de flinkeste til å føre fly. Du overprøver ikke elektrikeren din, når han gjør en jobb i sikringsskapet ditt, det ville være et dårlig valg. Du velger å stole på at han kan det han gjør, og at det er svært mye mer sannsynlig at elektrikeren kan det, enn at du kan det. Og du velger å stole på piloten i flyet, fremfor å gjøre flyfaglige vurderinger selv, underveis i flyturen.
Slik kan og bør du velge å tenke når det gjelder helse også. Leger "er til" nettopp for at du kan få det privilegium det er, å slippe å tolke kroppen og symptomer selv, og slippe å finne ut selv om du er syk eller ikke. Leger har utdannelse og erfaring i akkurat dette, og leger er objektive. Du i dine vurderinger og tolkninger av avføringsmønster, symptomene dine osv, er alt annet enn objektiv: Du er subjektiv, og din tolkning av kroppen din er sterkt farget av din helseangst. Du ser mao. ikke nødvendig nøytralt og objektivt på dette, og kommer derfor frem til "sannsynlig oversett sykdom" som konklusjon. Og da blir du følgelig enda mer redd, naturligvis.
Du bør ta stilling til om du vil fortsette å stole mer på deg selv enn på din lege, og du bør tenke gjennom hva som rasjonelt sett gir deg størst sannsynlighet for rette svar og konklusjoner på spørsmålet om du er syk eller ikke: Dine egne vurderinger og tanker, eller legens objektive vurderinger.

"Når jeg søker opp blyanttynn avføring kommer det opp skumle ord som kreft og svulst. Hvorfor vil ikke legen hjelpe meg?"

Du må som sagt ikke søke på symptomer. Nettet er slik at "som du roper i skogen, får du svar". Altså du finner det du søker, og hypokondere finner følgelig konsekvent "bekreftelser" på at de er syke.
Det stemmer at blyanttynn avføring kan være et symptom på kreft i endetarmen hos noen mennesker, men det stemmer ikke at alle mennesker som har det, har kreft. Du har fått utelukket at du har kreft. Du spør om hvorfor legen ikke vil hjelpe deg. Jeg skjønner ditt spørsmål og forstår at du føler det slik, men jeg er faktisk sikker på at du ikke har en lege som "ikke vil" hjelpe deg. Du tenker at du har en uoppdaget alvorlig sykdom, og så føler du at du ikke får hjelp for det. Da kjennes det ut som du "ikke får hjelp". Men en lege kan jo ikke behandle pasienter for sykdommer de tenker at de har, men faktisk ikke har.
Men legen din kan og skal hjelpe deg med din helseangst, det er derimot viktig.
Det er det du trenger hjelp for. Du bør derfor be legen din om hjelp for dette, i form av samtaler med lege og/eller psykolog. Det finnes effektiv hjelp for dette, og det trenger og fortjener du. Det er jo tydelig at du lider nå, du sier jo at du er psykisk dårlig og "blir gal". Slik kan det ikke fortsette, så få den hjelp du trenger for dette.
Jeg foreslår rent konkret at du tar med deg en utskrift av spørsmål og svar her, til legen din for gjennomlesing. Da vil legen din se hvor ille du har det, og hvor sterkt du trenger behandling for din helseangst nå.

"Det er jo noe som ikke stemmer her, og alt de sier er at jeg ikke skal bekymre meg."

Kommentar:
Det er ikke så enkelt som at du bare kan "la være å bekymre deg", når du har så uttalt helseangst som det du har. Dine tanker omkring kropp, symptomer og sykdom er så "feil" at du trenger profesjonell hjelp til å innse dette, og å få byttet ut dette hypokondriske tankesettet med rasjonelle tanker.

Jeg håper for din del at du tar kontakt med legen din nå for å få den hjelp du så absolutt trenger. Stol på meg at det finnes effektiv behandling som kan hjelpe deg ut av den vonde situasjonen du er i nå. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-