Spenningshodepine eller hjernesvulst? Hypokonder er redd.

Spørsmål

Hei! Skrevet til deg noen ganger de siste mnd, så går ut fra at du kanskje husker min sykdomshistorie eller kanskje noe. Hvor alt startet rundt 20 mai med en såkalt virus bihulebetennelse. Det er tatt CRP, blodprøver, nevrologiske tester (kun i form av ting jeg skulle utføre hos lege) og blodtrykk flere ganger- normale funn på alt. 1. Jeg har i etterkant av dette slitt med å en følelse av «trykk/stramt» hode og hodepine. Den kan sitte i tinningene, bakhodet og forflytte seg litt. Sjeldent jeg våkner med den, men den kommer snikende utover dagen. Jeg har vært livredd svulst og dette er nå en svært ond sirkel. Jeg har slitt med ekstrem helseangst tidligere også. Nå gir hodepinen meg angst, og er det ikke hodepinen finner jeg annet å være redd for. Jeg er litt bedre nå ettersom jeg fikk meg en ny lege (denne er på ferie nå) og denne tok angsten min min på alvor. Så jeg går til samtaler der. Denne heller ønsker ikke å sjekke meg ved MR eller lignende og sier det jeg har er spenningshodepine. Relatert til f eks den sterke angsten min. Først sa de jo det skyldtes bihulebetennelse min. Jeg er bra fra denne, bortsett fra litt nesetett og litt ubehag når jeg bøyer meg.... (er ikke dette rart 2 mnd etter bihulebetennelsen?) Kan det være allergi eller annet??? Kan jeg risikere å bare måtte gå sånn da? Kan jeg stole på at det ikke er svulst uten å ha tatt MR? Hvis det er spenningshodepine; finnes det noen råd mot dette? Jeg er stiv i skuldrene(svært vondt om noen trykker), men utover det har jeg ikke vondt andre steder enn hodet. 2. For en uke siden måtte jeg ta en medisinsk senabort. For andre gang på to år. Grunnet akrani på fosteret, som de egentlig sa ikke er genetisk. Grusom opplevelse. (Fått et friskt barn i mellom) Kan sånne opplevelser også trigge verre hodepine? 3. Jeg titter ofte etter ting på kroppen. Fant en prikk på hvite i øyet, under øyelokket. Jeg bare fikk plutselig se den.... Kan det skyldes svulst eller kreft? Legger ved bilde.

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen.


Det er bra at du har fått deg ny fastlege, som tar din angst og helseangst på alvor, slik du beskriver. For det er vel det du trenger av helsehjelp, fremfor noe. Det går jo tydelig frem av det du skriver til oss, at du har helseangst, og tenker på alvorlige sykdommer, også uten at der er objektive tegn til det eller mistanke om det. For eksempel dette med at din fastlege ikke anser MR av hodet som nødvendig undersøkelse. Det betyr jo at det ikke foreligger noen som helst mistanke om det. Hadde det vært en aldri så liten teoretisk sjanse for dette, uansett for liten den var, hadde jo enhver lege heller henvist pasienten en gang "for mye" enn en gang for lite. Og å bruke MR som "brannslukking" for pasienter med helseangst, virker etter enhver erfaring både hos leger og pasienter med helseangst, ikke i det hele tatt, eller i beste fall aldeles kortvarig, inntil helseangsten dukker opp med nytt ansikt og ny frykt for en annen sykdom.


Jeg har jo ikke undersøkt deg, og har derfor kun din leges vurdering og dine egne beskrivelser å basere meg på, og der finner jeg ihvertfall ingenting som tilsier mistanke om alvorlig sykdom eller kreft. Tvertimot så klinger det avgjort av en situasjon med langvarig spenningshodepine, forverret av din egen katastrofetenking og feiltolkinger, med underliggende frykt for kreft, alt sammen drevet av helseangst-"motoren". En slik ond sirkel hvor angst opprettholder symptomer, kan så gjerne ha blitt startet eller trigget av episoden med bihulebetennelse. Og det å gjennomgå en abort slik du ble nødt til, er naturligvis også en betydelig psykologisk påkjenning, som gjør deg ytterligere sliten og sårbar. 

Derfor tror jeg virkelig på at det du trenger nå, er å fortsette dine samtaler med fastlegen din, når han er tilbake fra ferie.


Så til dine konkrete spørsmål:


"Jeg er bra fra denne, bortsett fra litt nesetett og litt ubehag når jeg bøyer meg.... (er ikke dette rart 2 mnd etter bihulebetennelsen?) Kan det være allergi eller annet??? "


Nei,  jeg synes ikke det er så "rart", egentlig. Noen har tendens til kroniske bihulebetennelser, andre har underliggende allergi.

En vurdering av ØNH-lege kan kanskje være et poeng i den sammenheng.


"Kan jeg risikere å bare måtte gå sånn da? "


Nei, det er det ingen grunn til å tenke. Uansett hvor stor andel angst det er i dette, og om det evt skulle være relatert til allergi eller hva det måtte være, er ikke dette plager som det ikke finnes hjelp for.


"Kan jeg stole på at det ikke er svulst uten å ha tatt MR?"


Det ville jeg ha gjort, ja. Du har jo en grundig fastlege, som undersøkt deg grundig, og som ikke har funnet indikasjoner for MR, dvs ingen mistanke om sykdom inni hodet. Og i tillegg har en funnet årsaken til plagene dine, spenninger og angst. Og i tillegg så har vi dette poenget jeg nevnte ovenfor, med at MR-undersøkelser og andre utredninger erfaringsmessig ikke hjelper personer med helseangst, selv om en logisk sett skulle tenke at det gjorde dette. Angsten får som hovedregel ny ansikter, straks en har fått utelukket en konkret sykdomfrykt.


" Hvis det er spenningshodepine; finnes det noen råd mot dette?


Ja, så absolutt. Psykologisk behandling / samtaler er naturligvis veldig viktig, for å dempe underliggende angst. Fysisk bevegelse / mosjon er svært gunstig. Spesifikke øvelser for nakkemuskler er effektive (få gjerne en fysioterapeut til å vise deg). Psykomotorisk fysioterapi kan være svært gunstig i slike situasjoner også. Det drives av fysioterapeuter med spesialkompetanse på sammenhengen kropp-psyke, og det jobbes med underliggende spenninger m.v. Diskuter gjerne med legen din om det kanskje kunne være noe for deg.


"For en uke siden måtte jeg ta en medisinsk senabort. For andre gang på to år. Grunnet akrani på fosteret, som de egentlig sa ikke er genetisk. Grusom opplevelse. (Fått et friskt barn i mellom) Kan sånne opplevelser også trigge verre hodepine? "


Ja, naturligvis. Det er grunn til å tenke at det har virket inn her hos deg. Se også ovenfor om dette.


"Jeg titter ofte etter ting på kroppen. Fant en prikk på hvite i øyet, under øyelokket. Jeg bare fikk plutselig se den.... Kan det skyldes svulst eller kreft?" 


Det er helt typisk for personer med helseangst å se etter "sykdomstegn" i kroppen, dvs overvåke kroppen alt for nøye. Gjør man det, så finner en oftest et eller annet som en ikke har lagt merke til før, og som en ikke hadde sett om en ikke hadde sett for nøye etter. Jeg synes avgjort du burde øve deg i å ikke overvåke kroppen så nøye. Det trigger angst, og du finner som du ser, ting du ikke hadde trengt å finne, og resultatet blir økt angst og frykt for nye sykdommer. Og man trenger ikke overvåke kroppen, for blir man syk, vil man som hovedregel få klare nok signaler på dette til å oppsøke lege. Sykdommer prøver ikke å gjemme seg eller skjule seg for deg. Jeg synes ikke prikken på øyet ditt gir mistanke om kreft. 


Jeg håper du har nytte av informasjonen og rådene her, og synes det er flott at du har fått en lege som tar tak i dine problemer på en korrekt måte, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-