Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sliten kvinne med frykt for kreft

Spørsmål

Hei. Har noen plager jeg lurer litt på hva er. Skal prøve å holde det kort. Har i mange år slitt med mage- og tarmsystemet. Oppblåst, diaré, magesmerter, uvel/kvalm. Sliter og med fordøyelsen. Kan bli uvel etter mat uten at jeg helt vet hvorfor. Plutselig vondt i magen og løs avføring. Har til tider muskelsmerter i hele kroppen. Har også litt leamus, i beina, lår, midt i brystet, leggen. Har en stund hatt smerter under venstre bryst. Ikke tungpustet. Var hos øre- nese- hals for noen måneder siden og fikk påvist mild grad av søvnapne. Hun tok en øre nese hals undersøkelse og kjente jeg hadde litt hovne lymfeknuter på halsen. Sa ikke noe mer om det. Er nå kjemperedd for lymfekreft. Har ikke gått ned i vekt. Ikke nattesvette. Jobber natt, og kjenner det sliter på. Er sliten hele tiden. Føler meg til tider syk, selv om jeg ikke er det. Av og til klør jeg på hele kroppen. Har en del tørr hud, så har tenkt det er grunnen. Føles som jeg har en klump i halsen, men tror det er luftbobler. Av og til smerter midt i brystet. Sender ved et bilde av en føflekk. Er så redd for kreft. Lymfekreft. Generelt kreft. Er det noe ved symptomene som gjør deg bekymret? Bør jeg frykte kreft? Mageplagene er veldig slitsomt, påvirker meg i hverdagen, gjør meg mindre sosial enn jeg vil være. Beklager et litt rotete brev. På forhånd tusen takk for svar.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 32 år, som har diverse plager fra forskjellige steder i kroppen, og du er redd for kreft. Det første og viktigste som da kan og bør sies, er at det finnes absolutt ingenting i det du skriver her til oss, som tyder i retning kreft. Da tenker jeg at det viktigste du bør gjøre, er å få hjelp av fastlege og/eller psykolog til å bli kvitt den unødvendige helseangsten. For det er jo som du selv merker, forferdelig å ha det slik.

Det finnes også effektiv hjelp for dette, og det bør du unne deg. Ta det opp med fastlegen. En blir forøvrig ikke kvitt helseangsten ved å gå til legen og få utelukket fysisk sykdom x, selv om en gjerne tenker slik i utgangsgpunktet. Det kan enhver person med helseangst og enhver lege bekrefte for deg. Det som hjelper, er hjelp til å endre tenkingen om dette med kreft og sykdom, siden det er det som er problemet.


Så til dine fysiske plager:

Dine mageplager kan ha en fysisk årsak, men ikke kreft. Det kan vi slå fast ut fra det faktum at det har vart i mange år. Hadde det vært kreft, så hadde du jo da vært særdeles syk eller død, etter mange år med uoppdaget kreft.

Men jeg synes godt du med fordel kan oppsøke fastlege for dette, for å se om det har en årsak. Du bør da blant annet få utelukket cøliaki, laktoseintoleranse, høyt stoffskifte, matvareallergi. Det gjøres ved hjelp av blodprøver i første omgang. Får du utelukket dette, kan det tenkes at dine mageplager ligger i kategorien "irritabel tarm". Det er ingen sykdom i seg selv, men bare en beskrivelse eller "merkelapp" på en litt vel livlig mage som en merker en del til. Det er greit å vite at man har dette, om man har det, for da vet du hva plagene skyldes, og da blir du heller ikke lenger bekymret for det. Og bekymringer, inklusiv frykt for kreft, påvirker igjen magen negativt, og forverrer gjerne slike mageplager som man har ved irritabel tarm. 


Tidvise muskelsmerter i hele kroppen slik du beskriver, er ikke et tegn på noen spesifikk sykdom. De fleste mennesker har vel grader av dette nå og da. Det henger ofte sammen med livsførsel, for eksempel uhensiktsmessige sitte- eller arbeidsstillinger, for lite mosjon osv. Det kan ihvertfall ikke tolkes i retning av noen mulig sykdom, i særdeleshet ikke kreft.


Det samme gjelder leamus. Det kan de fleste av oss også oppleve av og til, og i de fleste tilfeller har det ingen forklaring og skyldes oftest ikke sykdom.


Smerter under venstre bryst:

Det kan du få fastlegen din til å kjenne på for deg. Jeg vet jo ikke eksakt hvor det ligger, men det kan meget gjerne være smertefulle spenninger i musklene under ribbeina. Det er svært vanlig, og det trigges og forverres ofte av underliggende bekymringer, slik som for eksempel din angst for kreft.


Lymfeknuter på halsen:

Det er vanlig å ha, og lymfeknuter er en normal del av et fungerende immunsystem. De svulmer opp ved infeksjoner, og ikke sjelden kan de forbli forstørrede, også etter at infeksjonen er over. Disse har du fått undersøkt av en spesialist, og da trenger du ikke tenke på dem mer. Hadde det vært den minste mistanke om at de ikke var normale og godartede, ville selvfølgelig spesialisten ha foretatt videre undersøkelser av disse. Her ligger altså "feilen" i at du ikke har klart å stole på spesialistens vurdering av at disse ikke skyldes sykdom, noe du burde, siden det er særdeles mye større sannsynlighet for at denne ØNH-legen vurderer dette korrekt, enn at du gjør det, siden du ikke er ØNH-lege og fordi du i tillegg har helseangst, noe som gjør at du ikke gjør objektive vurderinger av deg selv. Det er du sikkert enig i. 


Du er sliten og føler deg tidvis syk. Det kan man bli om man går rundt med en frykt for å ha en uoppdaget kreftsykdom. Og selvfølgelig blir man sliten, kanskje så sliten at man føler seg syk, av å jobbe natt. Du forteller jo selv at dette er slitsomt.

Man kan selvfølgelig bli sliten av å ha en sykdom også, så få en sjekk hos legen din og få konstatert at du ikke har noen sykdom. Når det er konstatert, er det en naturlig forklaring dette med nattarbeid og frykt for kreft, og det blir mye greiere for deg når du vet årsaken. Det er det som vanligvis hjelper best på slike plager.


Du klør over hele kroppen, og tenker at det kan være tørr hud. Det er absolutt mulig, da det er den vanligste årsak til generell hudkløe. Da hjelper regelmessig fuktighetskrem best. Du må også la være å såpe inn hele huden din, noe mange gjør, for det tørker ut huden. Såpe trenger man kun under armer, i skrittet og på tærne, for resten av huden er kun vann det beste og det eneste som er nødvendig under normale omstendigheter.


Føflekken du omtaler, kan jeg ikke uttale meg om, da her ikke er vedlagt noe bilde. Jeg anbefaler deg derfor å la fastlegen se på denne for deg når du nå allikevel skal dit. Men du må på forhånd bestemme deg for å velge å stole på legens vurdering av denne, slik at du ikke fortsetter å bekymre deg, for da kunne du like gjerne ha latt være å oppsøke lege for dette.


Jeg tenker også at for at legen din best skal forstå hvordan du har det og hva du tenker og frykter, så kan du med fordel ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese gjennom dette før legetimen. Det vil hjelpe legen din til å hjelpe deg på en best mulig måte.


Håper svaret og rådene kan være til nytte. Lykke til.