Røntgen av lungene

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt diverse symptomer siden tidlig august. Dårlig matlyst og kvalme, samt smerter/ubehag/press i underkant av costalbuene, av og til litt lenger opp på ribbeina på begge sider. Er av og til øm når jeg tar på huden (armer/bein/hender), som når man har feber, men har ikke feber. Ubehaget rundt ribbeina har kommet og gått litt. Kvalmen er noe bedre enn den var. Gått ned 1 kg. på 4 mndr. men hadde nok gått ned noen kg. mer hvis jeg ikke var veldig bevisst på å få i meg nok til å holde vekten stabil. Litt løsere i magen enn ellers. Jeg har i tillegg helseangst (særlig mtp. kreft) og har ila. de siste månedene fått utført en rekke utredninger: Omfattende blodprøver (inkl. lever), gastroskopi, ultralyd abdomen, koloskopi, MR caput, GU, fått hjelp til å kjenne på lymfekjertler, bryster og sjekket føflekker. Eneste funn er små gallesteiner (funnet på ultralyd) og rødhet i øvre del av spiserør (funnet på ØNH, fått Esomeprazol).
Jeg er likevel redd for at det kan være noe alvorlig. Bør jeg ta røntgen av lungene? Kan jeg stole på at leveren er frisk når de har tatt ultralyd og leverprøver? Kan det skyldes angst? Stress? Jeg har tatt røntgen av lungene en gang før, så jeg vil helst ikke ta det igjen mtp. økt kreftrisiko. Men så har jeg hørt at lungekreft i tidlig stadie kan gi kvalme, dårlig matlyst og vekttap. Jeg har aldri røyket, men bodd 1/2 år med store mengder fuktstrålemugg (aspergillus) (5281 kdm/m3) og sotpartikler (fra forbrenning) i huset (før vi fant ut hva det var). De siste seks årene har mengden fuktsrålemugg i stue vært omkring 25 kdm/m3. I tillegg pusset jeg ned respatexplater på et bad for 7 år siden. Sto da i tett støv flere dager på rad, brukte pustemaske uten filter, og tror en del av dette støvet kan ha kommet ned i lungene. Har en sjelden gang litt kiling/hoste, ellers lite plager fra luftveiene. Har vanskelig for å ha tillit til turnuslegen som nå vikarierer for min fastlege. Bør jeg ta røntgen av lungene?

Svar

Hei

Dårlig matlyst, kvalme samt smerter/ubehag/press under costalbuene er IKKE tegn på lungekreft i tidlig stadie. De andre symptomene du beskriver er heller ikke noe lungekreft kan forklare. Du er 36 år, har aldri røyket, og har således minimal til ingen sjanse til å ha lungekreft. Jeg kan ikke se grunn til at du skal ta røntgen av lungene dine. Hva er det du ønsker å oppnå med dette? Jeg forstår at din helseangst er reell, og at angsten du opplever er ekte for deg. Jeg mener likevel at du bør bruke din tid på å leve og ha det godt, istedenfor å bekymre deg for hva som i verste fall kan skje. Dersom det kom noe støv ned i lungene dine da du pusset respatexplater for 7 år siden, har nok kroppen din på egenhånd ordnet opp i det for lenge siden. Med de undersøkelsene du har tatt i det siste, vil jeg si at du er bedre utredet og undersøkt enn de aller fleste. Skulle det mot formodning vise seg at du bør ta røntgen av lungene dine på sikt, er det heller ingen grunn til å bekymre seg for stråling eller kreftrisiko. Den delen av kroppen din som får røntgenstråler på seg ved røntgen av lunger er nesten bare luft. Strålingen ved røntgen av lungene er ikke større enn den bakgrunnsstrålingen vi får bare ved å oppholde oss her på jorda i noen dager til uker.

Håper dette var nyttig for deg.

Lykke til!