Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for MS

Spørsmål

Hei, Jeg er veldig redd for å få MS. På grunn av utredning rundt svimmelhet har jeg tatt MR av hodet to ganger- en gang i juli 2016 og en gang i mai 2019. MR var fin. I det siste har jeg følt litt på rastløse hender og bein. Kan ofte føle meg litt mer sliten i armen, og da spesielt underarmen. Kan føles ut som jeg har holdt armen opp for mye. I foten kan jeg iblant kjenne en slags kribling. Ikke nummenhet eller direkte prikking, men kan føle at jeg har litt rastløs fot. Ingen smerter eller vondter andre steder. Vil ikke si at jeg mister følelsen i beinet eller arma, men noen ganger kan det føles som om det skal dovne bort, men uten at det gjør det. Dette har jeg kjent noen ganger, men det blir bedre med litt bevegelse. Kan dette være tidlige tegn på MS? Og ville MS evt vist seg på MR-en jeg tok mai i fjor? Det er ikke kronisk, men jeg kan kjenne det av og til. På kvelden ligger jeg mye på sofaen med for eksempel en mobil. Jeg holder da hendene liksom over ansiktet. Kan dette føre til at hendene blir sliten og at det er dette jeg kjenner? Har jeg ligget i senga med mobilen før jeg skal sove kan jeg få denne rastløse følelsen i arma. Er MS vanlig, elleer det mer sannsynlig at dette kan være noe muskulært? Har vært til lege, men fikk beskjed om at dette ikke var noe å tenke på. I dag er jeg sliten i arma, og føler meg litt sliten i skuldra og litt stram i underarmen.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Du har altså periodevise opplevelser av rastløshet og en slags prikking / nummenhet i armer og bein, og det er ikke permanent tilstedeværende. Det gjør at vi tenker på lokale og ufarlige årsaker som f.eks. at nerver har ligget i klem i langvarige stillinger som f.eks. det å ligge å kikke på en mobiltelefon. MS gir ikke symptomer av slik forbigående forbigående karakter som du beskriver her. Og MR-bildene dine viste ingen tegn til sykdom i hjernen, hvilket også taler sterkt imot denne sykdommen. 

Du spør om MS er vanlig, og det er det på ingen måte. Men det er svært vanlig å kunne kjenne på slike midlertige og forbigående ting som du her beskriver. For eksempel kjenner jo de fleste av oss følelsen av at "beinet sover", slik vi får hvis vi sitter for lenge med beina i kors, noe som medfører at nerven ut til foten kommer i press på utsiden av kneet, og så kommer de karakteristiske symptomene, som så forsvinner igjen etter noen minutter etter at man har endret stilling på beina. Slik kan vi også for eksempel få ved langvarig press mot alburegionen, hvor der også ligger nerver like under huden, og det er dette jeg tenker på i forhold til dette med at du ligger lenge av gangen og ser på telefonen. Slikt langvarig, statisk muskelbruk er noe kroppen slett ikke liker, og det gir gjerne muskulære plager i tillegg, jfr det at du tidvis føler deg sliten og stram i armer og skuldre m.v.

Din lege har heller ikke funnet tegn til sykdom hos deg, og det taler jo også sterkt for at du faktisk ikke har noen sykdom.

Alt i alt får jeg slett ingen mistanke om MS eller alvorlig sykdom hos deg ut fra det du beskriver her, og anbefale deg å trygt legge fra deg slike bekymringer.

Ha det bra.