Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for kreft og død

Spørsmål

Hei!
Tenker mykje på kreft og sjukdom for tiden. Føler alle rundt meg får det. Kjenner eg stresser veldig med myndighetene sine oppfordringa om å trene minst 30 min for dag, spise 5 frukt for dag osv. Eg jobber 0800-1600 kvar dag. Har en sittestillande jobb, men som krever mykje tenking. (Jobber på sjukehus som sekretær) Har stressa veldig med at eg har røyket siden eg var 14 år, ca 20 for dag. Har hatt en del slimhoste, spesielt om morningen. Nå har eg vert 1 uke røykfri, og har ikkje same slimhoste lengre! MEN eg har prøvd alt av hjelpemiddel og det eneste som holder meg borte fra røyken er dessverre snus.(snuser 5 for dag, skruf porsjonssnus 8 mg nikotin. Dette tar eg tungt. For snus er jo like farlig!! Har hatt tøffe påkjenninger dei siste åra med 2 graviditeter utenfor livmor + 2 spontanaborter. Livredd for å få kreft. Livredd for å dø ung osv. Har lyst å bli ei bestemor på 80 år til slutt. Har vert plaga med en del halsbrann, men føler eg har funne ut av at det er pulverkaffen på jobb som er årsaken. Går det an ? Dei 3 siste dagane har eg vert plaga med en del hudkløe(ikkje utslett) over hele kroppen. Det beskymrer meg veldig, er vel ikkje normalt og klø slik? Eg klør bokstavelig talt over alt ! Verker også mye mellom skulderbladene og framme mellom brystkassen. Er det mulig det er muskulært? Blodtrykket mitt er fint. Tok en del standard blodprøver for 1 mnd siden, alt ok. Har også dei 2 siste dagane hatt verk rundt høgre øye, litt nummen følelse, prikking rundt øyet, litt lemus og.Kjem å går. Kva kan dette vere ? Samboeren min har hatt likande plager rundt hans øye for en uke siden. Er det slik at det er berre eg som går med generelle plager hele tiden eller har andre det slik også? Snakker ofte åpent om mine verker til andre og føler eg blir sett på som en hypokonder. Kanskje eg er det ? Har du svar på mine spørsmål og ikkje minst, nokon gode råd til meg på veien min vidare? Stiller meg også ofte det spørsmålet om en skal sette unger til denne verden slik den er blitt. Krig, elendighet , kreft, sjukdommer osv. Er nok berre eg som tenker slik. Tar imot tips med stor takknemlighet !

Svar

Hei.

Snus er på ingen måte "like farlig" som sigaretter. Det er faktisk ikke sammenlignbart. Det å slutte å røyke er så viktig for helsen, at en faktisk kan forsvare nærmest hva som helst av tiltak og hjelpemidler. Der er ikke påvist noen sikre sammenhenger mellom snus og sykdom, faktisk, selv om man kanskje kan anta dette osv, men uansett om der faktisk skulle være noen økt risiko for sykdom ved snusing, så er det så ekstremt mye mindre skadelig enn å røyke, at det ikke er noe du skal bekymre deg over. Vær stolt over at du har sluttet å røyke, bli vant med å være ikke-røyker nå over lang tid, og så kan du senere i livet vurdere om du ønsker å slutte å snuse eller ikke.

Alt det du beskriver her av symptomer og sanseopplevelser fra kroppen, er så absolutt ikke noe som er tegn på "mulig alvorlig sykdom", og det er ingen mening i å se dem "i sammenheng" og å forsøke å tolke dem i retning av alvorlig sykdom. Det er særdeles mye vi kjenner fra kroppen fra tid til annen av sanseopplevelser osv, som ikke har med sykdom å gjøre i det hele tatt.

Personer med helseangst vil systematisk feiltolke slike tilfeldige sanseopplevelser fra kroppen ("støy fra kroppen") som tegn på sykdom, og legge to og to sammen og få fem eller mer. For eksempel at tenke at hodepine betyr at en sannsynligvis har fått hjernesvulst o.l. (hvilket er feil)

Dine problemer er ikke "mulig kreft", men frykt for kreft og overdreven og unødvendig opptatthet av sykdom, kreft, død osv. Dette kan du få hjelp for, og det anbefaler jeg deg. Ta kontakt med fastlegen for å bli henvist til en psykolog som driver med det som heter kognitiv terapi, som er det mest effektive mot dette. Det hjelper pasienten til identifisere egne feilaktige tankemønstere og feiltolkninger, og å bli bevisst på at en selv velger hva en vil tenke på, og at det går an å bytte ut ditt tankesett nå, med et annet og mer hensiktsmessig.

Det er forøvrig ubestridelige faktum at det å være menneske, innebærer muligheten til å bli alvorlig syk, få kreft, ikke bli gammel, og med sikkerhet dø etterhvert. Det store spørsmålet er imidlertid hvorfor en velger å tenke på det, når det å tenke på det, ikke endrer noe ved disse fakta allikevel? En blir jo, som du merker, kun redd og fortvilet av det. Det er faktisk stor sjanse for å få en eller flere sykdommer i løpet av livet, ca en av tre får kreft (og svært mange blir helbredet for dette), men det å tenke på det og være opptatt av det, endrer ikke sjansen for at det skjer. Det blir omtrent som å tenke på regnvær og kuling den fineste sommerdag. Det kan så absolutt skje, det vet vi alle, men vi endrer ikke sjansen for at det skjer, ved å tenke på det. Alt vi oppnår er å nyte solskinnsdagen mindre, når den først er der. Kommer regnet eller kreften, så kan vi være opptatt av det når det har skjedd, men ikke før.

Og så er det jo verd å være klar over at du her har valgt å være opptatt av muligheten for å få kreft i ung alder og dø av det, istedet for å være opptatt av andre måter det går an å dø i ung alder på, f.eks. trafikkulykker. Hvorfor har du valgt deg ut akkurat kreft, av alle tenkelige sykdommer og måter å dø på? Har du tenkt over det? Vi vet jo alle at bare vi setter oss i bilen, så er det mulig at vi aldri kommer hjem igjen, for en kan når som helst møte en bil i feil kjøreretning, og livet er over. Det kan skje deg eller meg senere i dag, eller i morgen, eller til uken. Det er en forferdelig tanke å vite at det er slik, men allikevel velger vi å kjøre bil, dag etter dag, til tross for at det faktisk er ganske så farlig og en del mennesker dør av det, og vi velger å ikke tenke på det, og det er et godt valg, for ellers blir livet ganske tungvint. De fleste mennesker velger å tenke (dvs ikke-tenke) slik om dette med å kunne få kreft osv. Vi vet at det er en klar mulighet, hele livet, men vi lar være å tenke på det, slik vi lar være å tenke på at vi kan dø på vei til butikken i bilen. Det er det å øve opp denne måten å tenke på i forhold til sykdom og død, som du kan oppnå ved behandling, jfr ovenfor.

Ditt spørsmål om hvorfor en kan eller skal sette barn til verden under slike omstendigheter som dette, hvor mennesker med stor sannsynlighet blir syke i løpet av livet, og med sikkerhet dør, er ikke et uvanlig spørsmål å stille seg i det hele tatt. Men siden du ikke får svar på det, og siden de fleste mennesker synes det er så hyggelig å være med i den prosessen der, og siden fødte barn og mennesker stort er ganske takknemlige for å ha blitt født, til tross for at vi skal dø, så er jo det et godt nok argument i seg selv for å evt velge å sette barn til verden. Men her er vi langt over i filosofien, og der finnes jo ingen sikre eller klare svar, og hvor spørsmålene er viktigere enn svarene.

Håper at mine innspill kan være til hjelp for deg. Skaff deg hjelp til å bli kvitt din helseangst. Lykke til!