Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for hjernesvulst og har fått helseangst

Spørsmål

Hei.
Har i ca 5 uker hatt disse symptomene:
- daglig hodepine fra jeg våkner til jeg legger meg. Var ganske intens de første ukene, og veksla mellom venstre og høyre side. Begynte å gå til naprapat pga av dette og litt stiv nakke. Han synes jeg var veldig stiv i nakken, spesielt på venstre side. Merka også at jeg hadde ganske stiv rygg. Nå er det ikke så mye hodepine, men heller et lett trykk på en bestemt plass på høyre side av hodet.
- kvalme som kommer og går, men den siste uken fra jeg står opp til jeg legger meg. Kan våkne om natten å føle jeg nesten må kaste opp. Får i meg mat, og matlysten er helt ok.
- plutselig dårligere syn (har alltid vært bra). Reiste og tok synstest, som viste at jeg var litt nærsynt, -0,75 på hvert øye. Fikk linser, men synes ikke det ble noe endring. Optikeren sa dette var vanlig, og kunne være pga for tørre linser. Fikk prøve en annen type, men synes fortsatt ikke det blir noe bedre.
- litt smerter/nummen/fingrene dovner fort bort (spesielt når jeg holder tlf) spesielt i høyre fingrer og tær. Kjenner at det innimellom kan gå over til venstre side.
- litt piping i ørene.
Før desse symptomene var jeg hos legen og tok masse blodprøver. Alle fine, litt forhøyet ferritin og litt for mye stoffskiftehormon, men legen sa ikke noe på det. Prøvene viste også indikator for revmatiske sykdommer. Både fastlegen og naprapaten mener jeg er frisk som en fisk, og ikke må bekymre meg. Har plutselig fått veldig helseangst, og søker opp alt på Internett. Blir kjemperedd, og synes alle symptomene mine stemmer for hjernesvulst. Familien sier også at jeg ikke er syk, og at det kan virke som det er angsten som har tatt meg. Jeg gråter hver kveld fordi jeg er så redd. Har hatt en del legebesøk de siste månedene, der jeg har kjent på andre plager enn de jeg kjenner på nå. Blant annet kuler på kroppen, og tok vekk en føflekk fordi jeg hadde helt angst for at det kunne vere noe gale. Klarer noen ganger å få tankene litt vekk, men de kommer igjen.

Svar

Hei.

Du er en ung og sannsynligvis aldeles frisk kvinne, som nå kjenner på en del ting fra kroppen som får deg til å bli bekymret. Du har kommet inn i en ond sirkel fordi du naturligvis lurer på hva som er årsaken til de tingene du kjenner, og fordi du ikke synes du har fått gode forklaringer, og så har du oppå dette dessverre lest om sykdommer på nettet, noe som er Kongeveien til helseangst og hypokondri i slike situasjoner.
Nettet og google fungerer i slike sammenhenger slik at du finner det du ubevisst er ute etter, -nå bekreftelse på at du er syk og har hjernesvulst.
Det er som ordtaket "Som du roper i skogen får du svar". Du finner det du leter etter, men det er ikke objektiv informasjon, det er et menneske med helseangst som googler frem feil informasjon.

I tillegg så står det faktisk ingenting på nettet om DEG personlig, og om hva DU kjenner og hva det er. Nettet inneholder (i beste fall) generell informasjon, men ikke noe om deg.

Du har vært hos lege som ikke fant noen tegn til sykdom hos deg. Det er bra, for det betyr som hovedregel at du faktisk ikke har noen sykdom.
Du gjorde rett ved å la lege finne ut av symptomene dine, for legen gjør den jobben på en bedre og objektiv måte, i motsetning til deg selv og doktor Google. Men problemet oppstår når du så deretter lar være å forholde deg til legens konklusjoner om at du ikke er syk, og leter videre etter forklaringer selv. Da fyrer du opp helseangsten.
Ideelt sett skulle ha sagt "case closed" etter at du hadde vært hos legen, og valgt å stole på legens konklusjoner.

Men når du nå først har bygget deg opp en helseangst, så må du komme deg ut av dette igjen, for nå er det det som er "sykdommen" eller problemet ditt, og ikke hjernesvulst.
Du må for det første lage totalforbud mot lese noe som helst mer om sykdom og symptomer på nettet, for det er en garantert måte å få forverret helseangsten din. Akkurat det må du ikke lure på engang. Og i tillegg må du vite at det er forgjeves, for det står som sagt ingenting om akkurat DEG og DINE SYMPTOMER på nettet. Du finner aldri ut av noe som helst ved googling.

Deretter vil fakta kunne hjelpe deg, slik som det jeg kommer med til deg her nå:
Ingenting av det du skriver om her, taler i retning av hjernesvulst. Hodepine som avtar, slik du har opplevd, skyldes ikke hjernesvulst. Symptomer på kreft vil bli verre og verre hele tiden.

Hodepine skyldes i de aller fleste tilfeller ikke sykdom, men f.eks. stress, muskelspenninger m.v., og det er vel enhver grunn til å tro at det er det som har spilt inn hos deg. Og av alle mulige årsaker til hodepine, er hjernesvulst blant de aller sjeldneste. Faktisk er ikke hodepine et tidlig symptom på hjernesvulst, men kommer heller langt uti sykdomsforløpet, hvor man først ha fått en rekke alvorligere symptomer som f.eks. epileptiske anfall, nevrologiske symptomer osv.

Din nærsynthet har naturligvis ikke noe med sykdom å gjøre. Det er bra at du har fått oppdaget den, og du må deg briller eller noe annet som hjelper deg, men du må ikke tenke på nærsyntheten i sammen med de andre tingene du beskrive her, for det er et helt tilfeldig sammenfall i tid, og det har ikke noe med de andre tingene å gjøre.

Din kvalme kan skyldes angst, det er vanlig. Prikking i hender osv skyldes ofte ubevisst hyperventilering, noe man lett gjør når man er engstelig. Piping i ørene har vi alle i varierende grad, men vi lytter ikke til det men filtrerer det vekk fra oppmerksomheten. Når en har helseangst, begynner man å overvåke kroppen altfor nøye, og kjenner etter på og lytter på ting man til vanlig overser. Og når en først har begynt å lytte, begynner man naturligvis å spekulere på årsaker, -noe en ikke skulle gjøre.

Det er enhver grunn til å tenke at når du får lagt bort din helseangst, så vil du slutte å kjenne etter på kroppen din slik du gjør nå, og da er du ute av den onde sirkelen du er i nå.

Jeg håper og tror at informasjonen her kan være til nytte i så måte, men tenker at du med fordel også kan ta deg enda en tur til fastlegen din nå. Da skal ikke "bestillingen" være å få sjekket om du har sykdom x eller y eller hjernesvulst, men å få hjelp med helseangsten. En god og avklarende samtale med legen kan være svært nyttig for dette. Da vil dere diskutere videre omkring de tingene vi har tatt opp her.
Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her og la legen lese dette i begynnelsen av legetimen, så får legen se hvordan du tenker og hva du er redd for, og det vil hjelpe legen din til å gi deg optimal hjelp her, dvs ved hjelp av samtale og informasjon hjelpe deg til å bli kvitt dine spekulasjoner og helseangst.

Fremfor alt er det viktig at du ikke tenker at du bør ta CT-bilder av hodet, gjøre flere undersøkelser, blodprøver osv, for det bare forverrer og trigger helseangsten din ytterligere. Mange med helseangst tenker at dersom bare de fikk gjort den eller den undersøkelsen og at et CT-bilde viser at du ikke har hjernesvulst osv, så vil du bli kvitt helseangsten. Det kan i første omgang høres logisk ut, men enhver med helseangst og alle leger kan bekrefte at det slett ikke fungerer slik. Det er i beste fall kun helt midlertidig "brannslukking" av angsten, men totalt sett så øker det bare fokus på symptomer og tanker om "mulig sykdom", så det må du holde deg langt unna.

Håper at mine innspill og råd her kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-