Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for alvorlig sykdom og død

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 29 år. Fått diagnosen cyklotymi med angst i perioder. Går på 400mg Lamictal. Ellers ingen sykdommer. Frisk ellers. De siste ukene har jeg vært plaget med en del kvalme. Noen ganger har jeg kastet opp for jeg har følt meg så dårlig. Tatt blodprøver og venter på svar. Er selvfølgelig redd jeg feiler noe alvorlig og kommer til å dø. Han sa ingenting tok bare prøver. I går da jeg skulle legge meg følte jeg at jeg holdt på å besvime mens jeg lå i sengen. Akkurat som at hjertet skulle stoppe, så hev jeg etter pusten og så var det borte. Kjent litt stikkinger i venstre pupp brystet. Livredd at det er noe galt med hjertet nå, forstår ikke hvorfor de skjedde og hva det var. Var ubehagelig og ekkelt. Jo mer jeg tenker på det, jo verre føler jeg meg.

Svar

Hei.

Du er altså en ung og hittil fysisk frisk kvinne, med noe psykiske plager inkl angst, og nå har du i noen uker vært plaget med kvalme, samt noe stikkinger i pupp eller bryst. Dette har gjort deg veldig redd for alvorlig sykdom. Igår følte du at du skulle besvime da du la deg, men det gav seg når du hev etter pusten.
Pga disse tingene er du nå redd du har noen alvorlig sykdom og du er redd for å dø.
Du har vært til lege for disse tingene, og det er bra. Du kan ta for gitt at du ikke har noen alvorlig sykdom nå eller står i fare for å dø, for dersom det hadde vært slik, ville naturligvis legen din både tatt hånd om deg, informert deg, evt lagt deg inn på sykehus osv.
Symptomene dine som beskrevet ovenfor er definitivt heller ikke noe som rent objektivt tilsier at du skulle ha noen alvorlig sykdom, eller gi grunn for å tenke i den retning.
Dette handler aller mest om hvilke tanker og følelser du har fått av å oppleve dine symptomer og av å tolke de i retning av "mulig alvorlig sykdom", og ikke om faktisk alvorlig fysisk sykdom. Og det er veldig viktig å holde fra hverandre og ikke forveksle, i angsten: Tanker om alvorlig sykdom og frykt for å dø, er jo IKKE det samme som faktisk sykdom. Dette er selvfølgeligheter som jeg vet at du vet, men det er enormt viktig at du minner deg selv på akkurat dette, hver gang tanker om alvorlig sykdom og død dukker opp.

Du har jo tendens til angst, forteller du, og at er det veldig lett å forstå at her er det "din angst" som taler, og som har tolket symptomene dine i retning av "mulig alvorlig sykdom", for når jeg som lege leser hva dine symptomer er, så får jeg avgjort ikke tanker om at du har noen alvorlig fysisk sykdom, og det samme har altså din lege tenkt, forstår jeg.

Det er tatt noen blodprøver av deg, og det vil jeg anta er for at legen skal kunne fortelle deg at der ikke er tegn til alvorlig sykdom på disse blodprøvene, i håp om at det vil hjelpe deg til å være mindre redd. Fungerer det slik, så er det bra, men jeg tenker at du etter alt å dømme har bruk for en eller flere samtaler med legen din nå, for å få lagt ned din angst for sykdom og død, og for at legen skal kunne få forklart deg grundig hvordan angst kan gi kraftige fysiske symptomer som f.eks. det du har nå.

Jeg håper at rådene og informasjonen her kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-