Pustevansker uten fysisk årsak er vanlig

Spørsmål

Jeg sliter med pusten min. Jeg har vært utreda for astma 2 ganger. Den ene gangen var med alt av blåsetester, sykkeltest, ultralyd av hjertet og halsen. Fant ingen astma. Var på ny kontroll for 2 måneder siden. Da tok jeg pustetester. Med og uten ventoline. De fant fortsatt ikke noe astma. Jeg sliter fortsatt med tetthetsfølelse. Så nå er jeg rådvill. Har vært hos 2 øre nese hals leger, som ikke kan se noe galt i halsen.
Når de ikke har funnet noe astma så har jeg begynt å bli redd for at jeg har cystisk fibrose. Dette fordi jeg har my seigt slim som jeg ikke får hostet opp. Det er tungt å puste inn og noen ganger ut. Det er anstrengende å puste, jeg får ikke pustet helt inn (føler jeg ikke får nok luft) jeg får bare fylt opp lungene mine 70%. Det piper og hveser også (det høres ut som det kommer fra øverst i halsen på grunn av slimet). Dette går utover livskvaliteten min, for jeg tenker på pusten hele tiden. Det er ikke tungt å puste hele tiden, men nesten. Jeg har sluttet å trene fordi det er så mye slim (føler jeg). Vært sånn i 2 år snart. Begynner å bli lei av å dra til leger uten å få noen svar. De sier bare jeg kan ikke gi deg noen beroligende svar. Greit at det kanskje ikke finnes noen svar. Men hvorfor i all verden skal jeg være tett på grunn av slim? Hvorfor skal jeg gå rundt å føle meg tett, pipete og hvesete? Og hvorfor i all verden skal kortison piller funke? Jeg fikk prøve kortisonpiller av astmalege for 1 år siden, og da var pusten helt fin. Da kan de jo tyde på at slimhinnene mine er irriterte i halsen? Kom tilbake igjen etter endt behandling.
Blir sliten av å ikke få puste. Jeg får ikke sove på grunn av dette. Det skal sies at jeg har sykdomsangst, men dette med pusten kommer ikke bare fra angsten. Jeg har også fått Ventoline, føler det åpner opp men blåser ikke noe bedre med det.
Noen tilleggssymptomer: klumpfølelse i halsen. Sjekket dette også uten funn. Gressallergi. Tatt røntgen av lungene, helt fine. Tror du jeg må sjekke meg for CF? Er også hes grunnet slim.

Svar

Hei.

Du har åpenbart ikke cystisk fibrose. Da hadde du hatt masse sykdom opp gjennom oppveksten, og nå i en alder av 23 år hadde du allerede hatt betydelig tap av lungefunksjon, hvilket vi vet at du ikke har, jfr lungeundersøkelsene du har vært til.
Blant kjennetegnene på CF er også kronisk bihulebetennelse og kronisk bakteriell infeksjon i lungene, hvilket du heller ikke har. Du har jo ikke hatt en eneste lungebetennelse. Det at du tenker på akkurat den forferdelige sykdommen, har nok mest å gjøre med at du har sykdomsangst, samt at du ikke har fått forklaring på plagene dine, hvilket selvfølgelig gjør at du spekulerer og følgelig har søkt på symptomer på nettet. Personer med tendens til helseangst må absolutt ikke lese om sykdommer og symptomer på nettet, for det er den sikreste oppskrift på økt angst som finnes for personer med helseangst.

Jeg kan ikke si noe sikkert her uten å undersøke deg, snakke med deg osv, men kan ihvertfall oppsummere og slå fast følgende:

Du har ikke astma. Det er ikke en diagnose som er "vanskelig" å stille. Den påvises ved de undersøkelser som du har vært til.
Du har etter alt å dømme ingen lungesykdom eller sykdom i hals / øvre luftveier i det hele tatt, for det hadde etter alt å dømme blitt oppdaget allerede, så grundig som du er undersøkt.

Det er med andre ord slett ikke sikkert at du faktisk har noen fysisk sykdom som er årsak til det du kjenner og beskriver her. Det betyr selvfølgelig ikke at du "innbiller" deg at du kjenner det du forteller om her, for du kjenner selvfølgelig det du kjenner.
Men generelt sett så er det veldig viktig for deg å ha følgende fakta klart for deg: Det er svært vanlig med symptomer fra luftveiene, slik du har, UTEN at der foreligger noen som helst fysisk sykdom. Vi snakker da (i slike tilfeller) om psykologiske forklaringer, og er over i den psykosomatiske gaten, altså hvordan psykologiske faktorer kan produsere fysisk følbare symptomer. Det er jo et velkjent og ytterst almenmenneskelig fenomen, som selvfølgelig du også kan komme borti, som alle andre mennesker.
Spesielt dette med at du føler at du ikke får pustet helt inn, og at du tenker på pusten hele tiden, kombinert med at en ikke finner tegn til sykdom hos deg, taler meget sterkt i retning av at dine plager har slike psykologiske / psykosomatiske forklaringer. Det er et helt typisk symptom for slike tilstander, den opplevelsen av å ikke få dratt pusten helt inn.
Ved slike tilstander så er noe av mekanismen og forklaringen at man helt ubevisst kommer inn i onde sirkler hvor en begynner å bli oppmerksom på pusten, følge med på den, overvåke den, og da blir hele pustingen, som vi vanligvis ikke ofrer en tanke og som går automatisk, noe som ikke lenger går automatisk, men som påkaller oppmerksomheten hele tiden.

Jeg kan og skal selvfølgelig ikke påstå noe som helst sikkert her over nett, men personer med akkurat den type plager har jeg og enhver lege sett et utall ganger, og kjenner derfor igjen, siden symptomene og sykehistorien er så like, og samtidig så er det dette med at fysisk sykdom utelukkes.
Jeg vil derfor bli overrasket om ikke det er eksakt dette som er forklaringen på dine plager. Det "greie" med denne type plager, er at de har en sterk tendens til å forsvinne, straks man blir klar over årsaker og sammenheng, og slutter å lure på om man har en uoppdaget sykdom osv. Og i motsatt fall, å overse eller ikke erkjenne psykologiske årsaker, er med å vedlikeholde og forverre plagene. Det er derfor det er så enormt viktig for den det gjelder, å få en forklaring på plagene, for det er jo selve løsningen og behandlingen.

Siden jeg virkelig tror det er dette som er forklaringen i ditt tilfelle, så vil jeg nærmest insistere på at du bestiller en time hos fastlegen nå, hvor du tar med deg utskrift av spørsmål og svar her, og diskutere denne mulige forklaringen med legen din, og evt får en bekreftelse på at det her det ligger. Dere må ha god tid til å snakke gjennom dette, og du må komme dit at du merker at du både forstår og aksepterer slike mekanismer, som bare bekrefter det vi vet så godt, at der er ingen skarpe skiller mellom kropp og psyke.

Det at du ble bedre av kortison kan ikke tillegges noen vekt, og det er ikke et "tegn på mulig fysisk sykdom". Det kan absolutt være f.eks. placebo-effekt, altså det at du visste at du fikk sterke medisiner, som gjorde at du følte deg bedre i pusten. Også dette er ytterst almenmenneskelig, og noe vi alle kan oppleve. Omtrent en tredel av alle pasienter vil føle seg tydelig bedre selv med medisiner uten virkestoff, mot en lang rekke plager, især hvis forklaringene er i den psykologiske gaten, slik jeg tenker at det er her for ditt vedkommende.

Jeg håper at dette kan vekke interessen din, og at du bruker det som den mulige nøkkel og løsning det er for deg, til å komme deg helt ut av disse plagene. Om du er i tvil om det evt kan være rett, så gi det likevel en sjanse, for det å overse slike forklaringer som en evt mulig forklaring, er faktisk å gi glipp på muligheten til å bli bedre, og akkurat det kan du rett og slett ikke tillate deg.

Lykke til!